uit eten met kerst

Ga uit eten met kerst zonder familie

Je kunt  je geen film voorstellen rondom kerst zonder gezellige familie etentjes. Je kunt geen tijdschrift over eten open slaan zonder verhalen over hoe gezellig het wel niet is met de familie. In het echt blijken de feestdagen juist vaak uit te monden in ruzie. Helemaal geen gezelligheid.  Hoe komt het dat familieleden elkaar juist tijdens de feestdagen in de haren vliegen? Dan ga je toch uit eten  met kerst zonder je familie.

Kerst lastige tijd voor families

“De feestdagen zijn voor veel families of gezinnen geen gemakkelijke tijd”, zegt prof. dr. Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut aan de KU Leuven. Ben jij dit jaar aan de beurt om de gasten te ontvangen, dan heb je veel aan je hoofd. Huis aan kant maken, cadeautjes regelen en een feestmaal bereiden. En je bent dan wel familie, je hebt elkaar niet zelf uitgekozen, zoals je dat bij vrienden wel doet.  Misschien zit er wel een broer of zus of schoonfamilie bij die je er liever niet bij had gehad.  Dergelijke ontmoetingen kunnen voor heel wat spanningen en frustraties zorgen.

Waar komt frustratie vandaan?

Maar waarom raken we net zo gefrustreerd van onze familieleden? Volgens wetenschappers kunnen er een aantal mechanismen aan de basis liggen van dit verschijnsel. Families hebben onderling veel overlappende kenmerken. Het zijn juist de kleine verschillen waaraan familieleden zich storen. Ze zijn vaak in dezelfde omgeving opgegroeid en opgevoed, hebben dezelfde waarden meegekregen. Door de vele overeenkomsten gaan mensen zich extra focussen op de verschillen, die klein zijn. Met z’n allen rond dezelfde tafel, allemaal opgedirkt en bezig aan dezelfde maaltijd, gaan die kleine verschillen extra opvallen en gaan irriteren.

Sociale allergieën

Aan de personen die het dicht bij ons zijn opgegroeid, onze broers en zussen, en dus het meest op ons lijken, gaan we ons het meest spiegelen. Tijdens onze jeugd ondervinden we van onze broers en zussen de meeste conflicten en rivaliteit, die niet eindigen omdat we volwassen worden. Bij een bijeenkomst als kerst bestaat de neiging om vroegere ruzies boven te halen. Nog meer als de familieleden elkaar bijna niet zien.

En ten slotte bestaat er ook zoiets als sociale allergieën. Die theorie stelt dat een kleine ergernis ons niet meteen zal storen, tenzij ze veelvuldig herhaald wordt. En aangezien de feesten meestal niet bestaan uit een bezoekje van een uurtje of twee, maar uit een lange avond aan tafel, krijgen we meer dan genoeg tijd om ons te ergeren. Al deze mechanismen worden dan ook nog eens gecombineerd met extra alcohol, veel suiker en vet voedsel. Te weinig slaap en te weinig sport helpen dragen er niet positief aan bij als er voor de zoveelste keer aan jou gevraagd wordt waarom je nog steeds single bent. Je gaat niet koken, maar volledig overkoken.

Bewaar de vrede met kerst

Maar wat kan je dan doen om de vrede zo lang mogelijk te bewaren aan je kersttafel? Op je tanden bijten? Prof. De Wachter is zeker geen fan van om de ruzies uit te praten. De feestdagen zijn niet het moment om problemen binnen de familie op te lossen. Zie het eerder als een  wapenstilstand, een sperperiode voor de familie. Probeer het vredelievend te houden en confrontatie uit de weg gaan tot de eerste week van het jaar voorbij is. Ben je niet zo van op je tanden bijten, doe het dan wel tijdens de feestdagen. Ergens in de rest van het jaar is er nog tijd genoeg om een frustratie uit te praten.

Ga uit eten met kerst zonder familie

Wanneer je van je zelf aanvoelt dat je door stres of door andere reden het niet gaat redden een paar uur bij een familie etentje te zitten, boek dan een huisje net over de grens of ga op vakantie. Het is toch beter het niet op te zoeken. Blijkbaar kunnen mensen uit één familie best samen door een deur, maar dan meer dan drie uur bij elkaar in dezelfde kamer verblijven tot je weer door de zelfde deur naar buiten gaat, dat is gewoon te veel gevraagd. Zoek elkaar een keer op voor een kort bezoekje. Dan gaat het blijkbaar best redelijk. Ga met je partner uit eten en laat je familie thuis. Net zo relaxed voor iedereen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.