uit je dak gaan

Ga soms lekker uit je dak

Iedereen maakt wel eens een foutje. Jij niet? Dat lieg je. Hoe reageer jij als je een foutje gemaakt hebt? Misschien denk je dat je dit juist bedachtzaam moet doen, het zo’n beetje wegstoppen en maar gewoon door moet gaan met je leven. Soms is een emotionele reactie juist beter dan een verstandelijke. Ga lekker uit je dak.

Heftig reageren op eigen misser

Een foutje maken overkomt iedereen. Hoe je ermee omgaat, doet iedereen op zijn eigen manier. Ben je eigenlijk een rustig type, maar schrik je van jezelf door de reactie op een fout? Ben jij ook zo iemand die heftig kan reageren op een eigen misser? Zo heftig dat je daar eigenlijk meer van baalt dan van je fout? Baal niet langer, want dat is nergens voor nodig. Dit zegt een marketingonderzoeker van de Universiteit van Kansas.

Emoties of verstandelijke reacties

De betreffende onderzoeker Noelle Nelson liet studenten op internet zoeken naar de laagste prijs voor een blender. De winnaar zou contant geld krijgen. De opdracht was echter gesaboteerd en alle studenten kregen later te horen dat de goedkoopste blender 3,27 dollar minder kostte dan de blender die op internet gevonden was. Niemand ging met het geld naar huis. Het eigenlijke onderzoek richtte zich erop hoe de reacties waren van de studenten. Daarbij werd de groep verdeeld in tweeën. De ene helft moesten zich richten op de emoties die ze gevoeld hadden bij horen van uitslag. De andere groep moesten zich focussen op verstandelijke reacties. Wat had er voor gezorgd dat zij de taak niet succesvol volbracht hadden, bijvoorbeeld.

Ga soms lekker uit je dak

De eerste groep die zich moesten richten op hun emoties, deden later bij een soortgelijke taak meer moeite het goed te doen, ze bleven langer zoeken dan degenen die aandacht hadden moeten geven aan verstandelijke reacties.  Zelfreflectie wordt vaak gezien als een manier om je zelf te verbeteren, maar het houdt het verbeteren juist tegen. Laat je teleurgesteld gevoelens toe en je zult ervaren dat je de volgende keer je taak beter zult uitvoeren. Ga soms lekker uit je dak, als je iets fout doet, geef een gil waar je zelf van schrikt. Het geeft lucht.

Laat emoties de vrije loop

Wanneer je dit weet kun je als leraar of als werkgever dit gebruiken om werknemers of leerlingen anders te laten omgaan met gemaakte fouten.  Welke specifieke emoties effectiever werken dan de anderen, dat is het volgende onderzoek. Ook in relaties of vriendschappen worden wel eens foutjes gemaakt. Of bij het hebben van een date daar gaat regelmatig iets fout. Beredeneer het niet alleen, laat je emoties even de vrije loop. De volgende keer zul je dit foutje waarschijnlijk niet meer maken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.