oogcontact

Flirten: wie moet er beginnen?

Flirten kan het begin zijn – van een one-night stand, een relatie en soms van eeuwige liefde! Maar hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk en wie moet er beginnen? Roos Vonk legt in de serie ‘Tips van een relatiepsycholoog’ alles uit wat je altijd al wilde weten over de liefde.

Signalen

Als je iemand leuk vindt, hoe laat je dat dan blijken? Je zoekt oogcontact, zullen veel mensen zeggen. Goed idee! Maar pas op: als twee mensen elkaar langer dan een paar seconden in de ogen kijken, gaan ze óf vrijen óf vechten. Iemand onafgebroken aankijken doe je namelijk alleen als je knetterverliefd bent en overloopt van hartstocht, óf als je heel boos bent en iemand wilt intimideren. Je moet het dus subtiel aanpakken met dat oogcontact: steelse blikken toewerpen, dan weer afdwalen of verlegen je ogen neerslaan. Maar ook weer niet té subtiel, want mannen zijn gemiddeld wat minder goed in het lezen van lichaamstaal dan vrouwen. Het moet dus wel duidelijk genoeg zijn dat een man het opmerkt…

Cliché vermijden

Kun je dan niet beter gewoon op een man afstappen en zeggen: “Ken ik jou niet ergens van?” Overigens is er wel een originele draai te geven aan dit cliché. Ik zag een keer een vrouw die een café in kwam en op een man af liep die aan de bar zat; ze gaf hem een hand, stelde zich voor en liep meteen daarna verder. Hij en zijn vriend keken elkaar verbaasd aan. De vrouw was even naar het toilet gegaan. Vijf minuten later kwam ze terug en zei: “Ken ik jou niet ergens van?” Kijk, zo is-ie al een stuk leuker.

Humor

Maar je moet dan wel een man treffen die daarvan houdt. Mannen zeggen altijd wel dat ze houden van vrouwen met humor, maar stiekem bedoelen ze daarmee: een vrouw die om mijn grapjes lacht. De man wil zelf toch graag de lolligste zijn. En eigenlijk wil hij vaak ook degene zijn die het initiatief neemt en haar verovert. Dus hij wil op haar afstappen, niet omgekeerd. Maar voordat hij dat doet, wil hij wel een beetje zekerheid dat hij geen blauwtje gaat lopen.

Oogcontact

En dáárvoor is nu dat oogcontact belangrijk. Onderzoekster Monica Moore observeerde gedurende meer dan tweeduizend uur mannen en vrouwen in Amerikaanse cafés en nachtclubs. In tweederde van de gevallen bleek de vrouw de man een signaal te geven dat hij haar kon benaderen. Mannen waren vaker degene die op de ander afstapte en een gesprek begonnen, maar ze doen dat vaak pas na een non verbaal signaal van de vrouw. Moore registreerde 52 verschillende flirtsignalen, waaronder oogcontact, glimlachen, knikken, lippen tuiten, met je haar spelen of je hals aanraken.

Eerste

Sommige vrouwen in het onderzoek richtten zich duidelijk op één man, anderen begonnen meteen wel drie mannen signalen te geven en wachtten daarna rustig af wie er als eerste op hen afkwam. De vrouwen die het vaakst werden benaderd door mannen, waren niet de mooiste vrouwen, maar degenen die de meeste signalen uitzonden. De ‘topscoorders’ in het onderzoek zonden per uur wel 35 signalen uit en werden 4 keer benaderd. Best dapper, want bedenk dat je dan dus wel 31 keer voor noppes hebt zitten lachen en zwoele blikken hebt toegeworpen.

Initiatief

Het líjkt dus alsof de man het initiatief neemt, en wij laten hen maar in die waan. In werkelijkheid is het vaak de vrouw die met haar lichaamstaal aangeeft dat hij een kans maakt. Hij moet daarvoor natuurlijk wel een leuk gesprek weten te beginnen. Doet hij dat niet, dan laat de vrouw dat ook blijken. Moore registreerde in haar onderzoek bijvoorbeeld: je armen over elkaar slaan, oogcontact vermijden, gapen, naar het plafond kijken, aan je nagels zitten of een vuiltje bij je tanden weghalen. Als meneer die signalen niet oppakt, tja, dan kun je nog maar één ding doen: wegwezen.

Bron: Roos Vonk / nsmbl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.