eenzaamheid ouderen kerst

Feestdagen of vreesdagen?

Er zijn 2 echtscheidingspieken door het jaar heen. De eerste en grootste is september: vlak na de grote vakantie hakken veel koppels de knoop door. De tweede piek is begin januari: vlak na de feestdagen, door sommigen sarcastisch ook wel vreesdagen genoemd.

Tijdens of vlak na Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw knappen er veel relaties. Te lang en teveel op elkaars lip zitten, maakt vaak een hoop duidelijk. Maar er is ook het fenomeen van “niet alleen willen zijn met de feestdagen”. Sommigen verkiezen dan voorlopig samenblijven om met iemand anders naar feestjes, etentjes en recepties te kunnen.

Valse hoop

Volgens relatietherapeuten overschaduwen feestdagen al snel de praktische kant van de hersenen met tradities, muziek en gedachten als ‘vrede op aarde’. Daarom bezorgen ze stellen die eigenlijk maar al te goed weten dat het reeds voorbij is, valse hoop. De gedachte om alleen te zijn in de tijd van het jaar waar iedereen iemand heeft is één reden. Daarbij komt dat al die vrolijkheid en warmte mensen doet twijfelen over hun oordeel en over de redenen om de relatie te eindigen.

Tenslotte zijn er ook nog de goede voornemens, die gemaakt worden in de geest van het seizoen, vaak zonder enige oprechte intentie ze ook effectief na te komen.

Familie trapt ook in de val

Uiteraard heeft dit liegen tegen zichzelf nog meer gevolgen. Ook familie en vrienden trappen in de val en zien een gelukkig koppel. Hun reacties zullen nog meer druk leggen om de geforceerde relatie in stand te houden. Want achteraf moeten toegeven dat er geacteerd is, omdat men liever niet alleen is: daar willen velen gewoon niet aan denken.

Er zullen ongetwijfeld nog feestdagen volgen vol met oprecht geluk. Ontkracht dus die mythe in je hoofd dat iemand anders je geluk kan bepalen en dat het beter is om een relatie te hebben – hoe slecht die ook is – dan alleen te zijn in deze tijd van het jaar. De narigheid van deel te zijn van iets dat eigenlijk al verloren is, zal het achteraf alleen nog maar moeilijker maken.

Bron: relatie.blog

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.