PrePairweekend

Ga een weekend op PrePairweekend

Trouwen vanuit je ouderlijk huis zonder eerst te hebben geoefend door samenwonen, klinkt een beetje ouderwets. Maar toch gebeurt dat nog steeds. Maar hoe bereid je je dan voor op een huwelijk, dat in principe een verbintenis voor het leven is? Door naar een PrePairweekend te gaan met je aanstaande partner.

De ander begrijpen en je begrepen voelen

Net als het echte leven vol zit met hindernissen is een groot onderdeel van een PrePairweekend het lopen van een hindernisbaan met je geliefde. Eerst even uitleggen wat een PrePairweekend inhoudt. Het is een driedaags relatieweekend waarin christelijke geliefden, katholiek en protestant, zich voorbereiden op hun band voor het leven. De Stichting Ruimte voor je Relatie houdt twee keer per jaar zo’n bijeenkomst. De begeleiding gebeurt door echtparen, die door opleiding of ervaring deskundig zijn. Dit weekend vindt zo’n weekend plaats. Hieraan nemen 19 stellen deel. De lezingen gaan over communicatie tijdens het huwelijk, de ander begrijpen en je begrepen voelen, conflicten en seksualiteit. Samenwerken wordt vooral op de proef gesteld op de hindernisbaan, maar maakt het programma duidelijk luchtiger.

Geblinddoekt over hindernisbaan

Hoe ziet zo’n hindernisbaan eruit? Alle 19 stellen moeten tegelijk aan het werk. Een van elk is geblinddoekt en moet door de ander over de hindernisbaan, waarop allerlei obstakels liggen, geloodst worden. De geblinddoekte moet zich goed concentreren op die ene stem, de ander moet de juiste instructies melden. Het is lastig dat alle stellen door elkaar heen lopen en ook nog de begeleiding af en toe iets misleidends roept. Een grote warboel. Net het echte leven. Het weekend is daarnaast ook bedoeld als een verwenweekend. Het hotel waar alle stellen verblijven is romantisch versierd met kaarsen en in de kleuren roze en wit aangekleed. Op de tafeltjes liggen servetten gevouwen in de vorm van een hartje voor bij het intieme diner-voor-twee.

Voorkomen dat schip strandt

Alle stellen hebben in de nabije toekomst trouwplannen. Ze willen voorkomen dat hun schip ergens strandt, omdat ze zaken niet goed hebben aangepakt. Zoals de organisatie het verwoordt: “Het is eigenlijk gek dat je van alles in je leven voorgeschoten krijgt om te leren. Hoe je gezond moet leven, hoe je auto moet rijden, maar hoe je een liefdesrelatie moet onderhouden, dat moet je maar gewoon kunnen.”  Voor deze PrePairweekenden bestonden er al dergelijke relatieweekenden voor getrouwde stellen. Daar kwam naar voren dat mensen graag voor het begin het huwelijk meer hadden willen weten over conflicten en communicatie. Dit was de reden om ook in aanstaande bruidsparen te gaan investeren.

Kijk bij seks wat goed is voor jullie relatie

De sfeer binnen zo’n weekend is open. Er wordt van alles verteld maar zeker niet op belerende toon. Met voorbeelden wordt getoond hoe zaken (anders) kunnen. Er wordt op gehamerd dat het belangrijk is te melden wat jou bezighoudt, wat jou dwarszit. Dat de christelijke uitgangspunten herhaaldelijk terugkeren, zal je niet verwonderen. De leeftijd is tussen de 20 en 24, terwijl in Nederland de mensen gemiddeld huwen bij 30 jaar. Het ideaal van geen seks voor het huwelijk wordt door de organisatie hoog gehouden. De bruidsparen slapen in principe gescheiden, maar als stellen willen smokkelen, dan is iedereen daar vrij in.  Openhartig over seksualiteit praten durft niet iedereen. Vragen mogen anoniem ingediend worden. “Mogen alle standjes van God” Is je schaamhaar afscheren oké? Zijn enkele vragen.  Aanwezigen zijn blij met de openheid en de lage drempel. Er is bij seksualiteit niet een enkele waarheid, volgens een begeleider. “Kijk samen hoe ver je wilt gaan, wat goed is voor jullie relatie.”

Ga een weekend op PrePairweekend

Aanstaande weekend  29 en 30 april is het dus PrePairweekend in Barnevald. Het eerstvolgende PrePairweekend is van vrijdag 10 tot en met  zondag 12 november. Meer info: www.prepairweekend.nl.

Bron: &Magazine BN DeStem “En, kan die trouwring om de vinger? Jette Pellemans, dinsdag 25 april 2017. 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.