scheiden en kinderen
20 December 2016

Extra aandacht voor kinderen bij scheiding

Mogelijk zit je in een scheiding of tegen een scheiding aan te hikken. Voor jezelf is dat erg lastig, altijd, ook al ga je als vrienden uit elkaar. Wanneer jullie kinderen hebben, dan ligt er een zware last op jullie te schouders. Zelf ben je vast druk met het regelen van allerlei zaken, maar vergeet vooral de extra aandacht voor je kinderen niet.

Extra aandacht voor kinderen bij scheiding

Wanneer je uit elkaar gaat en jullie hebben kinderen, dan kun je wel wat advies gebruiken. Ga vooral vanuit je gevoel te werk, iedere ouder is anders en ieder kind is anders. Wanneer je dat kunt bedenken, ben je in ieder geval al bedachtzaam bezig. Centrum Jeugd en Gezin is een landelijke organisatie in veel steden. Het Centrum Jeugd en Gezin Den Bosch heeft een 6 tal overdenkingen op hun site hoe je het best om kunt gaan met kinderen in scheiding.

1. Kinderen blijven hopen

Bij een scheiding blijven kinderen hopen dat het wel weer goed komt. Als je uitlegt dat de scheiding definitief is, maak je voor je kind de weg vrij om de scheiding te gaan verwerken. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op vragen die het kind stelt. Leg uit wat er precies gaat gebeuren. Vertel eerlijk wie er weg gaat en waarheen en wanneer de kinderen de vertrekkende ouder weer zien.

2. Kinderen voelen zich schuldig

Kinderen kunnen soms denken dat ze de scheiding hadden kunnen voorkomen als ze liever waren geweest bijvoorbeeld. Ze voelen zich op enige manier schuldig.  Leg uit dat jullie niet meer van elkaar houden maar allebei wel altijd van je kind zullen houden en dat dit nooit over zal gaan.

3. Kinderen maken zich zorgen

Soms is een scheiding problematisch en betrekken ouders daarin, gewild of ongewild, de kinderen. Door levens- en gezinsproblemen te bespreken in aanwezigheid van de kinderen gaan zij zich zorgen maken en worden ze extra zwaar belast.

4. Alledaagse dingen

Tijdens deze moeilijke tijd is het voor kinderen extra belangrijk dat alledaagse dingen gewoon doorgaan. Ga je scheiden en merk je dat je de kinderen niet de benodigde steun en aandacht kunt geven, zoek dan hulp. Vaak is er steun te vinden in je directe omgeving, in je vrienden- of familiekring.

5. Kinderen willen niet kiezen

Jullie kind houdt van jullie allebei, wil niet kiezen en moet niet hoeven kiezen. Maak je niet boos over je ex-partner in het bijzijn van je kind. Vecht geen ruzies uit waar je kind bij is. Probeer zo neutraal mogelijk te reageren op dingen die je kind je (na een weekendje daar) over je partner vertelt.

6. Opvoeding na een scheiding

Na een scheiding gaat opvoeden veel ouders wat minder goed af. Je staat er opeens alleen voor, bent mogelijk iets minder consequent, omdat het je allemaal te veel is. Je ziet wat meer door de vingers, omdat jij je soms schuldig voelt. Maar juist nu heeft je kind jou nodig en behoefte aan duidelijkheid, structuur en regelmaat. Zoek hulp als opvoeden je moeite kost.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie