introvert beter dan extravert?

Extravert is beter dan introvert?

In omgang met mensen heb je te maken met introverte en extroverte personen. Extraverten beoordelen het gedrag van de introverten vaak als negatief. Waarom? Omdat de manier waarop extraverten werken zo anders is. Anders hoeft niet verkeerd te zijn. Misverstanden alom.

Extravert is beter dan introvert?

Zijn extraverten beter dan introverten? Dat kun je niet zeggen. Dat introverten vaak wat ingetogener zijn, is zo, maar dat ze niet komen waar ze uiteindelijk willen zijn, dat geloof ik niet. Als we nu eens onze vooroordelen over elkaar laten varen, dan wordt het aantal misverstanden ook drastische minder.

1. Introverten houden niet van praten

Wanneer introverten ergens enthousiast over zijn, vinden ze het heerlijk om te praten. Praten om enkel aan het woord te zijn, daar zijn ze niet zo van. Hebben in gesprek even tijd nodig om te verwerken wat de ander zei, daarom lijken ze wat meer terughoudend.

2. Introverten zijn verlegen

Introvert en verlegen zijn geen synoniemen. Zelfvertrouwen in sociale situaties is net zo random af- of aanwezig bij extraverten.

3. Introverten werken niet graag samen

Voor introverten geldt dat zij pas praten als ze nagedacht hebben.  Informatie wordt verkregen tijdens een overleg, maar het echte denken en ontwikkelen van ideeën doen ze alleen. Extraverten krijgen juist energie in overleg met elkaar, het vormt hun denken en zo ontwikkelen ze ideeën. Ze denken door te praten.

4. Introverten houden niet van aandacht

In het middelpunt van belangstelling staan, dat zoeken introverten niet op, dat klopt. Een compliment krijgen over inhoudelijke zaken weten ze zeker wel te waarderen. Als het nodig is om aandacht te genereren voor het werk, dan zijn ze bereid dit te leren.

5. Introverten zijn zwaar op de hand

Introverten verkiezen gesprekken over de wezenlijke dingen van het leven boven niets zeggende, minder serieus ogende onderwerpen. Niet dat ze niet van een lolletjes houden. Ze steken graag tijd in leren, wat misschien suf lijkt.

6. Introverten zijn saai

Introverten doen mogelijk iets minder mee aan activiteiten, maar dat wil niet meteen zeggen dat je dan saai bent.  Bij introverten gaat het meer om de diepgang, dan op de hoeveelheid.  Ze beleven alles heel intens.

 7. Introverten zijn incompetent en niet sociaal

Omdat je niet als eerste je mening laat horen, wil dat nog niet zeggen dat je geen mening hebt. De mening die ze wel degelijk hebben, is vaak juist goed doordacht en onderbouwd. Daarom zijn ze soms ook wat meer in gedachten. Ze kunnen zich juist goed inleven in anderen. Belangstelling hebben voor anderen kost hen geen moeite.  Ze zijn betrokken en vol belangstelling.

#8. Introvert kan extravert worden

Introvert en extravert heeft te maken met waar je energie van krijgt. Introverten krijgen dat van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Extraverten krijgen energie van hun omgang met andere mensen. Zo word je geboren. Het is iets wat je hele leven bij je blijft.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.