single gescheiden
6 March 2015

Ga met liefde uit elkaar

Er wordt de laatste tijd gesproken over het verplichten van mediation wanneer een huwelijk aan het stranden is. Het is echter een beter idee mediation vóór het huwelijk als verplichting in te voeren, zodat veel huwelijken niet hoeven te stranden, en soms gewoon niet plaatsvinden.

Goed gesprek over wezenlijke vragen

Premariatal mediation heet het in het Engels. Het komt er op neer dat  mensen, voordat ze trouwen, eens goed in gesprek gaan over wezenlijke vragen. Waarom kies ik voor jou en jij voor mij? Hoe sta je in het leven? Hoe gaan we om met tegenslag? Hoe verdelen we de taken in huis? Willen we kinderen? Zo ja, wie gaat er voor hen zorgen?

Psycholoog Kentie was hier aan het woord en schets wat haar ideaal zou zijn. Zij is er van overtuigd dat als je bewuster een relatie in gaat, dat die duurzamer is. Uit idealisme richtte ze Stichting Prenups op. Deze stichting wil mensen die een huwelijk of samenlevingscontract aangaan, bewust maken van het belang van een goede overeenkomst. Niet alleen als de relatie stuk loopt, maar ook heel concreet over hoe beide partners hun huwelijk of samenleving zien verlopen.

Ooit hielden ze veel van elkaar

Kentie heeft ze elke dag aan tafel, mensen die ooit veel van elkaar  hielden, of tenminste zoveel met elkaar hadden dat er een kind kwam. En die elkaar nu niet meer aan willen kijken of niet meer met elkaar willen of kunnen praten.

Onlangs had ze een gewezen stel aan tafel, die elkaar al twee jaar niet meer gesproken hadden. Kentie vroeg op enig moment, toen ze allebei een andere kant op zaten te kijken, waar ze elkaar ontmoet hadden, toen ze verliefd op elkaar werden. Even vonden ze elkaar weer en vulden elkaar aan. De keer erna was het echter weer niks.

Hoe sta je eigenlijk in het leven?

Het is beter te voorkomen dan te genezen. Kentie begrijpt best dat als je net voor de eerste keer ten huwelijk gevraagd bent er nog geen lijdensdruk is. Dan ga je aan de slag met vragen als waar zullen we het vieren en wie nodigen we uit. Beter zou eigenlijk zijn wanneer je beiden van elkaar als partner eerst wat meer te weten zou komen.  Hoe sta je eigenlijk in het leven? Hoe ga je om met tegenslag? Hoe maak je het weer goed na een ruzie?

Veel aanstaande echtlieden weten echt niet wat de afspraken die ze met elkaar maken in het echt behelsen wanneer het fout gaat. Zoals bij koude uitsluitsel, wat betekent dat degene op wiens naam en rekening alles staat, ook alles houdt bij een scheiding. Soms blijkt de ander dan inderdaad nergens recht op te hebben. Dat gebeurt met regelmaat.

Pijnpunten bespreken vóór het huwelijk

De stichting vindt dat het beter kan en beter moet. Partners en ex-partners moeten met elkaar praten.  Daarvoor worden mediators opgeleid om die gesprekken te voeren. Natuurlijk gebeurt het ook dat aantstaanden door die gesprekken afhaken. Maar het is toch alleen maar fijn, wanneer je voor het huwelijk de pijnpunten bespreekbaar maakt en oplost. Je kunt dan veel mondiger en bewuster in het huwelijk treden.

De belangrijkste pijnpunten zijn kinderen en geld, daar hoeft Kentie geen tel over na te denken. Maar dat lijkt zo, het gaat toch vaak meer om erkenning en begrip van mensen met kleine kinderen die uit elkaar gaan. Het gaat fout omdat mensen de partnerrelatie niet kunnen scheidn van de ouderrelatie. De man heeft de vrouw pijn gedaan, dus de man heeft ook geen recht om de kinderen te zien.  Kentie  is er echter van overtuigd dat het mooiste wat je je kinderen kunt geven is een blijvende  band tussen beide ouders en kinderen ondanks de scheiding.

Stel altijd belang van kinderen voor alles

Kentie leert ouders het belang van de kinderen voor ogen te blijven houden. Ouders krijgen een map mee voor thuis. Hierin zitten handvatten voor relationele rouwverwerking, tips voor overlegscheiden en een kleine tekst, die luidt: “Ik neem wat jij mij aan goeds gegeven hebt. Het is veel geweest en dat koester ik. Wat ik jou gaf heb ik uit liefde gegeven en is aan jou om dat te behouden. Ik neem mijn aandeel in wat niet goed ging en ik laat jouw deel bij jou. Ik verlaat je in vrede.”

In de map zit ook een brief namens de 70.000 kinderen die jaarlijks te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Deze kinderen willen gehoord worden. Kinderen lijden het meest onder het lijden van hun ouders. Het moet daarom verboden worden dat er een vechtscheiding plaats vindt.

Ga met liefde uit elkaar

Kentie is een idealiste, ze is er van overtuigd dat je uiteindelijk met liefde uit elkaar kunt gaan. Belangrijk daarvoor is dat je niet hetconflict opzoekt, maar mensen helpt met elkaar in gesprek te gaan. Je hebt een verleden samen en daar zaten ook zeker goede momenten tussen.

BN De Stem berichtte  afgelopen woensdag over deze stichting als onderdeel van een serie  Conflictbemiddeling. De Stichting Prenups is gevestigd in Breda. Er zijn meerdere kantoren die volgens dit principe mediation aanbieden.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over...

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...