hij belt niet meer

Ex zoveel mogelijk uit beeld

Dating heeft veel weg van wetenschap. Op zijn minst het deel van proberen en mislukken is een onderdeel van het proces. De uitkomst is duidelijk niet altijd die waarop gehoopt wordt. Scheidingen zijn in feite onvermijdelijk, wanneer twee personen na een periode van liefde beslissen er een punt achter te zetten. Ze gooien foto’s en souvenirs weg, treuren voor een tijdje, verstoppen zich een tijdje en gaan vroeg of laat weer op zoek naar een geschikt maatje. De exen zullen elkaar nooit meer zien. Uit beeld en uit gedachten en uit je hart.

Ex uit beeld?

Maar het is bijna 2015, en het is niet zo makkelijk om een ex uit je leven te wissen. Ook al zullen de ontkoppelde stellen elkaar niet ontmoeten of elkaar niet bellen, zij blijven toch met elkaar verbonden. Al is het alleen maar via social media, de vele nummers die je beiden in je telefoon hebt en de vele gezamenlijke vrienden op Facebook. De koppelingen blijven.

Ontvrienden

Het verwijderen van alle telefoonnummers die met je ex van doen hebben, kost tijd en het strooit onnodig extra zout in wonden. Ook het “ontvrienden” van al jullie gezamenlijke Facebook vrienden, is een onvriendelijke actie.  Je kunt beter accepteren dat deze manier van verbonden zijn, zal blijven maar minder zal worden.

Definiteive eindes zijn dus bijna niet meer te bewerkstelligen. Er zijn nog zoveel manieren van contact, zegt Scott Stanley, een professor in psychologie aan de Universiteit van Denver. Social media hebben er voor gezorgd dat er een volledig andere manieren zijn om constant in contact te blijven.

Muur van stilte

Vroeger ontstond er na een breuk vaak een muur van stilte. Dat is vaak niet meer van deze tijd.  Een vriendelijk berichtje of een email kan tegenwoordig de hardheid van een breuk wegnemen.  Deze zachte breuk geeft je de kans te zeggen dat je niet meer wilt daten, maar nog wel vrienden wilt zijn. De mogelijkheid voor zo’n zachte breuk is voor mensen juist ook een optie om een relatie, die al bijna dood is, te beëindigen.

Deze mogelijkheid heeft dan ook het een groot emotioneel risico. Het makkelijk weer aangaan van een relatie, weer uitgaan van een relatie, een soort stoplicht effect. Terwijl sommige relaties echt beter af zijn als ze echt verbroken blijven.

Voorbij is voorbij

Breuken zijn nu eenmaal pijnlijk. Steeds weer nieuwe impulsen geven aan een voorbije relatie kan de echte oorzaak van het verbreken van de relatie gaan verdoezelen. Voorbij is nu eenmaal voorbij.

Door de elektronische band die blijft bestaan kunnen exen makkelijk terug kijken. De mogelijkheid om te blijven hangen in hoop is groot. Maar ieder uur dat je doorbrengt met bekijken van je ex, is een uur dat je beter had kunnen besteden aan het zoeken naar een betere match.

Jaloers op ex

De traagheid waarmee sommige relaties stoppen kan een nieuwe relatie ondermijnen. Een nieuwe partner is mogelijk niet zo tolerant over voorgaande romances. Ook al zijn exen niet meer zo in beeld bij de andere ex,  jaloersheid blijft jaloersheid.

Het handhaven van banden kan ook angst brengen bij een nieuwe partner. De angst dat de nieuwe partner verlaten wordt voor de ex, waarmee er nog steeds een band is. Niet iedere band zal nog zo sterk zijn, maar een nieuwe partner is er zich altijd van bewust dat de exen al veel meer met elkaar gedeeld hebben dan jullie in je nieuwe relatie.

We willen niemand verliezen

Het is soms moeilijk een stap vooruit te zetten in een nieuwe relatie, wanneer je nog met een been in de oude relatie staat. Is het niet gewoon beter alle connecties, analoog en digitaal, te verbreken met een ex? Vaak zijn vorige partners mensen voor wie we respect hadden en wiens mening we konden waarderen. We vinden het nu eenmaal prettig ook na een niet vrolijk einde, dit beeld te handhaven. Iemand wegstrepen uit ons systeem, uit ons leven, dat voelt niet comfortabel. Het maakt echter stappen maken wel lastig.

Waar zijn we mee bezig?

Veel mensen die na een zachte breuk weer gaan daten vragen zich vaak af waar ze mee bezig zijn. Zijn ze bezig hun verleden af te sluiten of zijn ze bezig met een nieuw begin? Dit dubbel gevoel kan frustrerend zijn. Het lijkt verankerd te zijn in de moderne tijd waarin iedereen denkt dat liefde nooit kan duren. Het gebrek aan duidelijkheid over of een relatie wel of niet begonnen is, kan je het idee geven dat het dan minder pijn zal doen als de relatie stopt.

Ook in het sociale leven is er dubbelzinnigheid, meer dan ooit. Je hoeft niet alles te willen en te kunnen. Kies voor je zelf welke weg je wilt inslaan. Je kunt niet iedereen pleasen.

Wie of wat is goed voor jou?

Je moet voor jezelf duidelijk krijgen wat jij wilt. Wat zijn de zaken die jij absoluut wilt zien in een partner en wat zijn de zaken die je niet kan en niet wil accepteren? Een antwoord krijgen op deze vragen maakt het makkelijker die mensen te laten gaan die niet bij je passen. Blijf dan ook niet hangen in oude verbroken relaties met mensen die eigenlijk niet bij je passen. Door mensen en zaken weg te strepen, kunnen we beter zien wie wel bij ons past.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffiehoek
By Margret ·
18 oktober 2021

Gratis dating in de koffiehoek

Per dag brengen veel werknemers een kwartier door in de koffiehoek van het bedrijf. Koffie leidt tot inspiratie, maar als je het handig aanpakt kan het een vorm zijn van gratis dating.
5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.