Facebook: let op bij relatie in de dop

Sociaalnetwerksites als Facebook zouden een gevaar vormen voor onrijpe relaties, zeker bij mensen die er excessief gebruik van maken. Van emotioneel en fysiek bedrog tot breuken en echtscheidingen, onderzoekers stellen dat ‘Facebook-jaloezie’ risicovol is voor koppels van alle leeftijden, vooral wanneer ze de drempel van drie jaar samen nog niet gehaald hebben.

Discussies

Het onderzoek in de Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking werd gevoerd door dokter Russell Clayton van de universiteit van Missouri. Zijn team ging kijken naar Facebook-gebruikers tussen 18 en 82, en specifieker naar hoe vaak ze de sociaalnetwerksite gebruiken en of dat al tot discussies met hun partner heeft geleid.

Facebook-jaloezie
Uit de studie blijkt dat conflicten zich veel sneller voordoen wanneer Facebook excessief gebruikt wordt, zeker bij mensen die de activiteiten van hun vriend of vriendin nauwlettend in de gaten houden. Bovendien lijkt Facebook vaak ingezet te worden om opnieuw contact op te nemen met oude vlammen, wat de deur naar emotioneel en fysiek bedrog wagenwijd openzet.

Partner volgen

“Eerder onderzoek toonde al aan dat hoe vaker iemand binnen een relatie gebruik maakt van Facebook, hoe meer ze dat doen om hun partner nauwlettend te volgen, met jaloezie tot gevolg. Deze misnoegde gevoelens kunnen dan weer leiden tot ruzies over ex-partners”, stelt Clayton.

Onrijp
Wie een rijpe relatie heeft, hoeft minder te vrezen dat Facebook zal optreden als vernieler. Het is echter bij jonge, onvolwassen relaties dat het virtuele leven nog veel meer speelt. Zo bleek uit het onderzoek dat vooral koppels die minder dan drie jaar samen waren vatbaar zijn voor deze zogenaamd ‘Facebook-jaloezie’. Wie in een langdurige, stabiele relatie zit, heeft dus ofwel minder nood aan actief zijn op sociale media of ziet het gewoon niet langer als een bedreiging.

In de groei

“Facebook is een handige manier om elkaar te leren kennen in het begin, maar overdadig gebruik kan schadelijk zijn voor jonge relaties. Hou de hoeveelheid bezoekjes gezond om de kans op conflicten te beperken, zeker wanneer je als koppel nog volop in de groei bent”, klinkt het besluit.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

13 mei 2022

Beschermd: Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten

By Linda ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!