single ouder herfstvakantie

Frustrerende friendzone: hoe kun je deze ontwijken?

Ooit al in die gevreesde friendzone gezeten? Romantische gevoelens hebben voor iemand die enkel vriendschap met je wil delen, het is bijna altijd gedoemd om slecht af te lopen. Toch kan je gemakkelijk ontsnappen aan die frustrerende situatie. Meer dan één zinnetje heb je in feite niet nodig.

De friendzone wordt omschreven als een situatie waar je jezelf (meestal een man) bevindt in een niet-romantische, niet-seksuele vriendschap met iemand waarvoor je wel degelijk romantische of seksuele gevoelens hebt. Volgens Wikipedia komt de term uit een aflevering van ‘Friends’ uit 1994. Hoe dan ook, deze zone zorgt voor frustraties en gebroken vriendschappen.

Friendzone

Voor een rubriek “Mannenpraat” schreef een man zijn visie neer over de friendzone: “Het is gemakkelijk te begrijpen waarom mannen gefrustreerd zijn wanneer ze zich in de friendzone bevinden. Er is niets zo wreed als moeten toekijken hoe iemand die jij echt leuk vindt op date gaat met andere mannen en jij bovendien intieme details mag aanhoren of de troostende schouder mag zijn wanneer het misgaat”.

De friendzone is veelal de plek bij uitstek voor “brave jongens”, die eigenlijk onder valse voorwaarden een vriendschap opbouwen met een vrouw die ze stiekem liever als hun liefje zouden willen. Ze zien mannen die duidelijk en zelfverzekerd zeggen wat ze willen dan ook meestal als arrogant. Door te verbergen wat ze voelen en (tijdelijk) genoegen te nemen met platonische vriendschap hopen ze uiteindelijk uit te groeien tot de perfecte partner. Helaas blijft het meestal bij ijdele hoop blijft.

Gouden raad

Je kan de friendzone makkelijk ontwijken door één simpel zinnetje te zeggen: “Zou je met mij op date willen gaan?”. Akkoord, die vraag stellen is niet voor iedereen even gemakkelijk.  Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mannen in hun kindertijd te horen dat kwetsbaarheid gelijk staat aan zwakte. Door die ene vraag te  stellen, plaatst je jezelf in een ontzettend kwetsbare positie, aangezien je jezelf blootstelt aan afwijzing. Wie echter wil ontsnappen aan de friendzone, moet tevreden leren zijn met elk antwoord.

Kwetsbaar

Kwetsbaarheid is echter ook macht. Zodra je een antwoord hebt, bepaal je zelf hoe het verder gaat. Is het nee, dan kan je kiezen om een eerlijke vriendschap op te bouwen zonder de “Zou hij/zij misschien iets meer willen?”. Zo niet, dan ga je elk je eigen weg.

Is het ja, dan heb je geen tijd verloren met het opbouwen van een ‘valse’ vriendschap en kan je meteen aan het avontuur beginnen dat je echt wilt. Geen garanties dat het iets wordt natuurlijk, maar je blijft in elk geval gespaard van een berg frustraties.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.