Drink jij iedere dag een glas wijn of bier na je pittige werkdag of heb je daar juist helemaal geen behoefte aan? Het schijnt zo te zijn dat afhankelijk van wat voor soort werk je doet je ook meer alcohol nuttigt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse overheid.

Ze zochten in welke sectoren de werknemers het meeste alcohol drinken. Daarbij namen de onderzoekers de stevige drinkers als maatstaf. Vijf of meer alcoholische drankjes per dag consumeren of minstens vijf of meer keer in de voorgaande 30 dagen.

Uit het onderzoek kwam deze top 3 naar voren:

1. Mijnwerkers
Mijnwerkers spannen de kroon, waarvan maar liefst 18% van de werknemers werden geklasseerd onder de noemer “stevige drinkers”.

2. Bouwvakkers
Ook op de tweede plaats prijkt een fysiek zware baan: 17% van de bouwvakkers zijn stevige drinkers, volgens de normen van de enquête.

3. Horeca personeel
Een dagelijks afzakkertje na de dienst in je eigen café of restaurant zorgt misschien wel voor die derde plaats. 12% van het Amerikaans horecapersoneel zijn stevige drinkers.

De rest van de top 10 zag er als volgt uit:

4. Kunst- en entertainmentsector (11,5%)
5. Openbare diensten (10,3%)
6. Groothandel (10,2%)
7. Managers (9,9%)
8. Fabrieksmedewerkers (9,7%)
9. Landbouw (9,4%)
10. Verkoop (9%)

De beroepscategorieën die het minste alcohol drinken bevinden zich voornamelijk in de gezondheids-en opvoedingssector. Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat je plots meer gaat drinken als je in één van deze sectoren terechtkomt. Het onderzoek wijst op de tendens waarbij deze beroepscategorieën in verhouding meer alcoholdrinkers lijken aan te trekken.