narcist

Ex-partner: loskomen van frustratie

Het is een ware kunst: jezelf niet meer frustreren over wat je ex nu weer heeft gezegd, gedaan of nagelaten. Sommige mensen leggen het ogenschijnlijk met gemak naast zich neer, anderen zijn er jaren later nog mee bezig. Hoe verlos je jezelf van de frustratie?

Ontvlechten

Dat je niet zo heel lang na de breuk letterlijk en figuurlijk tegen de muren omhoog loopt wanneer je ex je weer een naar berichtje stuurt, niks van zich laat horen of de kinderen ‘opeens’ vergeet, is volkomen normaal. Wanneer mensen jaren met elkaar hebben geleefd kun je de knoop in praktische zin wel doorhakken door elders te gaan wonen, maar op emotioneel vlak duurt het meestal iets langer om te ontvlechten. Je kent de ander door en door, weet precies wat hij of zij bedoelt met een bepaald, voor andere mensen doodonschuldige, opmerkingen dat raakt je. Of je nu wil of niet. Frustratie over het gedrag van je ex na de scheiding hoort er dus bij. Maar voor hoe lang?

Eerste jaar

Het eerste jaar na de breuk is op alle gebieden onwennig. Praktisch gezien sta je er opeen alleen voor maar onderschat het emotionele aspect niet. Je emoties schieten soms alle kanten op. Van gemis tot boosheid, verdriet, teleurstelling en opluchting. Frustratie over hoe het gelopen is hoort daarbij. Misschien heeft je ex alweer een ander en ook dat kan pijnlijk zijn. Haat en wraakgevoelens komen zeker in de eerste fase bij veel mensen voor. Maar als het goed is verdwijnen die met het verstrijken van de tijd. Er komt berusting, acceptatie van de situatie en ook jij pakt langzaamaan de draad van je leven weer op. En zo hoort het ook!

Tweede jaar of langer..

Ben je na twee jaar (of meer) nog bijna dagelijks met je ex bezig, dan is dat geen goed teken. Je hebt je eigen leven ‘on hold’ staan en bent nog altijd bezig met hetgeen hij of zij doet of zegt. Ieder ‘naar bericht’ gaat als een mes door je hart en je voelt in plaats van verdriet alleen maar boosheid. De frustratie loopt op want die ander is al lang en breed verder gegaan met het leven en jij hobbelt er voor je gevoel maar achteraan. Hoe kom je daar vanaf? Hoe zorg je ervoor dat je afstand neemt en je niet langer laat leiden door je ex?

5 tips:

1. Wacht bij ieder bericht (mail, sms, whatsapp) dat je ontvangt minimaal twee dagen voordat je reageert (mits het een kwestie van leven en dood is natuurlijk..) Dit zorgt ervoor dat je niet vanuit de emotie reageert maar vanuit ‘rust’ en ‘verstand’.  Misschien kom je zelfs wel tot de conclusie dat je helemaal niet hoeft te reageren…

2. Dwing jezelf tot andere gedachten. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje oefening gaat het ook jou lukken! Betrap je jezelf erop dat je weer vol boze gedachten aan je ex denkt, kies dan bewust voor een fijne, leuke, grappige herinnering om jezelf af te leiden

3. Bedenk dat jezelf de dupe bent van je frustratie. Je ex krijgt er (als het goed is) niets van mee dat je nachten ligt te tobben, boze mails tikt die je niet gaat versturen. Jij en alleen jij hebt er last van en het kost je heel veel energie die je ook aan andere dingen kunt besteden..

4. “Er boven gaan staan” is ook zo’n goeie. Je wil wel maar… het lukt je niet. Ook hier geldt, oefening baart kunst. Je zult merken dat wanneer je steeds meer afstand weet te creëren tussen jou en je ex (minder zien, spreken, geen contact zoeken) dit steeds makkelijker wordt.

5. Heb je dit allemaal al geprobeerd (en meer..) maar blijf je ongelofelijk boos, kwaad en gefrustreerd, dan is het tijd om met iemand te gaan praten. Een professional kan je helpen jouw gevoelens in goede banen te leiden en in de juiste proporties te zien. Zeker weten dat jij je binnen een paar maanden een ander mens voelt!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.