facebook liefde voorspellen

Facebook voorspelt jouw liefdesleven

Het staat niet eens in de sterren geschreven, maar Facebook kan op basis van jouw vriendennetwerk achterhalen met wie je samen bent, én voorspellen of je relatie zal standhouden.

Je sociale netwerk verklapt veel over met wie je samen bent, en blijkbaar ook over de levensvatbaarheid van je relatie. Dat staat te lezen in een paper van professor Jon Kleinberg van de Amerikaanse Cornell-universiteit en Facebook-onderzoeker Lars Backstrom.

Het duo gebruikte voor zijn onderzoek de data van 1,3 miljoen Facebook-gebruikers, die tenminste 20 jaar oud zijn, 50 tot 2000 virtuele vrienden hebben en hun relatie openbaar hebben gemaakt op de sociale netwerksite. In totaal werden 379 miljoen ‘knooppunten’ en 8,6 miljard links onderzocht.

Bruggetje

Er werd niet louter gekeken naar het totaal aantal gezamenlijke vrienden dat twee mensen hebben, de gebruikte meeteenheid heet ‘dispersie’. Er is sprake van ‘hoge dispersie’ wanneer de gezamenlijke vrienden van een koppel nauwelijks of geen connectie met elkaar hebben – jouw lief is zowel bevriend met je oude schoolkameraden als met je huidige collega’s, maar verder hebben deze mensen onderling geen verband met elkaar. “Een partner is een brug tussen iemands verschillende sociale werelden”, aldus onderzoeker Jon Kleinberg.

Zijden draadje

Op basis van dit ‘dispersie-algoritme’ kon men 60 procent van de tijd juist inschatten wie de partner van een bepaalde Facebook-gebruiker is. Nog opvallender: Facebook zou zelfs kunnen achterhalen welke relaties aan een zijden draadje hangen. Een Facebook-koppel met een lage dispersie heeft volgens de onderzoekers immers 50 procent meer kans binnen de twee maanden uit elkaar te gaan dan een koppel met een hoge dispersie (de onderzoekers volgden de gebruikers twee jaar lang elke twee maanden).

Voor Facebook zijn deze resultaten met name bruikbaar bij het op maat aanbieden van advertenties en andere content. Hoe meer Facebook weet over jouw relatie, hoe meer gepersonaliseerd je nieuwsoverzicht er zal uitzien.

Ben je al fan van onze Facebook pagina? This is the moment… -;

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam