Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
oogcontact
14 januari 2020

Flirten: wie moet er beginnen?

Flirten kan het begin zijn – van een one-night stand, een relatie en soms van eeuwige liefde! Maar hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk en wie moet er beginnen? Roos Vonk legt in de serie ‘Tips van een relatiepsycholoog’ alles uit wat je altijd al wilde weten over de liefde.

Signalen

Als je iemand leuk vindt, hoe laat je dat dan blijken? Je zoekt oogcontact, zullen veel mensen zeggen. Goed idee! Maar pas op: als twee mensen elkaar langer dan een paar seconden in de ogen kijken, gaan ze óf vrijen óf vechten. Iemand onafgebroken aankijken doe je namelijk alleen als je knetterverliefd bent en overloopt van hartstocht, óf als je heel boos bent en iemand wilt intimideren. Je moet het dus subtiel aanpakken met dat oogcontact: steelse blikken toewerpen, dan weer afdwalen of verlegen je ogen neerslaan. Maar ook weer niet té subtiel, want mannen zijn gemiddeld wat minder goed in het lezen van lichaamstaal dan vrouwen. Het moet dus wel duidelijk genoeg zijn dat een man het opmerkt…

Cliché vermijden

Kun je dan niet beter gewoon op een man afstappen en zeggen: “Ken ik jou niet ergens van?” Overigens is er wel een originele draai te geven aan dit cliché. Ik zag een keer een vrouw die een café in kwam en op een man af liep die aan de bar zat; ze gaf hem een hand, stelde zich voor en liep meteen daarna verder. Hij en zijn vriend keken elkaar verbaasd aan. De vrouw was even naar het toilet gegaan. Vijf minuten later kwam ze terug en zei: “Ken ik jou niet ergens van?” Kijk, zo is-ie al een stuk leuker.

Humor

Maar je moet dan wel een man treffen die daarvan houdt. Mannen zeggen altijd wel dat ze houden van vrouwen met humor, maar stiekem bedoelen ze daarmee: een vrouw die om mijn grapjes lacht. De man wil zelf toch graag de lolligste zijn. En eigenlijk wil hij vaak ook degene zijn die het initiatief neemt en haar verovert. Dus hij wil op haar afstappen, niet omgekeerd. Maar voordat hij dat doet, wil hij wel een beetje zekerheid dat hij geen blauwtje gaat lopen.

Oogcontact

En dáárvoor is nu dat oogcontact belangrijk. Onderzoekster Monica Moore observeerde gedurende meer dan tweeduizend uur mannen en vrouwen in Amerikaanse cafés en nachtclubs. In tweederde van de gevallen bleek de vrouw de man een signaal te geven dat hij haar kon benaderen. Mannen waren vaker degene die op de ander afstapte en een gesprek begonnen, maar ze doen dat vaak pas na een non verbaal signaal van de vrouw. Moore registreerde 52 verschillende flirtsignalen, waaronder oogcontact, glimlachen, knikken, lippen tuiten, met je haar spelen of je hals aanraken.

Eerste

Sommige vrouwen in het onderzoek richtten zich duidelijk op één man, anderen begonnen meteen wel drie mannen signalen te geven en wachtten daarna rustig af wie er als eerste op hen afkwam. De vrouwen die het vaakst werden benaderd door mannen, waren niet de mooiste vrouwen, maar degenen die de meeste signalen uitzonden. De ‘topscoorders’ in het onderzoek zonden per uur wel 35 signalen uit en werden 4 keer benaderd. Best dapper, want bedenk dat je dan dus wel 31 keer voor noppes hebt zitten lachen en zwoele blikken hebt toegeworpen.

Initiatief

Het líjkt dus alsof de man het initiatief neemt, en wij laten hen maar in die waan. In werkelijkheid is het vaak de vrouw die met haar lichaamstaal aangeeft dat hij een kans maakt. Hij moet daarvoor natuurlijk wel een leuk gesprek weten te beginnen. Doet hij dat niet, dan laat de vrouw dat ook blijken. Moore registreerde in haar onderzoek bijvoorbeeld: je armen over elkaar slaan, oogcontact vermijden, gapen, naar het plafond kijken, aan je nagels zitten of een vuiltje bij je tanden weghalen. Als meneer die signalen niet oppakt, tja, dan kun je nog maar één ding doen: wegwezen.

Bron: Roos Vonk / nsmbl

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Condoom.nl

gerelateerde artikelen

Verleiden met de ogen

Voel je als man dat je lang niet alle kneepjes van...

Meer dan helft singles durfde afgelopen jaar niemand aan te spreken

Singles durven steeds minder vaak op iemand af te stappen. Meer...

Een op de vier vrouwelijke singles zet nooit eerste stap

Drie op de vier singles ontmoet een geliefde het liefst in...

Hilarische tv-serie over de hete hangijzers van nu

Het nieuwe NTR-programma Nieuw Zeer van Niek Barendsen is een scherpe,...

Drie op vier singles wil geliefde ontmoeten in dagelijks leven

Drie op de vier singles ontmoet een geliefde het liefst in...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie

Condoom.nl