vechtscheiding

Ga pas scheiden als je kinderen (bijna) de deur uit zijn

Kinderen zijn voor veel koppels de kers op de taart. De bekroning van hun liefde voor elkaar. Ook bij tweede en derde huwelijken zie je geregeld dat er op de valreep nog een liefdesbaby moet komen. Maar in de praktijk blijkt dat het hebben van kinderen een extra belasting is voor de relatie en niet alle koppels zijn daar tegen bestand.

Echtscheiding

Niet voor niets gaan er nog altijd heel wat mensen uit elkaar. Daaronder bevinden zich heel wat mensen die elkaar volmondig het ja-woord hebben gegeven en een paar kinderen hebben verwekt. 70.000 kinderen zijn jaarlijks de dupe van de scheiding van hun ouders. Dat is volgens de Amersfoortse ChristenUnie wethouder Ron van der spoel niet de bedoeling. Veel jonge ouders krijgen te maken met relatieproblemen en in het belang van de kinderen moet de gemeente volgens hem ingrijpen.

Aantal scheidingen terugdringen

Deze discussie speelde deze week in de gemeenteraad in Amersfoort. Daar werd gesproken over de opties die de gemeente heeft om het aantal echtscheidingen onder jonge ouders terug te dringen. In de Vinex wijk Vathorst strandt zo’n 50 procent van alle huwelijken volgens van der Spel binnen vijf jaar na de geboorte van het eerste kind.

Verantwoordelijk voor kinderen

“De overheid zegt altijd: wij kunnen hier niets aan doen, wij gaan niet over relaties”, zegt Van der Spoel. “Dat is ook zo. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het veilig en gezond kunnen opvoeden van kinderen. Een echtscheiding is een van de meest traumatische ervaringen voor een kind, die daar vaak allerlei problemen aan over houden.”

Hulp na echtscheiding

Nu schiet de overheid vaak te hulp als mensen uit elkaar zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat alleenstaande ouders in de schuldsanering terechtkomen of een kind te helpen met de scheiding om te leren gaan. Van der Spoel vindt dat dat anders moet. “We kunnen niet achterover blijven leunen en pas in actie komen als de gevolgen opgevangen moeten worden.”

Problemen signaleren

Maar hoe doe je dat? De Amersfoortse ChristenUnie denkt dat er heel veel manieren zijn. Allereerst door te signaleren of er bij jonge of toekomstige ouders problemen zijn. “Mensen kloppen zelf vaak te laat aan voor hulp in hun relatie. De kraamzorg of verloskundige praat veel met die stellen. Die zou hen bijvoorbeeld een telefoonnummer of brochure kunnen geven van iemand bij wie ze hulp kunnen krijgen.”

Lichte relatietherapie

Andere landen hebben dat beter voor elkaar, zegt Van der Spoel. “In landen als Zweden en Finland hebben ze bijvoorbeeld hele goede online cursussen, die zouden wij in Nederland ook kunnen aanbieden. Dat is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Maar we kunnen ook denken aan subsidie voor een lichte vorm van relatietherapie, die zit niet meer in de basisverzekering dus misschien verlagen we daarmee voor stellen de drempel.”

Vrijblijvend

Van der Spoel benadrukt dat de hulp vrijblijvend moet zijn. “We gaan mensen natuurlijk niet dwingen, maar we kunnen ze wel op de mogelijkheden wijzen en zorgen dat die mogelijkheden er zijn.”

Oplossing

Bij elkaar blijven dus is het devies en hulp zoeken voordat het te laat is. In ieder geval totdat de kinderen min of meer op eigen benen kunnen staan zodat ze zo min mogelijk schade van de scheiding ondervinden. Maar of dat nou de oplossing is…

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.