intimiteit man vrouw
17 January 2017

Essentieel in een relatie

Een relatie is opgebouwd uit een aantal essentiele gebieden.  Alle gebieden moeten prettig geregeld zijn om jouw relatie als plezierig en duurzaam te kunnen benoemen en te voelen.  Omdat iedere relatie natuurlijk weer anders is, is ieder verbond tussen geliefden weer anders. Essentieel is dat het voor alle betrokken goed moet voelen. 

Tevreden met jezelf

Er zijn veel gevoelens en zaken die in een relatie goed geregeld moeten zijn. Je moet naar elkaar kunnen luisteren, je moet elkaar wat gunnen, je moet zeker niet alleen aan je zelf denken. Af en toe bedenken hoe jij in jouw relatie staat of wat jij belangrijk zou vinden in een relatie, geeft ook weer een beeld van jezelf. Zorg  allereerst dat je tevreden bent met je zelf, met of zonder een relatie.

1. Zorgen voor elkaar

Samen lasten delen en er voor elkaar zijn, dat is basis om een relatie aan te gaan. Het is deels zakelijk van aard. In een plezierige relatie nemen partners verantwoordelijkheid, elk op een eigen manier, voor het verwerven van voedsel en inkomen. Ze verdelen de taken en dragen gezamenlijk de lasten. Beiden weten dat een relatie geven en nemen is, dat je wel eens iets moet doen waar je eigenlijk niet veel zin in hebt. Beiden beseffen dat de relatie niet zonder zachtheid, liefde, tederheid en opoffering kan.

2. Veiligheid

Een relatie zonder veiligheid is geen relatie. Veiligheid, schuilen bij de ander, is een van de drie grondmotieven om een relatie aan te gaan. Partners voelen zich veilig en geborgen bij elkaar en durven zich kwetsbaar op te stellen. Fouten maken mag, evenals uit de bocht vliegen en anders doen dan normaal. Dat later niet steeds voor je voeten geworpen te krijgen, past niet in een goede relatie. Op basis van gelijkheid met elkaar bewegen is van groot belang.

3. Communicatie

Elke relatie bestaat uit communiceren met elkaar, op alle mogelijke manieren. In een plezierige relatie gaan partners open met elkaar om en geven elkaar de ruimte. Ze kunnen goed met de ander praten en naar elkaar luisteren. Taken in de relatie zijn evenwichtig verdeeld.  Afspraken worden gemaakt en daar kan over gesproken worden. Hoe duidelijker je laat blijken wat je wilt en wat je over iets denkt, des te minder ruis ontstaat er in relatie en dus ook minder frustratie. Opkomen voor jezelf in de relatie een must is. Je mag elkaar met respect, vanuit liefde en met eerlijkheid, zeggen wat je vindt.

4. Verbonden

Een relatie moet je aangaan. Wanneer partners zich niet kunnen of willen binden, geeft dat onzekerheid en stress in de relatie. Als deze spanning te hoog wordt, kan de relatie uit elkaar vallen. In een plezierige relatie voelen partners zich met elkaar verbonden, ze hebben het gevoel dat ze bij elkaar horen en willen dat dit zo blijft, ook al zitten ze anders in elkaar. Partners weten dat elk conflict wat je samen overwint, de hechting verdiept. Ze zijn daarom niet bang conflicten aan te gaan.

5. Intimiteit en seksualiteit

Een relatie zonder seksualiteit en intimiteit heeft geen echte richting. Als het slecht gaat in de relatie, merk je het direct aan de intimiteit. In een plezierige relatie voelen de partners zich in hun intimiteit en seksualiteit op hun gemak. Ze krijgen en geven daarin wat ze nodig hebben zoals knuffels, een gesprek, een luisterend oor, warmte en seks.

6. Relatie onderhouden

Het zou mooi zijn als binnen de relatie alles spontaan als vanzelf gaat. Maar dat is niet zo. Een relatie is namelijk iets wat je maakt en wat onderhoud nodig heeft. Liefde is een werkwoord. Samen moet je beseffen dat relaties bestaan uit verschillende fases, zoals samengaan wonen, wel of geen kinderen krijgen, samen oud worden. Daar over na denken en acties in ondernemen is noodzakelijk. Bij deze noodzaak moet je zeker liefde en genegenheid voelen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Nooit moet anale seks als een verplichting voelen

Bij het lezen van het volgend artikel, kwam de volgende gedachte...

Kans op diepzinniger gesprek na orgasme

Het hoogtepunt van een vrijpartij is vaak het orgasme. Dat is...

Boost voor je relatie: maand dagelijks seks

Noem eens 5 redenen om elke dag seks te hebben met...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Hoe liefde en seks veranderen door technologie

Ook seks en intimiteit zullen diep worden beïnvloed door technologie.

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie