ongezonde relatie

Ga weg uit ongezonde relatie

Een relatie is ongezond als er sprake is van respectloos, controlerend of beledigend gedrag. Er zijn mensen die opgroeien in een gezin met ouders die veel vechten of elkaar misbruiken, dit kan zowel emotioneel, verbaal als fysiek. Wanneer je niet beter weet, denk je dat dit normaal is. Dat is niet zo. Ga weg uit zo’n ongezonde relatie.

Geweld is niet normaal

Leven in een gezin waarin geweld als normaal gezien wordt, brengt mensen voort die bijna niet anders lijken te weten. Zij denken dat dit normaal is. Dat is niet zo. Velen van ons leren door naar anderen te kijken en ze na te doen.  Iemand die dus met geweld en zonder respect is opgegroeid, kan bijna niet geleerd hebben hoe ze anderen op een vriendelijke en respectvolle manier moeten behandelen.

Respect en vriendelijkheid

Eigenschappen als vriendelijkheid en respect zijn absolute vereisten voor een gezonde relatie. Iemand die deze twee van thuis uit niet heeft meegekregen doet er goed aan om met een getrainde therapeut aan de slag te gaan voordat hij klaar is om in een relatie te stappen. Ook al voelt dat misschien niet goed, wanneer je gevoelens hebt voor iemand die mishandeld is, zorg eerst goed voor jezelf. Het is echt niet gezond om in een relatie te verblijven waar misbruik van welke aard dan ook onderdeel van uitmaakt.

Waarschuwingssignalen

Wanneer een vriend of vriendin gebruik maakt van gemene en grove taal, smerige sneren om je neer te halen, fysiek geweld gebruikt door te trappen of te slaan, of je dwingt tot seksuele activiteiten, dan zijn dit  belangrijke signalen van verbaal, emotioneel of psychische mishandeling.

Stel jezelf de volgende vragen

1. Wordt jouw vriend of vriendin boos als je niet alles voor hem of haar laat vallen?
2. Heeft hij of zij kritiek op de manier waarop je kijkt of gekleed ben. En zegt hij of zij dat ik zal nooit in staat zijn om nog iemand anders te vinden die met haar of hem uitgaat?
3. Zorgt hij of zij ervoor dat jij niet met andere mannen of vrouwen in gesprek komt?
4. Wil hij of zij dat jij stopt met een activiteit waar jij heel dol op bent?
5. Heft hij of zij wel eens de hand naar jou op met het idee je een mep te geven?
6. Dwingt hij of zij je wel eens seksueel verder te gaan dan je eigenlijk wil?

Dit zijn slechts enige vragen die je jezelf kunt stellen. Het is van belang dat je doorhebt wanneer iemand anders jouw leven gaat bepalen, jou een slecht gevoel geeft, jou isoleert van de rest van de wereld, jou fysiek of seksueel geweld toebrengt. Dan is het de hoogste tijd om weg te gaan uit deze relatie.

Woede nooit uiting van liefde

Laat een vertrouwde vriend of familielid weten wat er aan de hand is en zorg ervoor dat je veilig bent. Natuurlijk is het verleidelijk om excuses te bedenken of het geweld verkeerd te interpreteren, namelijk als bezitterigheid en dat je aan woede het label uiting van liefde hangt. Maar zelf als je weet dat de persoon die jou zo hard kwetst toch van jou houdt, dan is het niet gezond. Niemand verdient het om bezeerd te worden, geschoffeerd te worden of gedwongen te worden tot iets wat je niet wilt.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.