wandelen voor je verdriet

Ga aan de wandel voor je verdriet

Verdriet over de dood, een scheiding of andere vorm van verlies is vaak onzichtbaar. Het zit er echter wel. Het is pijnlijk, maar als je er niet over praat, weet niemand dat het bij je leeft. Ga aan de wandel voor je verdriet.

Loop niet weg voor je verdriet

Verdriet door iemand te verliezen aan de dood, Gerard van Jaarsveld weet er alles van. Hij is vader van twee dochters. Een van zijn dochters is overleden doordat ze instapte bij een ex-vriend die een fatale rit maakte en haar daarin meenam. Door dit verlies merkte Gerard dat en nauwelijks aandacht was voor het onderwerp ‘omgaan met verdriet’. Veel mensen duiken weg ervoor. Het is beter er niet voor weg te lopen.

Praat over je verdriet

Het onderwerp ‘verlies’ is een belangrijke reden voor verzuim op het werk of depressie bij jongeren, zo weet Astrid de Koning, rouw- en verliestherapeut en lid van het ‘team leskist de Loper’.  Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies. Het is een pijnlijk, onzichtbaar en vaak verborgen iets, maar als je er niet over praat weet niemand dat het bij jou leeft.

Maak verdriet bespreekbaar

Gerard en zijn stichting “Zereen bij verlies” is de bedenker van De Loper, een leskist over rouw en verlies voor basisschoolleerlingen van alle leeftijden. Het idee is kinderen te leren communiceren over verlies en wat het met je doet. Niet alleen als het gebeurd is, maar vooral ook preventief.  De missie van Gerard is niet alleen op scholen maar in alle leeftijdslagen leskisten te ontwikkelen. “In alle lagen van de samenleving, van jong tot oud, zou het wenselijk zijn dat het afscheid van een dierbare beter bespreekbaar wordt,” zegt hij. Het idee is om het onderwerp verlies op een creatieve manier bespreekbaar te maken. In de leskist zitten voorwerpen en lesbrieven rond diverse thema’s handvaten om over het thema te kunnen praten.

De Loper

Gerard is na de dood van zijn dochter Ysa naar Rome gelopen om het verlies te verwerken. Zelf kiest hij liever het woord verweven in plaats van verwerken. Je verlies moet je zien te verweven in je leven. Daarnaast is loper ook de sleutel om veel deuren te openen. En dat wil hij bereiken. In ieder geval aandacht voor het onderwerp. Een reis gaan maken alleen is een manier om met je verdriet te leren omgaan, maar erover leren praten helpt jou ook op weg in je verdere leven.

Bron: BN De Stem, 23 mei 2017, “Leren omgaan met rouw en verlies”, Helene Schenk.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!
bijzondere singlereizen
By Moniek ·
3 november 2021

9 tips voor bellen op vakantie

De vakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, dat kan in de papieren lopen. Wat is de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten? Hier de 10 tips van Spanje Blog op een rij voor een zorgeloze vakantie.
ontoegankelijke vakantielanden
By Moniek ·
30 oktober 2021

3 vrijwel ontoegankelijke vakantielanden

Ben jij ook zo’n fan van ‘Reizen Waes’? Hou je van reizen naar avontuurlijke en onbekende bestemmingen? Dan moet je beslist eens kijken! In zijn televisieprogramma trekt hij naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen en heeft daarbij slechts een vraag: kan ik er op vakantie?
voordelen en nadelen singlereizen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Eerlijke tips: voor en nadelen van singlereizen

Ben jij er al aan toe om als single op vakantie te gaan? Twijfel je enorm over het soort vakantie, of je alleen op reis zult gaan of met een groepsreis en zoek je betrouwbare tips en informatie over singlereizen? Dan heb je eerlijke tips en info nodig over de voor en nadelen van singlereizen. Lees je mee?
Blarney stone kiss
By Margret ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?