Sociaalnetwerksites als Facebook zouden een gevaar vormen voor onrijpe relaties, zeker bij mensen die er excessief gebruik van maken. Van emotioneel en fysiek bedrog tot breuken en echtscheidingen, onderzoekers stellen dat ‘Facebook-jaloezie’ risicovol is voor koppels van alle leeftijden, vooral wanneer ze de drempel van drie jaar samen nog niet gehaald hebben.

Discussies

Het onderzoek in de Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking werd gevoerd door dokter Russell Clayton van de universiteit van Missouri. Zijn team ging kijken naar Facebook-gebruikers tussen 18 en 82, en specifieker naar hoe vaak ze de sociaalnetwerksite gebruiken en of dat al tot discussies met hun partner heeft geleid.

Facebook-jaloezie
Uit de studie blijkt dat conflicten zich veel sneller voordoen wanneer Facebook excessief gebruikt wordt, zeker bij mensen die de activiteiten van hun vriend of vriendin nauwlettend in de gaten houden. Bovendien lijkt Facebook vaak ingezet te worden om opnieuw contact op te nemen met oude vlammen, wat de deur naar emotioneel en fysiek bedrog wagenwijd openzet.

Partner volgen

“Eerder onderzoek toonde al aan dat hoe vaker iemand binnen een relatie gebruik maakt van Facebook, hoe meer ze dat doen om hun partner nauwlettend te volgen, met jaloezie tot gevolg. Deze misnoegde gevoelens kunnen dan weer leiden tot ruzies over ex-partners”, stelt Clayton.

Onrijp
Wie een rijpe relatie heeft, hoeft minder te vrezen dat Facebook zal optreden als vernieler. Het is echter bij jonge, onvolwassen relaties dat het virtuele leven nog veel meer speelt. Zo bleek uit het onderzoek dat vooral koppels die minder dan drie jaar samen waren vatbaar zijn voor deze zogenaamd ‘Facebook-jaloezie’. Wie in een langdurige, stabiele relatie zit, heeft dus ofwel minder nood aan actief zijn op sociale media of ziet het gewoon niet langer als een bedreiging.

In de groei

“Facebook is een handige manier om elkaar te leren kennen in het begin, maar overdadig gebruik kan schadelijk zijn voor jonge relaties. Hou de hoeveelheid bezoekjes gezond om de kans op conflicten te beperken, zeker wanneer je als koppel nog volop in de groei bent”, klinkt het besluit.