vechtscheiding

Explosie van aantal vechtscheidingen

Van de week uitte ik mijn onrust nog op onze Facebook pagina over de poging een vechtscheiding te voorkomen, zeker wanneer er kinderen zijn. Ik had me er eerder en harde voor moeten inzetten, want wat blijkt is dat het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren dramatisch de pan uitgerezen zijn. Kon je in 2013 nog spreken van 1 op de 10 scheidingen die tot vechtens toe uitgestreden werden. Op het moment gebeurt dat bij zo’n 1 op de 5 scheidingen.

Uit onderzoek dat door Tns Nipo in opdracht van de Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediation (Vfas) is uitgevoerd onder ruim 1000 advocaat-scheidingsmediatoren, kwam dit percentage van 20 % boven water. Nu.nl brengt dit nieuws. De getallen uit 2013 waren afkomstig van de Kinderombudsman.

Verplicht samen naar scheidingsmediator

Vfas en de Kinderombudsman willen dat scheidende ouders eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Met de hulp van die mediator moeten de ex-partners vervolgens op zoek naar oplossingen waar beide partijen tevreden mee zijn. Hierdoor wordt gezamenlijk het conflict opgelost in plaats van een opgelegde oplossing door een rechter.

Ouderschapsplan is verplicht

Het blijkt echter dat  in 2014 het aantal echtscheidingen reeds aan het toenemen was. De oorzaak daarvan leek te leggen in het feit dat ingevoerde het ouderschapsplan meer slecht doet dan dat het iets goeds toevoegt.

Door het verplichte ouderschapsplan nam het welbevinden van kinderen juist af en agressief gedrag en depressieve gevoelens stegen. Dit werd eerder in 2014 door Trouw gemeld naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gelijkwaardig ouderschap na scheiding

Door het ouderschapsplan zijn scheidende ouders verplicht afspraken maken over de zorg, omgang en opvoeding van hun kinderen. In de wet is opgenomen dat elk kind recht heeft op ”gelijkwaardig ouderschap na scheiding”. Dat laatste zorgt juist voor problemen, concluderen de onderzoekers. Ouders willen allebei de helft van de opvoeding op zich nemen, ook al deden ze dat niet voor de scheiding. Volgens het onderzoek maakt de verdeling voor de kinderen niet uit. Wel zorgen meer veranderingen voor meer problemen.

Hoe zit het anno 2015 met ouderschapsplan?

Geen van de doelstellingen van het ouderschapsplan werden volgens genoemde onderzoek in Utrecht behaald. Er ontstonden meer conflicten tussen de ouders, de band met de vader werd na de scheiding slechter en de problemen bij de kinderen zijn groter dan voor de invoering van het plan, aldus een van de onderzoekers.

Is er hoop?

Als mediation geen goede oplossing blijkt te zijn, en de partijen alsnog een advocaat inschakelen, lukt het volgens de respondenten in 64 procent van de gevallen alsnog om samen afspraken te maken. Ook een viergesprek, met beide partners en hun advocaten, heeft veel effect, 9 op de 10 familierechtadvocaten zegt dat zo’n gesprek belangrijk is in het voorkomen van een vechtscheiding. Een gespecialiseerde advocaat kan volgens 4 op de 10 een vechtscheiding voorkomen. Klinkt hoopvol toch. Of niet?

Waar zijn we toch allemaal mee bezig?

Blijkbaar kunnen we niet zonder scheidingsmediation en advocaten een stuk leven, dat in veel gevallen goed en prettig geleefd is, naar behoren afsluiten. Wat gaat er fout met ons? Willen we dan altijd het onderste uit de kan krijgen? Willen we dan altijd het minste willen geven? Willen we gewoon in alles onze zin krijgen? En dit alles moet over de rug van onze kinderen? Waar zijn we toch allemaal mee bezig.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.