Op een management site zag ik een column over hoe je op een congres of op een netwerkborrel een gesprek kunt beginnen met onbekende mensen. De moeite om een gesprek te beginnen geldt natuurlijk ook buiten het werk. Hoe spreek je iemand aan op straat, bij een festiviteit, bij een verjaardagsfeestje waar je nieuw bent? Er zijn wel wat openingszinnen te bedenken.
Hoe een gesprek te beginnen
Een praatje beginnen met een vreemde kan “eng” zijn. Maar wat is het engste dat je kan overkomen? Dat er een antwoord komt dat je niet leuk vindt, dat je gegeneerd wordt, dat je wordt uitgelachen? Wanneer dit gebeurt, dan heb je pech, dan zijn die anderen jou niet waard. Draai je om met opgeheven hoofd en ga voor een nieuwe poging. Nooit opgeven dat is de spirit. Er zijn namelijk genoeg mensen die wel graag een praatje maken.
Openingszinnen om het ijs te breken
1. Zeg hallo, geef een hand en stel jezelf voor.
2. Zeg eerlijk dat je hier niemand kent, behalve de mevrouw een stukje verderop omdat je haar zojuist voor het eerst hebt gesproken. “Mag ik me zelf even voorstellen?”
3. Vraag waarom de ander ook daar aan wezig is.
4. Sta je op een receptie in de rij bij een buffet. Vraag dan aan je buurman of buurvrouw wat er zoal geserveerd is.
5. Vraag door op een stuk zin dat je hebt opgevangen. “Ik hoorde jullie praten over werk. Wat voor werk doe je?”
6. Wanneer iemand afgezonderd staat op een drukke borrel, vraag dan of je hem of haar even gezelschap mag houden op die rustigere plek.
7. Wanneer je iemand een vraag hoort stellen aan een ander, kun je daar op in gaan. “Ik hoorde je zojuist een vraag stellen. Toevallig weet ik daar wel iets van. Wanneer je wilt kan ik je daar wel mee helpen.”
8. Bij een optreden van een band of een dansgroep, kun je iemand vragen wat hij er van vond. “Wat vond je van de optredens? Voor wie in het bijzonder ben jij gekomen?”
9. Op een sportschool kun je iemand aanspreken die daar bekend is. “Ik ben hier voor het eerst en ik heb de indruk dat jij vaker bent geweest. Heb jij tips om te volgen? Op welke dagen kan ik hier het best komen? Volg jij groepslessen, welke zou jij dan aanraden?”
10. Op een verjaardagspartijtje met vooral onbekenden, kun je altijd de actualiteit gebruiken. “Heb je gehoord van dat nieuwe spraakmakende tv programma?
11. Over hobby en zaken die leuk plezier verschaffen, kun je eigenlijk altijd een praatje maken. Ook al sta je naast iemand te wachten op de bus, na werktijd. “Wat doe je voor je hobby als je straks thuis bent, klaar met werk?”
Blijf jezelf
Wat algemeen van belang is dat wat je zegt niet te beladen moet zijn. Het moet ongedwongen zijn en overkomen. Moet je er teveel bij nadenken, dan moet je het maar even voorbij laten gaan. Je moet vooral jezelf kunnen zijn bij wat je zegt. Daarbij mag je jezelf best kwetsbaar en eerlijk opstellen. Het onderwerp hoeft zeker niet altijd hoogdravend te zijn. Het weer of het verkeer is om gesprek te openen niks mis mee. Iedereen heeft er mee van doen, dus dat is makkelijk.
Sluit altijd goed af
Het is goed je te bedenken dat degene die door jou aangesproken wordt het op zijn beurt ook lastig kan vinden iemand aan te spreken. Vragen stellen is goed. Mensen vinden het over het algemeen fijn wanneer er interesse getoond wordt. Een gesprek begonnen, maar het bevalt jou voor geen meter? Laat het niet langer duren dan nodig. Sluit het wel goed af, want je weet maar nooit waar je elkaar ooit weer tegen komt. Wil je makkelijker over koetjes en kalfjes kunnen praten? Volg een assertiviteitstraining, handig voor op je werk en voor bij het daten.