Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
uit eten met kerst
24 december 2015

Ga uit eten met kerst zonder familie

Je kunt  je geen film voorstellen rondom kerst zonder gezellige familie etentjes. Je kunt geen tijdschrift over eten open slaan zonder verhalen over hoe gezellig het wel niet is met de familie. In het echt blijken de feestdagen juist vaak uit te monden in ruzie. Helemaal geen gezelligheid.  Hoe komt het dat familieleden elkaar juist tijdens de feestdagen in de haren vliegen? Dan ga je toch uit eten  met kerst zonder je familie.

Kerst lastige tijd voor families

“De feestdagen zijn voor veel families of gezinnen geen gemakkelijke tijd”, zegt prof. dr. Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut aan de KU Leuven. Ben jij dit jaar aan de beurt om de gasten te ontvangen, dan heb je veel aan je hoofd. Huis aan kant maken, cadeautjes regelen en een feestmaal bereiden. En je bent dan wel familie, je hebt elkaar niet zelf uitgekozen, zoals je dat bij vrienden wel doet.  Misschien zit er wel een broer of zus of schoonfamilie bij die je er liever niet bij had gehad.  Dergelijke ontmoetingen kunnen voor heel wat spanningen en frustraties zorgen.

Waar komt frustratie vandaan?

Maar waarom raken we net zo gefrustreerd van onze familieleden? Volgens wetenschappers kunnen er een aantal mechanismen aan de basis liggen van dit verschijnsel. Families hebben onderling veel overlappende kenmerken. Het zijn juist de kleine verschillen waaraan familieleden zich storen. Ze zijn vaak in dezelfde omgeving opgegroeid en opgevoed, hebben dezelfde waarden meegekregen. Door de vele overeenkomsten gaan mensen zich extra focussen op de verschillen, die klein zijn. Met z’n allen rond dezelfde tafel, allemaal opgedirkt en bezig aan dezelfde maaltijd, gaan die kleine verschillen extra opvallen en gaan irriteren.

Sociale allergieën

Aan de personen die het dicht bij ons zijn opgegroeid, onze broers en zussen, en dus het meest op ons lijken, gaan we ons het meest spiegelen. Tijdens onze jeugd ondervinden we van onze broers en zussen de meeste conflicten en rivaliteit, die niet eindigen omdat we volwassen worden. Bij een bijeenkomst als kerst bestaat de neiging om vroegere ruzies boven te halen. Nog meer als de familieleden elkaar bijna niet zien.

En ten slotte bestaat er ook zoiets als sociale allergieën. Die theorie stelt dat een kleine ergernis ons niet meteen zal storen, tenzij ze veelvuldig herhaald wordt. En aangezien de feesten meestal niet bestaan uit een bezoekje van een uurtje of twee, maar uit een lange avond aan tafel, krijgen we meer dan genoeg tijd om ons te ergeren. Al deze mechanismen worden dan ook nog eens gecombineerd met extra alcohol, veel suiker en vet voedsel. Te weinig slaap en te weinig sport helpen dragen er niet positief aan bij als er voor de zoveelste keer aan jou gevraagd wordt waarom je nog steeds single bent. Je gaat niet koken, maar volledig overkoken.

Bewaar de vrede met kerst

Maar wat kan je dan doen om de vrede zo lang mogelijk te bewaren aan je kersttafel? Op je tanden bijten? Prof. De Wachter is zeker geen fan van om de ruzies uit te praten. De feestdagen zijn niet het moment om problemen binnen de familie op te lossen. Zie het eerder als een  wapenstilstand, een sperperiode voor de familie. Probeer het vredelievend te houden en confrontatie uit de weg gaan tot de eerste week van het jaar voorbij is. Ben je niet zo van op je tanden bijten, doe het dan wel tijdens de feestdagen. Ergens in de rest van het jaar is er nog tijd genoeg om een frustratie uit te praten.

Ga uit eten met kerst zonder familie

Wanneer je van je zelf aanvoelt dat je door stres of door andere reden het niet gaat redden een paar uur bij een familie etentje te zitten, boek dan een huisje net over de grens of ga op vakantie. Het is toch beter het niet op te zoeken. Blijkbaar kunnen mensen uit één familie best samen door een deur, maar dan meer dan drie uur bij elkaar in dezelfde kamer verblijven tot je weer door de zelfde deur naar buiten gaat, dat is gewoon te veel gevraagd. Zoek elkaar een keer op voor een kort bezoekje. Dan gaat het blijkbaar best redelijk. Ga met je partner uit eten en laat je familie thuis. Net zo relaxed voor iedereen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Single met Kerst? Chat eens op zondagavond, zoek een buitenlandse date of praat over fotografie

Ben je single en wil je niet weer alleen verschijnen bij...

Kerst vieren met singles: zo maak je er leuk feestdagen van!

Staat je hoofd totaal niet naar gezellige familiefeestjes, borrels met vrienden...

Wist je dat kerstfilms goed zijn voor je gezondheid?

Ben jij ook helemaal idolaat van kerst en vind je het...

Aan de feestdagen ontsnappen als single doe je zo

Heb je absoluut geen zin om gezellig te moeten doen dit...

Eerste afspraakje in een chique restaurant? Maak indruk met goede tafelmanieren

Het is een gruwel en afknapper voor menig single. Een eerste...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...