vechtscheiding
9 April 2016

Ga pas scheiden als je kinderen (bijna) de deur uit zijn

Kinderen zijn voor veel koppels de kers op de taart. De bekroning van hun liefde voor elkaar. Ook bij tweede en derde huwelijken zie je geregeld dat er op de valreep nog een liefdesbaby moet komen. Maar in de praktijk blijkt dat het hebben van kinderen een extra belasting is voor de relatie en niet alle koppels zijn daar tegen bestand.

Echtscheiding

Niet voor niets gaan er nog altijd heel wat mensen uit elkaar. Daaronder bevinden zich heel wat mensen die elkaar volmondig het ja-woord hebben gegeven en een paar kinderen hebben verwekt. 70.000 kinderen zijn jaarlijks de dupe van de scheiding van hun ouders. Dat is volgens de Amersfoortse ChristenUnie wethouder Ron van der spoel niet de bedoeling. Veel jonge ouders krijgen te maken met relatieproblemen en in het belang van de kinderen moet de gemeente volgens hem ingrijpen.

Aantal scheidingen terugdringen

Deze discussie speelde deze week in de gemeenteraad in Amersfoort. Daar werd gesproken over de opties die de gemeente heeft om het aantal echtscheidingen onder jonge ouders terug te dringen. In de Vinex wijk Vathorst strandt zo’n 50 procent van alle huwelijken volgens van der Spel binnen vijf jaar na de geboorte van het eerste kind.

Verantwoordelijk voor kinderen

“De overheid zegt altijd: wij kunnen hier niets aan doen, wij gaan niet over relaties”, zegt Van der Spoel. “Dat is ook zo. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het veilig en gezond kunnen opvoeden van kinderen. Een echtscheiding is een van de meest traumatische ervaringen voor een kind, die daar vaak allerlei problemen aan over houden.”

Hulp na echtscheiding

Nu schiet de overheid vaak te hulp als mensen uit elkaar zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat alleenstaande ouders in de schuldsanering terechtkomen of een kind te helpen met de scheiding om te leren gaan. Van der Spoel vindt dat dat anders moet. “We kunnen niet achterover blijven leunen en pas in actie komen als de gevolgen opgevangen moeten worden.”

Problemen signaleren

Maar hoe doe je dat? De Amersfoortse ChristenUnie denkt dat er heel veel manieren zijn. Allereerst door te signaleren of er bij jonge of toekomstige ouders problemen zijn. “Mensen kloppen zelf vaak te laat aan voor hulp in hun relatie. De kraamzorg of verloskundige praat veel met die stellen. Die zou hen bijvoorbeeld een telefoonnummer of brochure kunnen geven van iemand bij wie ze hulp kunnen krijgen.”

Lichte relatietherapie

Andere landen hebben dat beter voor elkaar, zegt Van der Spoel. “In landen als Zweden en Finland hebben ze bijvoorbeeld hele goede online cursussen, die zouden wij in Nederland ook kunnen aanbieden. Dat is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Maar we kunnen ook denken aan subsidie voor een lichte vorm van relatietherapie, die zit niet meer in de basisverzekering dus misschien verlagen we daarmee voor stellen de drempel.”

Vrijblijvend

Van der Spoel benadrukt dat de hulp vrijblijvend moet zijn. “We gaan mensen natuurlijk niet dwingen, maar we kunnen ze wel op de mogelijkheden wijzen en zorgen dat die mogelijkheden er zijn.”

Oplossing

Bij elkaar blijven dus is het devies en hulp zoeken voordat het te laat is. In ieder geval totdat de kinderen min of meer op eigen benen kunnen staan zodat ze zo min mogelijk schade van de scheiding ondervinden. Maar of dat nou de oplossing is…

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie