Ben jij een beetje jaloers als je partner iets teveel aandacht aan een ander schenkt? Dat komt in vrijwel iedere relatie voor. Maar Froukje de Both gaat voor RTL aan de slag met extreem jaloerse koppels. Bij hen is de jaloezie zo enorm dat het de relatie verstoort.

Extreem jaloers

Froukje denkt dat het onderwerp jaloezie nog altijd een taboe is in Nederland. Dat vertelt ze dinsdag aan RTL Boulevard. De Both hoopt met het televisieprogramma ervoor te zorgen dat het onderwerp jaloezie bespreekbaarder wordt onder koppels. “Ik denk ook dat veel stellen met jaloezie te maken hebben”, aldus de presentatrice. “Het leeft bij mensen, maar er wordt nooit over gesproken.”

Schokkend

“Het is dus voor mij een heel interessant onderwerp. Het blijft gewoon schokkend als je door je vriendin of vriend 86 keer gebeld wordt, met de vraag waar je hangt. En omdat je van diegene houdt, neem je de telefoon op. Ik weet wel zeker dat we veel stellen kunnen helpen.”

Tragedie

In de tragedie ‘Othello’ van William Shakespeare lijdt de hoofdpersoon aan een vorm van buitensporige en irrationele jaloezie, die alle perken te buiten gaat en uiteindelijk zelfs leidt tot de dood van zijn geliefde Desdemona. Zo lezen we op relatie.blog.

Pathologische jaloezie is een zogenaamde waanstoornis. Het zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma’s uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner.

Ziekelijke jaloezie

Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie. Alcohol- en drugsgebruik kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van ziekelijke jaloezie en borderliners zijn er vaak mee behept.

Bij het Othello-syndroom, dat even vaak bij mannen als vrouwen voorkomt, lijdt men aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast is de patiënt constant bezig met beelden in het hoofd van de mogelijke ontrouw, waardoor hysterie kan ontstaan. Deze mensen krijgen ook lichamelijke klachten, zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid.

Tips hoe je omgaat met jaloezie, die lees je hier.