vechtscheiding
10 September 2015

Explosie van aantal vechtscheidingen

Van de week uitte ik mijn onrust nog op onze Facebook pagina over de poging een vechtscheiding te voorkomen, zeker wanneer er kinderen zijn. Ik had me er eerder en harde voor moeten inzetten, want wat blijkt is dat het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren dramatisch de pan uitgerezen zijn. Kon je in 2013 nog spreken van 1 op de 10 scheidingen die tot vechtens toe uitgestreden werden. Op het moment gebeurt dat bij zo’n 1 op de 5 scheidingen.

Uit onderzoek dat door Tns Nipo in opdracht van de Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediation (Vfas) is uitgevoerd onder ruim 1000 advocaat-scheidingsmediatoren, kwam dit percentage van 20 % boven water. Nu.nl brengt dit nieuws. De getallen uit 2013 waren afkomstig van de Kinderombudsman.

Verplicht samen naar scheidingsmediator

Vfas en de Kinderombudsman willen dat scheidende ouders eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Met de hulp van die mediator moeten de ex-partners vervolgens op zoek naar oplossingen waar beide partijen tevreden mee zijn. Hierdoor wordt gezamenlijk het conflict opgelost in plaats van een opgelegde oplossing door een rechter.

Ouderschapsplan is verplicht

Het blijkt echter dat  in 2014 het aantal echtscheidingen reeds aan het toenemen was. De oorzaak daarvan leek te leggen in het feit dat ingevoerde het ouderschapsplan meer slecht doet dan dat het iets goeds toevoegt.

Door het verplichte ouderschapsplan nam het welbevinden van kinderen juist af en agressief gedrag en depressieve gevoelens stegen. Dit werd eerder in 2014 door Trouw gemeld naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gelijkwaardig ouderschap na scheiding

Door het ouderschapsplan zijn scheidende ouders verplicht afspraken maken over de zorg, omgang en opvoeding van hun kinderen. In de wet is opgenomen dat elk kind recht heeft op ”gelijkwaardig ouderschap na scheiding”. Dat laatste zorgt juist voor problemen, concluderen de onderzoekers. Ouders willen allebei de helft van de opvoeding op zich nemen, ook al deden ze dat niet voor de scheiding. Volgens het onderzoek maakt de verdeling voor de kinderen niet uit. Wel zorgen meer veranderingen voor meer problemen.

Hoe zit het anno 2015 met ouderschapsplan?

Geen van de doelstellingen van het ouderschapsplan werden volgens genoemde onderzoek in Utrecht behaald. Er ontstonden meer conflicten tussen de ouders, de band met de vader werd na de scheiding slechter en de problemen bij de kinderen zijn groter dan voor de invoering van het plan, aldus een van de onderzoekers.

Is er hoop?

Als mediation geen goede oplossing blijkt te zijn, en de partijen alsnog een advocaat inschakelen, lukt het volgens de respondenten in 64 procent van de gevallen alsnog om samen afspraken te maken. Ook een viergesprek, met beide partners en hun advocaten, heeft veel effect, 9 op de 10 familierechtadvocaten zegt dat zo’n gesprek belangrijk is in het voorkomen van een vechtscheiding. Een gespecialiseerde advocaat kan volgens 4 op de 10 een vechtscheiding voorkomen. Klinkt hoopvol toch. Of niet?

Waar zijn we toch allemaal mee bezig?

Blijkbaar kunnen we niet zonder scheidingsmediation en advocaten een stuk leven, dat in veel gevallen goed en prettig geleefd is, naar behoren afsluiten. Wat gaat er fout met ons? Willen we dan altijd het onderste uit de kan krijgen? Willen we dan altijd het minste willen geven? Willen we gewoon in alles onze zin krijgen? En dit alles moet over de rug van onze kinderen? Waar zijn we toch allemaal mee bezig.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie