ex loslaten tips

Ex loslaten: zo lukt het je wel

Je ex loslaten klinkt zo makkelijk en is zo moeilijk. Ook al ben je officieel gescheiden, emotioneel gezien ben je nog onderweg. Worstel jij met het loslaten van je ex? Misschien kunnen deze tips je een beetje helpen.

Of jij, je ex of jullie allebei besloten hebben om te gaan scheiden, het emotionele scheidingsproces duurt langer dan de scheidingsprocedure zelf. Er bestaat geen aan/uit knopje voor emoties en een scheiding is doorgaans een hele emotionele gebeurtenis. Loslaten is een proces, vaak een tijdrovende en niet de meest plezierige van je leven. Hoe je daarmee omgaat ligt deels aan je karakter, maar de emoties na een scheiding zijn ook universeel. Afscheid nemen, dat doet pijn.

Heb jij je ex al helemaal losgelaten in emotioneel opzicht, of worstel je er nog mee? Als je..

–          Nog vaak aan hem/haar denkt

–          Veel over hem/haar praat

–          Manieren bedenkt om elkaar te zien of te spreken

–          Je nog geregeld kwaad, verdrietig of teleurgesteld bent ..

Dan zit je nog in het proces dat loslaten heet.

Wat zoek je nog bij je ex?

Een van de oorzaken waarom je het zo lastig vindt om je ex emotioneel los te laten is dat je bewust of onbewust nog steeds iets van hem of haar wilt ‘hebben’. Dit kan waardering zijn maar ook bevestiging, geruststelling, respect, zorg, aandacht.. vul zelf maar in. Wat je nu mist en waar je nog naar op zoek bent is waarschijnlijk ook hetgeen je tijdens jullie relatie niet of onvoldoende hebt gekregen. En natuurlijk verdien je dat, zeker van mensen die dicht bij je staan. Maar misschien wordt het tijd om onder ogen te zien dat het niet erg realistisch is om dat nu nog te verwachten van je ex. Als je het in de relatie niet kreeg, dan gaat het na de scheiding zeker niet meer komen. Het is best moeilijk om dat echt ten volle te accepteren. Om die verwachting of dat verlangen echt los te laten.

Onrealistische verlangens

Vind je het moeilijk om te accepteren dat jullie relatie echt definitief voorbij is? Misschien fantaseer je er som over dat het nog goed komt tussen jullie, of denk je dat je ex nu echt wel gaat inzien hoe leuk je eigenlijk wel niet bent, dan zijn dat signalen dat je er nog niet overheen bent. Natuurlijk is het moeilijk om onder ogen te zien dat je leven niet is gelopen zoals je graag had gewild. Dat je nu ineens single bent, misschien wel een alleenstaande ouder. Dat je niet het leven hebt waar je van hebt gedroomd, dat is verdrietig. En ja, het is soms makkelijker om te blijven fantaseren over hoe je het wel graag had gezien dan het leven dat je nu hebt ten volle te omarmen. De kans dat je dromen uitkomen zijn nihil, dus vraag jezelf eerlijk af of het de moeite waard is om voor die minieme kans je leven in de wachtstand te zetten.

Loslaten geeft lucht

Wat brengt het je als het je lukt om het verleden een plek te geven en gaat loslaten? Als je geen energie meer steekt in iets dat je toch niet kunt veranderen? Ruimte, rust en nieuwe energie. Bedenk maar eens hoeveel energie je besteedt aan je ex in de vorm van terugkijken of van dromen over een andere wending. Stel je eens voor hoe je je zou voelen als je als die tijd en energie zou gebruiken voor jezelf. Om je huidige situatie, leven een nieuwe vorm, richting en inhoud te geven. Als je dat doet dan neem je de controle over je eigen leven terug, maak je jezelf sterk, onafhankelijk en kom je tot bloei.

Loslaten in de praktijk

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg logisch maar we beseffen heus dat het heel moeilijk is om ook de daad bij het woord te voegen. Als je er midden in zit, lijkt het je maar niet te lukken. Je ratio wil wel, maar je gevoel hobbelt er nog achteraan. Heb vertrouwen en geduld. Het is vaak twee stappen vooruit, eentje achteruit. Langzaam maar zeker kom er wel, maar het zal niet zo snel gaan als je misschien zou willen. De tijd zal je helpen, want langzaam maar zeker kom ook jij los van je ex.

Tips loslaten:

1. Betrap je jezelf er op dat je weer aan je ex denkt? Dwing jezelf om aan iets anders te denken
2. Ben je boos, teleurgesteld? Schrijf het van je af, maar niet meer dan een half uur per dag
3. Stop met (teveel) praten over je ex bij anderen, hierdoor blijf je er langer in hangen
4. Ga iets fysieks doen, al is het maar 15 minuten wandelen per dag, het geeft letterlijk lucht
5. Probeer leuke plannen voor jezelf te maken die in de toekomst liggen, zonder die ex…
6. Wil  het niet lukken? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een paar gesprekken met een specialist kunnen je net dat duwtje in de rug geven!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!