baas mag privé mail lezen

Freelancer worden in crisistijd?

Je droomt er al jaren van: je eigen, goedlopende bedrijf. Eigenlijk was de beslissing al genomen: dit jaar moest het er eindelijk van komen. En toen kwam die irritante kredietcrisis aanwaaien. Aaaaargh, wat nu?!

Duizendpoot

Natuurlijk moet je goed zijn in je eigen vak, wil je succesvol worden als freelancer. Maar je moet ook een echte duizendpoot zijn. Ineens ben je zelf verantwoordelijk voor je inkoop, verkoop, communicatie, administratie en financiën. Gelukkig is met een beetje goede wil alles te leren. En wat je niet wilt of kunt leren, besteed je uit aan een andere professional.

Ondernemingsplan

Om te starten als freelancer (ZZP-er) doe je er goed aan om een ondernemingsplan of plan van aanpak te maken. Dit dient als leidraad en helpt je jezelf te sturen. Met het ondernemingsplan kun je ook regelmatig te evalueren of je nog op de goede weg zit. Als je dan ook je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst hebt geregeld, kun je aan de slag.

Economische recessie

Freelancen op zich is al een sprong in het diepe der onzekerheid. En de economische situatie maakt het er niet veel beter op. Of wel…? De economie drijft voor een belangrijk deel op freelancers. Organisaties en bedrijven concentreren zich op hun kerntaken en voor gespecialiseerde opdrachten zoeken ze ervaren, flexibele mensen.

Omdat bedrijven werknemers niet altijd kunnen ontslaan, bezuinigen ze bij financiële problemen in eerste instantie op uitzendkrachten en freelancers. Werk dat eerst werd uitbesteed, moet weer uitgevoerd worden door interne medewerkers. Die kosten zijn immers al gemaakt. Maar uiteindelijk zullen bij bezuinigen ook vaste medewerkers worden ontslagen. En omdat het werk toch moet gebeuren, worden er weer freelancers ingehuurd.

Specialisme

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar deze situatie schetst de ruimte die er voor freelancers is. Freelancers zijn ook in economische crisis dus zeker nodig. Of juist nodig. Maar let op: in deze tijden is de vraag naar freelancers met een originele, eigenzinnige aanpak groot.

Zorg dus dat je een specialisme hebt. Dat kan van alles zijn: een vroedvrouw die gespecialiseerd is in het maken van pret-echo’s, een coach die organisaties helpt met opruimen en organiseren, een organisator van evenementen, die in deze tijden bijvoorbeeld kan inspelen op budget-uitjes voor bedrijven. Bandenplakkers die aan huis komen om je fiets te repareren, gespecialiseerde tekstschrijvers… Kortom, zorg dat je iets unieks toevoegt met jouw freelance-bedrijf.

Baan of loopbaan?

Freelancers zijn over het algemeen beter in staat om in te spelen op nieuwe kansen en bedreigingen. Ze hebben ervaring in het omgaan met onzekerheid en zijn gewend te investeren in hun eigen kapitaal van kennis, vaardigheden en contacten. Zo’n ondernemende houding biedt op de lange termijn misschien zelfs wel meer zekerheid dan een baan. Want de baan voor het leven bestaat bijna niet meer. Ach… uiteindelijk draait het niet om je baan, maar om je loopbaan!

Bron: Petra – Ze.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!