wandelen voor je verdriet

Ga aan de wandel voor je verdriet

Verdriet over de dood, een scheiding of andere vorm van verlies is vaak onzichtbaar. Het zit er echter wel. Het is pijnlijk, maar als je er niet over praat, weet niemand dat het bij je leeft. Ga aan de wandel voor je verdriet.

Loop niet weg voor je verdriet

Verdriet door iemand te verliezen aan de dood, Gerard van Jaarsveld weet er alles van. Hij is vader van twee dochters. Een van zijn dochters is overleden doordat ze instapte bij een ex-vriend die een fatale rit maakte en haar daarin meenam. Door dit verlies merkte Gerard dat en nauwelijks aandacht was voor het onderwerp ‘omgaan met verdriet’. Veel mensen duiken weg ervoor. Het is beter er niet voor weg te lopen.

Praat over je verdriet

Het onderwerp ‘verlies’ is een belangrijke reden voor verzuim op het werk of depressie bij jongeren, zo weet Astrid de Koning, rouw- en verliestherapeut en lid van het ‘team leskist de Loper’.  Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies. Het is een pijnlijk, onzichtbaar en vaak verborgen iets, maar als je er niet over praat weet niemand dat het bij jou leeft.

Maak verdriet bespreekbaar

Gerard en zijn stichting “Zereen bij verlies” is de bedenker van De Loper, een leskist over rouw en verlies voor basisschoolleerlingen van alle leeftijden. Het idee is kinderen te leren communiceren over verlies en wat het met je doet. Niet alleen als het gebeurd is, maar vooral ook preventief.  De missie van Gerard is niet alleen op scholen maar in alle leeftijdslagen leskisten te ontwikkelen. “In alle lagen van de samenleving, van jong tot oud, zou het wenselijk zijn dat het afscheid van een dierbare beter bespreekbaar wordt,” zegt hij. Het idee is om het onderwerp verlies op een creatieve manier bespreekbaar te maken. In de leskist zitten voorwerpen en lesbrieven rond diverse thema’s handvaten om over het thema te kunnen praten.

De Loper

Gerard is na de dood van zijn dochter Ysa naar Rome gelopen om het verlies te verwerken. Zelf kiest hij liever het woord verweven in plaats van verwerken. Je verlies moet je zien te verweven in je leven. Daarnaast is loper ook de sleutel om veel deuren te openen. En dat wil hij bereiken. In ieder geval aandacht voor het onderwerp. Een reis gaan maken alleen is een manier om met je verdriet te leren omgaan, maar erover leren praten helpt jou ook op weg in je verdere leven.

Bron: BN De Stem, 23 mei 2017, “Leren omgaan met rouw en verlies”, Helene Schenk.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!