geld
8 October 2016

Financiële onafhankelijkheid in relatie: zo zit het

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn van de partner. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen in een relatie aan dat financiële zekerheid een rol heeft gespeeld bij het kiezen van een geliefde. Daarnaast geeft een op de acht Nederlanders aan een hoog inkomen aantrekkelijk te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl.

Afhankelijk van partner

Ruim twee op de vijf (42%) Nederlanders geeft aan op dit moment compleet of enigszins financieel afhankelijk van hun liefde. Vrouwen zijn vaker afhankelijk van het inkomen van de partner dan mannen (60% tegenover 24%). Bij bijna meer dan de helft van hen (53%) zal een (plotselinge) relatiebreuk dan ook financiële gevolgen hebben. Een derde van deze vrouwen zou zelfs in grote financiële problemen komen als de huidige relatie beëindigd zou worden.

Beperking relatie

Deze financiële afhankelijkheid kan voor een beperking in de relatie zorgen. Een op de zeven (14%) Nederlanders blijft bijvoorbeeld vasthouden aan een doodgebloede relatie vanwege de financiën. Om jezelf voor te bereiden op een mogelijke breuk, is het verstandig om geld opzij te zetten. Ruim een derde van de mensen in een relatie heeft om die reden bijvoorbeeld naast een gezamenlijke rekening ook nog een privérekening. Daarnaast is het ook aan te raden om je te laten informeren over rechten die je hebt bij een mogelijk einde van een relatie, denk bijvoorbeeld aan alimentatie.

Dure aankopen overlegd met partner

Bij driekwart (76%) van de relaties worden alle lasten, maar ook de uitjes, naar rato betaald. Partners die meer verdienen storten ook meer geld op de gezamenlijke rekening als deze er is. Toch blijft bij een derde van de relaties geld vaak een punt van discussie. 16% vindt zijn of haar partner weleens gierig of is juist van mening dat de partner een gat in zijn of haar hand heeft (15%). Wel overlegt ruim driekwart van de Nederlanders de gezamenlijke aankopen netjes met de partner (77%). Meer dan de helft (53%) bespreekt zelfs persoonlijke aankopen vooraf met elkaar. Dit is wel wat gebruikelijker bij de ouderen (65%) dan bij jongeren onder de 30 jaar (20%).

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eerste woning kopen: 5 tips voor starters op de woningmarkt

Voor starters is het niet eenvoudig om een woning te vinden....

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

5 tips om het meeste uit je vakantiebudget te halen

Bij het plannen van een reis worden vaak vele uren geïnvesteerd...

Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

Soms is single zijn zo slecht nog niet. Een kwart van...

Scheiding gaat Adele miljoenen kosten

Vorige week vernamen we allemaal dat zangeres Adele en haar man...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie