Europa zet zich schrap voor koudste zomer in 200 jaar

De Franse weerzender Météo voorspelt dat de komende zomer voor West-Europa de koudste wordt sinds 1816, het jaar dat meteorologen kennen als ‘het jaar zonder zomer’. Volgens Météo zullen grote delen van Europa in juni en juli slechts enkele zomerse dagen kennen. In augustus kunnen we ons aan zware stormen verwachten.

Winterjas 
We hoeven onze winterkledij nog niet op te bergen. Volgens France Météo bestaat een kans van 70 procent dat het deze zomer voornamelijk koud en nat wordt in Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.

Regenachtig en somber
Koude maritieme fronten en een zwakke zonneactiviteit in de wintermaanden bezorgden ons niet alleen een koudere lente, de kans is groot dat ze ons ook een ongewoon regenachtige en sombere zomer schenken.
 

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws: september en oktober zouden droger en warmer worden volgens Météo.

Het jaar van de armoede
‘Het jaar zonder zomer’, 1816, wordt ook wel ‘het jaar van de armoede’ genoemd. De gemiddelde zomertemperatuur zakte toen wereldwijd met 0,4 tot 0,7 graden. Dat zorgde voor mislukte oogsten en bijgevolg voedseltekorten in onder meer Frankrijk, Engeland, Ierland, de VS en Canada.

Vulkaanuitbarstingen
Aangenomen wordt dat de ellende werd veroorzaakt door een combinatie van een extreem harde winter en een reeks vulkaanuitbarstingen waarbij die van de Tambora op Indonesië de grootste boosdoener was. De enorme hoeveelheden as en roet die de vulkaan een jaar eerder uitbraakte, filterden de zonnestralen en gaven zo aanleiding tot wat ‘de kleine ijstijd’ wordt genoemd.

Meer recent zorgde de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen in 1991 voor een daling met één graad van de gemiddelde wereldwijde temperatuur. Ook bij ons was de zomer van 1991 een stinker van formaat.

In mei 1980 werd de Saint Helens vulkaan in de VS actief, wat we in onze contreien moesten bekopen met twee rotzomers. In juli 1980 sneeuwde het in de bergen van de Franse Auvergne.
 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten