Wanneer mijn vriend met mij door mijn dorp loopt, merkt hij altijd op dat mensen hem geen gedag zeggen. Mij zeggen ze vaker gedag en ik word meer aangekeken. Hem wordt geen blik waardig gegund. “Wanneer ik met jou door jouw stad loop, zeggen mensen mij ook geen gedag”, breng ik dan in. Vreemden groeten, het is een kleine moeite en het geeft een goed gevoel. Ben je ervan bewust en ga meer mensen groeten.
Geen boe of bah zeggen
In BN DeStem haalt Rene Diekstra als psycholoog het onderwerp “groeten” aan. Wat een kleine moeite het eigenlijk is mensen, ook al zijn het onbekenden, gedag te zeggen. In een wachtkamer van de dokter, op een zebrapad, bij een kassa, op een moment dat je iemand passeert of je naast iemand staat te wachten. Je herkent het vast wel, dat iemand een ruimte binnenkomt en dat de binnenkomer geen boe of bah zegt. Het geeft een raar gevoel, een gevoel alsof je onzichtbaar bent.
Invloed op je stemming
In een van die dokter-wachtkamers is Rene gaan nadenken over dit fenomeen. Waarom het wel of niet gegroet worden zo’n invloed kan hebben op je stemming. Er komt een onderzoek bij hem naar boven uitgevoerd door Frans de Waal, de man die alles weet van primatologen, aapjes dus. Hij haalt een voorbeeld aan dat wanneer een chimpansee een relatie opbouwt met een onderzoeker, de eerste enorm ontdaan kan zijn wanneer de onderzoeker vergeet hem een keer vergeet te groeten.
Elkaar begroeten maakt betrokken
Een collega van Rene noemde hem nog een voorbeeld van een onderzoek waarbij studenten die bij binnenkomst en bij het verlaten van het lokaal elkaar begroeten uit gewoonten, meer betrokken zijn bij wat er door de docent besproken wordt. Vanochtend sprak ik bij de sportschool een meisje aan, ze reageerde niet. Bij het naar buiten lopen, liep ik met haar op. Ik zei nog een keer iets. Het bleek dat ze Engels sprak en geen Nederlands verstond. Ik was blij dat ik een tweede poging gewaagd heb. Nu ging ik met goed gevoel naar huis.
Eerste stap naar vriendschap
Welke reden bedenkt Rene waarom groeten zo werkt? Hij denkt dat bij mensen en bij andere diersoorten een vreemd persoon automatisch een ongemakkelijk of angstig gevoel oproept. Groeten is de eerste zelfgekozen stap om die vreemde minder vreemd te maken. Zoals ik had met het Engelstalige meisje. Door te groeten laat je positief zien dat je de ander opmerkt. Het is de basis van vriendelijkheid en de eerste stap naar vriendschap. De ander wordt niet langer als vreemde benaderd.
Ga meer mensen groeten
De slogan van “Niet omdat het moet, maar omdat het kan”, past hier goed op. Want waarom moet je groeten? Niet omdat het moet maar omdat het zoveel doet. En juist omdat het niet moet, werkt het zo goed. Word jij niet gegroet, dan betekent dat niet dat jij niet als eerste iets kunt zeggen. Doe het dan maar omdat jij er blij van wordt. Ga meer mensen groeten.