venetie

Even uitrusten tijdens een weekendje Venetië? Dacht het niet!

Lekker weekendje Venetië in het verschiet? Even opletten dan dat je onverwachts met een hoge boete opgescheept wordt omdat je je vermoeide voetjes even wilde laten rusten. In de strijd tegen het massatoerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt uit de koker van burgemeester Luigi Brugnaro. Bij invoering zouden overtreders een boete van 50 tot 500 euro kunnen krijgen.

Zit en ligverbod

Het ingrijpende voorstel zal volgende maand aan de orde komen in de gemeenteraad van de Italiaanse stad. Of de boete er effectief komt, is nog niet zeker, omdat er onder meer verzet is van de Vijf Sterren Beweging. Deze partij speelt een hoofdrol in de nationale regering maar zit in Venetië in de oppositie. Ook activistische groepen in de stad willen niets weten van een zit- en ligverbod.

”Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen”, zegt Marco Gasparettini, leider van de Gruppo Aprile 25. “Als je erop wilt toezien dat iedereen zich houdt aan alle verboden, zal je nog eens 5.000 extra controleurs moeten aanstellen.”

Pootjebaden

Momenteel geldt al een zitverbod voor specifieke plekken in Venetië, op trappen bij monumenten en bijvoorbeeld de zuilengalerij rond het San  Marcoplein. Er wordt ook gedacht aan een verbod op muziek in boten. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemd kanalen. Het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt.

‘Engelen’

Elke zomer patrouilleren er al zogeheten ‘engelen van etiquette’ door de straten van Venetië. Zij moeten erop toezien dat toeristen zich aan alle regels houden. Zij verwijzen bezoekers ook naar speciaal ingerichte picknickplekken, op enige afstand van alle topattracties. Weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan daarvan.

Paola Mar, verantwoordelijk voor het toerisme, hamert erop dat de stad ‘niemand wil criminaliseren’. ,,De engelen willen alleen dat iedereen de stad en haar regels respecteert.’’ Venetië worstel al vele jaren met het massa-toerisme. Elke dag krijgt de stad 60.000 dagjesmensen op bezoek. De meesten komen aan met cruiseschepen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!