anti stress

Ga stress te lijf

Je hebt werk, je hebt vrienden, je hebt mogelijk een relatie, je hebt geld om van alles te doen en te kopen.  Dus eigenlijk heb je geen reden om ongelukkig te zijn, maar je bent het wel. Prikkelbaar en hoofdpijn strijden om een plek. Halt! Negeer deze signalen niet langer. Wanneer je beter voor je zelf zorgt kun je ook beter met anderen omgaan. Dit werkt weer positief door op je werk, bij een date of in een relatie. Ga stress te lijf.

Ga stress te lijf

Je hebt een sociaal leven, een goede baan en je bent druk met van alles. Maar misschien is dat wel het probleem. Doordat je het zo druk hebt, gaat alles als een sneltrein aan je voorbij en komt er juist minder uit je handen, dan je gewend was. Goed mogelijk dat stress bij jou aangeklopt heeft. Je hebt het binnen gelaten, ga ervoor zorgen dat hij jouw lijf weer verlaat. Doorgaan met hoe je bezig bent is dus het meest onverstandige wat je kunt doen. Stop, maak pas op de plaats en denk er over na. Wat kun je anders doen? Wat zou je minder kunnen doen aan werkzaamheden en meer aan ontspanning? Ga stress te lijf.

1. Plan vrije tijd en schrap activiteiten

Plan in je agenda tijd vrij om voor je zelf iets te doen, alleen of met anderen. Plan die tijd voordat je agenda is vol gelopen. Wanneer je iets hebt afgesproken met iemand dan zeg je dat niet zo snel af. Kijk daarnaast eens objectief naar al je bezigheden. Kun je niet wat schrappen? Je bent niet overal verantwoordelijk voor. Denk niet dat je zwak bent, als je besluit minder te gaan werken. Bedenk dat het bedrijf meer heeft aan een werknemer die een normale hoeveelheid werk verzet, dan één die thuis zit met een burn-out.

2. Stop met “moeten” en zeg “nee” op z’n tijd

Je denkt mogelijk dat iedereen van alles van je verwacht en dat alleen jij dat kunt invullen. Dat is niet zo, bedenk dat je niet onmisbaar bent. Stop voor je zelf te denken dat alles moet, dat doe je vooral jezelf aan. Alles hoeft ook zeker niet perfect. Kies ook eens voor jezelf. Stel grenzen aan wat je wel en niet wil doen. Het is heel frustrerend als andere mensen je leven bepalen. Durf “nee” te zeggen als iemand iets van je wil, waar je eigenlijk geen zin in hebt. Vraag tenminste bedenktijd, dat maakt het makkelijker om af te zeggen.

3. Eet gezond, sport en ontspan

Stress maakt je moe, logisch dat je het liefst met een pizza op de bank ploft. Dat lijkt verwennerij, maar op de lange termijn geef je stress meer kans. Zorg dat je gezond blijft, dan kunnen je geest en lichaam beter tegen spanning. Van bewegen krijg je meer energie en het werkt ook nog eens stressverlagend. Zorg voor vaste momenten van ontspanning. Hoe je dat doet maakt niet uit. Doe ademhalings-oefeningen, maak een wandeling. Ontspan met muziek of een boek.

4. Praat met anderen en maak een planning

Blijf niet alleen zitten met je problemen. Op je werk kun je je baas of collega’s duidelijk maken dat je te veel werk hebt liggen. Grote kans dat anderen niet eens hebben gemerkt dat je werk je overspoelt. Wat moet je deze dag doen? Begin iedere dag met een takenlijst. Het geeft je overzicht en houvast. Je kan ook aan het einde van een werkdag alvast een lijstje voor de volgende dag maken. Dat helpt je ’s avonds om je werk los te laten. Als je in je vrije tijd dan nog aan iets denkt, kun je het meteen opschrijven.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.