Friezen via relatiebemiddeling en een make-over uit de bijstand

Alleenstaanden met een bijstandsuitkering in Dongeradeel, in Dantumadiel en op Schiermonnikoog mogen op kosten van de gemeente een cursus relatiebemiddeling en styling volgen, in de hoop dat ze een partner vinden.

Immers: als iemand een relatie (samenwonend of gehuwd) krijgt, is er een goede kans dat de gemeente op den duur geen uitkering meer hoeft te betalen, zo redeneren de drie gemeenten. En als dat met meerdere cliënten gebeurt, kan dat zelfs flink schelen in de bezuinigingen.
Met dat in het achterhoofd ontstond het projectplan Up to date van de sociale diensten van Dongeradeel, Dantumadiel en Schiermonnikoog. Alleenstaanden met een uitkering worden via een relatiebureau en imagoadviesbureau aan een relatie geholpen.

 
Volgens het plan is het mogelijk met een investering van een ton een besparing op de bijstandsuitkeringen te halen van 460.000 euro. Of zoals het in het ambtelijk stuk omschreven staat: ‘Up to date heeft een dubbele betekenis. Enerzijds zal de deelnemer als persoon worden geüpdatet qua stijl en kleding. Anderzijds wordt de deelnemer geleid naar een nieuwe date. Op naar een nieuwe levenspartner. Indien de nieuwe levenspartner in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien, dan is de deelnemer niet langer afhankelijk van bijstand. Daarnaast bespaart de gemeente een bijstandsuitkering. Kortom, Up to date leidt tot een alternatieve uitstroom.’

Na bestudering van de kaartenbakken blijkt dat er ruim zeshonderd mensen in aanmerking komen voor het plan, zowel alleenstaanden met als zonder kinderen en allemaal onder de 65 jaar. Niet álle kandidaten staan open voor een relatie, aldus de sociale diensten maar toch zeker wel 15 procent, ofwel een kleine honderd. Naar verwachting willen zeventig mensen meedoen aan het plan.

Twee ondernemers in de regio werken mee aan de uitvoering van Up to date, Studio Ydee voor het imago en Relatiebureau Mens en Relatie uit Oentsjerk. Daarnaast zijn er door de gemeenten afspraken gemaakt met twee kappers in Dokkum.

Als een alleenstaande wil meedoen, wordt er eerst een afspraak gemaakt met het stylingbureau. Er wordt kleuradvies gegeven, de kledingkast wordt doorgenomen, er wordt eventueel nieuwe kleding aangeschaft en er wordt aandacht besteed aan sociale vaardigheden, lichaamshouding en presentatie. De cliënt die daarmee klaar is, komt op de foto en wordt ingeschreven bij het relatiebemiddelingsbureau.

Rijke partner

De gemeenten hebben Relatiebureau Mens en Relatie uitgekozen omdat voor inschrijving tussen de zeven- en elfhonderd euro moet worden betaald. En dat betekent, aldus het ambtelijke stuk, dat degenen die daar staan ingeschreven doorgaans een goed inkomen hebben. ‘Dit maakt de kans bij een match groot dat de cliënt vanaf samenwoning of huwelijk niet meer financieel aangewezen is op de bijstand.’

Relatiebureau Mens en Relatie adverteert met een slagingspercentages van 75 procent. De ambtenaren vinden 40 procent al mooi zat, want dat levert een mogelijke besparing op van 460.000 euro. Namelijk 28 uitkeringen. Een bedrag dat niet opweegt tegen de investering van ongeveer een ton – veertienhonderd euro per deelnemer.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?