wachtwoorden online

Facebook gebruikers: 4 types

Gebruik jij Facebook om in contact te blijven met je vrienden? Of heb je stiekem alleen een account om je ex in de gaten te houden? Volgens de laatste cijfers zijn er dagelijks zo’n 1,3 miljard mensen die actief gebruik maken van Facebook. Dat doen zij allemaal op hun eigen manier. Maar volgens een nieuw onderzoek van Brigham Young University kunnen Facebookgebruikers in vier verschillende types worden ingedeeld.

Facebook gebruik

De onderzoekers stelden een lijst samen met 48 verklaringen. Hierin stonden mogelijke redenen voor mensen om Facebook te gebruiken in beschreven. Vervolgens werden respondenten gevraagd om deze statements te sorteren op basis van welke zij het meest bij zichzelf vonden passen. Ook moesten zij de statements rangschikken op een schaal van ‘het meest zoals ik’ tot ‘het minst zoals ik’.

4 soorten gebruikers

Vervolgens interviewden de onderzoekers alle respondenten om hun rangschikkingen – en dan vooral de redenen daarachter – beter te begrijpen. Alle data werd uiteindelijk in vier categorieën Facebookgebruikers ingedeeld: relationship builders, town criers, selfies en window shoppers. Welke ben jij?

1) Relationship builders

Deze mensen gebruiken Facebook als ‘een uitbreiding van hun echte leven, met hun familie en vrienden’. Dit type gebruiker is behoorlijk actief: de gebruiker plaatst regelmatig updates, reageert op updates van andere mensen en stuurt berichten naar vrienden om relaties – die ook buiten Facebook bestaan – te versterken. Mensen binnen deze groep konden zich erg vinden in statements als ‘Facebook helpt mij om mijn liefde te uiten naar mijn familie en andersom’. Hoe schattig.

2) Town criers

Iedereen kent wel iemand die behoort tot de groep town criers. Dit zijn de mensen die veel linkjes plaatsen naar nieuwsartikelen of grote evenementen, maar die niet aan persoonlijke updates doen. Voor hen is Facebook een manier om informatie te verspreiden, in plaats van een sociaal platform. Voor de duidelijkheid: dat zegt niets over het feit of ze wel of geen vrienden hebben. Ze updaten de mensen die dichtbij hen staan gewoon liever op een andere manier dan via Facebook.

3) Selfies

De naam verraadt het al een beetje. Voor deze gebruikers is Facebook vooral een platform waarop zij zichzelf kunnen promoten. Zij plaatsen veel updates, maar doen dit niet zoals de relationship builders om dichterbij hun vrienden te staan. Likes en – lovende – reacties op hun posts, dat is waar het voor deze groep om draait. Vaak lijkt hun leven een stuk mooier op Facebook dan het in werkelijkheid is.

4) Window shoppers

‘Kijken, kijken, maar niet kopen’ kun je bij deze groep beter vervangen door ‘kijken, kijken, maar niet posten’. Window shoppers gebruiken Facebook om te observeren en in alle vrijheid mensen hun profiel te bekijken, op zoek naar updates in hun liefdesleven of gênante foto’s van vroeger. Zelf plaatsen ze bijna nooit iets, maar ze maken wel actief gebruik van Facebook om te zien wat andere mensen zoal doen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.