oudere bedroefde vrouw

Ga niet eenzaam worden

In Nederland wonen bijna 3 miljoen 65 plussers. Wij horen daar dan mogelijk nog niet bij, wel hebben de meesten van ons ouders die wel in die leeftijdscategorie beland zijn. Vanaf die leeftijd wordt door deskundigen gewaarschuwd voor ondervoeding, uitdroging en eenzaamheid. Heb jij enig idee hoe jij een van je ouders hiermee kunt helpen? Laat dit je alvast aan het denken zetten voor als jouw tijd komt.

Ouderen willen regie in handen houden

Volgens ouderenorganistatie ANBO zoeken steeds meer mensen alternatieve woonvormen in plaats van  de traditionele senioren- of aanleunwoningen., serviceflats of woon-zorgcomplexen. Dit blijkt pure noodzaak omdat er een groot tekort is aan geschikte senioren woningen in ons land. Ook lopen de verpleegtehuizen vol. Maar wat vooral een rol speelt is dat ouderen meer dan ooit zelf de regie in handen willen houden en zelf willen beslissen over een waardige oude dag.

Goed voor nu, maar ook voor later?

Als single ben je vaak al veel zelfstandiger dan de meeste leeftijdsgenoten die een relatie hebben en samen wonen. Jij bent al iedere dag bezig je leven in te richten zodat het goed voelt voor jou. Voor nu, maar ook voor later? Misschien kies je er bewust voor wat dichter bij vrienden of familie te wonen, misschien heb je er al wel eens over nagedacht of heb je die stap al gemaakt om te gaan samenwonen in wat voor vorm dan ook met andere alleenstaanden, familieleden of goede vrienden. Wanneer je nog in goede gezondheid bent, kun je veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer je lichamelijke problemen gaat krijgen.

Top 5 meest gewilde alternatieve woonvormen

Er zijn gezinnen die zorgen dat hun ouders, vaak als één van de twee weggevallen is, in hun buurt opnemen. Vroeger was het heel vanzelfsprekend dat oma bij een van de kinderen ging inwonen. Dat kun je je tegenwoordig bijna niet meer bedenken.

In het artikel in BN DeStem stond hier wel een dergelijk voorbeeld van. Een gezin was in het ouderlijk huis gaan wonen en voor oma werd er een kleiner huisje in de tuin gebouwd. Je bent op deze manier als oudere toch zelfstandig, maar oma is nooit alleen wanneer ze even een praatje wil of hulp nodig heeft. Marjo is de dochter en zegt dat de zorg voor haar moeder op deze manier geen moeite kost. Haar partner Bas denkt er ook positief over. “Onze ouder hebben toch ook al die jaren voor ons gezorgd?” Deze vorm kan natuurlijk ook als je single bent of alleenstaande ouder. Samen kun je veel.

1. Moderne hofjes

Deze woningen vallen onder beheer van woningbouwverenigingen. Het is een moderne vorm van beschermd, maar zelfstandig wonen.

2. Collectief particulier wooninitiatief

Met een groepje particulieren kun je samen al bestaand huis verbouwen of een nieuwe woning bouwen. Gemeente heeft hier soms locaties voor.

3. De gemeenschappelijke ouderen-woongroep

Bewoners hebben in zo’n gemeenschappelijke ouderen-woongroep een eigen appartement of ruimte en delen daarnaast de tuin of activiteitenruimtes. In deze woonvorm wordt er soms ook gezamenlijk zorg ingekocht. Lijkt dit je iets voor je ouders of alvast voor jezelf, kijk dan eens op de site van Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen voor Ouderen.

4. De mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning is een drempelloos mobiel huis voor in de tuin, zoals Marjo en Bas hebben voor haar moeder. Lijkt je dit wel wat, dan moet je hier eens kijken.

5. Kangoeroe- of schakelwoning

Een kangoeroewoning of schakelwoning bestaat uit twee of meer aan elkaar geschakelde zelfstandige woningen met inpandige doorgang.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.