narcist

Ex-partner: loskomen van frustratie

Het is een ware kunst: jezelf niet meer frustreren over wat je ex nu weer heeft gezegd, gedaan of nagelaten. Sommige mensen leggen het ogenschijnlijk met gemak naast zich neer, anderen zijn er jaren later nog mee bezig. Hoe verlos je jezelf van de frustratie?

Ontvlechten

Dat je niet zo heel lang na de breuk letterlijk en figuurlijk tegen de muren omhoog loopt wanneer je ex je weer een naar berichtje stuurt, niks van zich laat horen of de kinderen ‘opeens’ vergeet, is volkomen normaal. Wanneer mensen jaren met elkaar hebben geleefd kun je de knoop in praktische zin wel doorhakken door elders te gaan wonen, maar op emotioneel vlak duurt het meestal iets langer om te ontvlechten. Je kent de ander door en door, weet precies wat hij of zij bedoelt met een bepaald, voor andere mensen doodonschuldige, opmerkingen dat raakt je. Of je nu wil of niet. Frustratie over het gedrag van je ex na de scheiding hoort er dus bij. Maar voor hoe lang?

Eerste jaar

Het eerste jaar na de breuk is op alle gebieden onwennig. Praktisch gezien sta je er opeen alleen voor maar onderschat het emotionele aspect niet. Je emoties schieten soms alle kanten op. Van gemis tot boosheid, verdriet, teleurstelling en opluchting. Frustratie over hoe het gelopen is hoort daarbij. Misschien heeft je ex alweer een ander en ook dat kan pijnlijk zijn. Haat en wraakgevoelens komen zeker in de eerste fase bij veel mensen voor. Maar als het goed is verdwijnen die met het verstrijken van de tijd. Er komt berusting, acceptatie van de situatie en ook jij pakt langzaamaan de draad van je leven weer op. En zo hoort het ook!

Tweede jaar of langer..

Ben je na twee jaar (of meer) nog bijna dagelijks met je ex bezig, dan is dat geen goed teken. Je hebt je eigen leven ‘on hold’ staan en bent nog altijd bezig met hetgeen hij of zij doet of zegt. Ieder ‘naar bericht’ gaat als een mes door je hart en je voelt in plaats van verdriet alleen maar boosheid. De frustratie loopt op want die ander is al lang en breed verder gegaan met het leven en jij hobbelt er voor je gevoel maar achteraan. Hoe kom je daar vanaf? Hoe zorg je ervoor dat je afstand neemt en je niet langer laat leiden door je ex?

5 tips:

1. Wacht bij ieder bericht (mail, sms, whatsapp) dat je ontvangt minimaal twee dagen voordat je reageert (mits het een kwestie van leven en dood is natuurlijk..) Dit zorgt ervoor dat je niet vanuit de emotie reageert maar vanuit ‘rust’ en ‘verstand’.  Misschien kom je zelfs wel tot de conclusie dat je helemaal niet hoeft te reageren…

2. Dwing jezelf tot andere gedachten. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje oefening gaat het ook jou lukken! Betrap je jezelf erop dat je weer vol boze gedachten aan je ex denkt, kies dan bewust voor een fijne, leuke, grappige herinnering om jezelf af te leiden

3. Bedenk dat jezelf de dupe bent van je frustratie. Je ex krijgt er (als het goed is) niets van mee dat je nachten ligt te tobben, boze mails tikt die je niet gaat versturen. Jij en alleen jij hebt er last van en het kost je heel veel energie die je ook aan andere dingen kunt besteden..

4. “Er boven gaan staan” is ook zo’n goeie. Je wil wel maar… het lukt je niet. Ook hier geldt, oefening baart kunst. Je zult merken dat wanneer je steeds meer afstand weet te creëren tussen jou en je ex (minder zien, spreken, geen contact zoeken) dit steeds makkelijker wordt.

5. Heb je dit allemaal al geprobeerd (en meer..) maar blijf je ongelofelijk boos, kwaad en gefrustreerd, dan is het tijd om met iemand te gaan praten. Een professional kan je helpen jouw gevoelens in goede banen te leiden en in de juiste proporties te zien. Zeker weten dat jij je binnen een paar maanden een ander mens voelt!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.