oren festival muziek

Festival tip: gehoorschade voorkom je écht met oordoppen

Heb je weleens gedacht om oordoppen of iets van gehoorbescherming te dragen wanneer je naar een festival gaat? Volgende keer toch maar doen want het risico op gehoorschade na een bezoek aan een muziekfestival kan echt worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming.

Tijdelijk gehoorverlies

Tijdelijk gehoorverlies komt ruim 5 x zo vaak voor bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met mensen die ze wel droegen. Dat concluderen wetenschappers van het UMC Utrecht die samen met MTV Benelux en Van Boxtel hoorwinkels onderzoek deden tijdens een Amsterdams muziekfestival.

Oorsuizen

Bezoekers zonder oordoppen hebben aanzienlijk meer tijdelijk gehoorverlies dan mensen die gehoorbeschermers dragen. Bij 42 procent van de groep zonder oordoppen werd een verslechtering van het gehoor waargenomen. Slechts 8 procent van de mensen die wél oordoppen droegen hadden daar maar last van.

Tijdelijk gehoorverlies direct na het festival is dus 5,3 keer zo hoog bij mensen die geen oordoppen dragen. Ook hebben proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen: 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Maatschappelijk probleem

Volgens hoofdonderzoeker Wilko Grolman van het UMC Utrecht is het tijdelijke gehoorverlies door het bezoek van concerten ‘een maatschappelijk relevant medisch probleem’. “Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”

Permante gehoorschade groeit

Eerder wetenschappelijk onderzoek toont aan dat herhaalde blootstelling aan lawaai kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met permanente gehoorschade groeit al jaren, vooral bij kinderen en jongeren. Ruim 800.000 Nederlanders hebben problemen met hun gehoor.

Wil je oordoppen aanschaffen voor je volgende festivalbezoek of singlefeest, kijk dan hier even.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.