Je heupen swingen, je haren zwieren in het rond, je voeten bewegen van rechts naar links en van voren naar achter. Tot zover heeft het alles weg van een dansavondje uit op zaterdagavond bij een dansclub. Maar dan verandert het ritme en komt het verschil bovendrijven. Met een veranderd ritme moet je mee, moet je je eigen dans gaan dansen. Dansen wordt als mediteren.

Dansen wordt mediteren

Gabriëlle Roth heeft 5 verschillende ritmes bedacht en is hiermee de grondlegger van 5Rhythms of te wel De 5 Ritmes. Ze noemt het bewegingsmeditatie. Het idee kreeg ze na het zijn in een drukke winkelstraat. Dit overkomt ons allemaal wel eens. Druk, veel te druk, en je moet van A naar B, maar je kunt over de hoofden lopen. Zij bedacht een list en voerde hem uit. Richt je niet op wat bezet is, maar op de lege plekjes tussen de mensen. Focus je daarop en beweeg je met soepele bewegingen, zonder botsen en irritatie richting je bestemming. Het lukte haar en zal jou lukken omdat je de focus hebt op wat wel kan en niet op wat niet kan. Dit voorbeeld is ze gaan gebruiken in haar lessen.

Iedereen beweegt op zijn eigen manier

Bewegen om stilte van binnen te vinden lijkt misschien tegenstrijdig,  maar het is al eeuwenoud. Beweging wordt in de lessen van 5Rhythms als basis uitgewerkt. Tijdens elke les worden er 5 ritmes gedanst, die samen een golf van beweging vormen, een wave als het ware. De vijf ritmes zijn Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stilte, in deze volgorde, altijd. Er zijn geen voorgeschreven passen, zoals bij dansles. Iedereen beweegt op zijn eigen manier, hierdoor wordt het bewegingsmeditatie. De danser wordt zich steeds mer bewust van zijn lichaam, zijn emoties, zijn krachten, weerstanden en valkuilen.

Ritme perse nodig om te mediteren?

In het Westen is men verleerd ritueel te dansen. Steeds vaker staan we van alles af wat ook maar te maken heeft met fysiek bewegen. Ons lichaam is echter het enige deel van ons wat echt in het nu aanwezig is. Gebruik je lichaam om ook je hart, geest en ziel in het hier en nu te krijgen. Door de danslessen leer je ook beter regie over je eigen lichaam te voeren. Zoek je grenzen op, wanneer je die nog niet bereikt hebt. Ben je als singel bijvoorbeeld bang afgewezen te worden, ga dan juist met een ander dansen. Na zo’n dans is het zeker niet zo dat je nooit meer afgewezen wordt, zeker niet. Je leert echter beter met je onzekerheden omgaan.

Dans jouw dans

Zit er dan geen verschil met een avondje stappen? Zeker wel. Bij een zaterdagavond dansclub kun je uit je dak gaan, maar dat dient niet meteen een doel. Eigenlijk is dit door het ontbreken van enig kader. Bij De 5 Ritmes ga je dieper je hoofd in in om van je jezelf bewust te worden. In een club spelen kijken, bekeken worden en drank ook een rol. Dat maakt het juist moeilijker om dieper in je bewust zijn te komen. Ben je echter een ervaren danser van De 5 Ritmes dan kun je deze dans overal dansen. Tijdens de afwas, in de tram of in de kantine van je kantoorgebouw. Het gaat om de intentie, niet om de locatie. Er bestaan geen goede of slechte bewegingen, iedereen doet maar wat.

Leef het leven

Niemand kan jouw dans dansen met jouw hartslag, met jouw bewegingen. Maar je moet er wel aan beginnen. Net als het leven, je moet het willen leven en gaan leven. Soms ben je in je leven alleen maar aan het wachten tot er iets gebeurt. De bus met zelfvertrouwen of de boot met geluk komt niet vanzelf voorbij. Je zult zelf in beweging moeten komen. Je moet gaan leven. Je moet jouw dans gaan dansen. De dansvloer is de spiegel van het dagelijkse leven, vol faalmomenten maar ook met succes. Je neemt dat mee op de dansvloer wat je hebt of wat je bent. Je moet dansen zoals je echt bent en met aandacht. En weet je, dan komt die bus ineens wel langs.