Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
nerd boek lezen
13 juli 2018

Ervaar jij een gebrek aan eigenwaarde: 5 vragen en antwoorden

Denk jij weleens dat jouw gebrek aan eigenwaarde je beperkt in relaties? Maar wat is een gebrek aan eigenwaarde precies? Hebben vrouwen er meer last van dan mannen? Hoe manifesteert het zich en wat kun je ertegen doen? Laten we eens in de materie duiken met 5 vragen en antwoorden.

  1. Is gebrek aan eigenwaarde een typisch vrouwenprobleem?

Gebrek aan eigenwaarde komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Wel is het zo dat de cijfers uitwijzen dat meer vrouwen dan mannen ervan te lijden hebben. Dit komt vooral ook omdat vrouwen in hun jeugd vaker geconfronteerd worden met boodschappen die tot een negatief zelfbeeld kunnen leiden (‘Dat doen nette meisjes niet’, ‘Als vrouw maak je geen carrière’) en zij zich deze boodschappen maar al te zeer aantrekken.

  1. Wanneer wordt een lage zelfdunk pathologisch?

Iedereen zit wel eens niet zo lekker in zijn (haar) vel. Iedereen heeft wel eens het idee dat we ‘niets waard zijn’, ‘niets kunnen’ en ‘nooit iets zullen bereiken’. Dat is volkomen normaal. Een gebrek aan eigenwaarde wordt echter pathologisch als het je belemmert in je dagelijks leven en het je verhindert om een normaal leven te leiden.

Dat is het geval als een laag zelfbeeld je ertoe aanzet om elke uitdaging, elke beslissing en alles wat maar even met competitie te maken heeft uit de weg te gaan, en je voortdurend het idee hebt dat je de verschillende situaties die het leven nu eenmaal met zich brengt niet aankunt.

  1. Wat voor concrete problemen kan een laag/negatief zelfbeeld met zich brengen?

Een gebrek aan eigenwaarde kan zowel in de privé-sfeer als op het werk problemen veroorzaken. Meestal gaan deze problemen hand in hand. Een persoon met een laag zelfbeeld zal vaker onder zijn of haar niveau werken.

Ook in de privé-sfeer blijft de persoon zonder zelfvertrouwen vaak op een lager niveau steken en worden relaties aangegaan die onbevredigend en soms zelfs gewelddadig kunnen zijn. Het kan ook zijn dat de persoon met gebrek aan eigenwaarde alleen blijft maar dat is dan vaak geen bewuste keuze.

  1. Wat kun je doen om je zelfbeeld te verbeteren?

Het is heel belangrijk dat je om hulp weet te vragen. Als het zelfbeeld heel laag is, is men vaak niet eens in staat om hulp te vragen. De persoon in kwestie denkt dat hij of zij geen hulp verdient! Maar het is juist heel belangrijk om hulp in te roepen.

Psychologische hulp kan goede resultaten opleveren. Natuurlijk hangt het van persoon tot persoon af, maar met hulp van buitenaf wordt er in ieder geval kundig en constant aan gewerkt om het zelfbeeld bij te sturen. Op den duur kan dat een positieve invloed hebben op de levenskwaliteit en bijdragen aan een sereen leven.

  1. Wat kun je zelf doen om je zelfbeeld te verbeteren?

Denk aan jezelf als een uniek en liefdevol persoon. Mensen met een laag zelfbeeld zijn vaak heel gevoelige mensen die zichzelf weinig waarde toedichten en dat ook uitstralen. Het is belangrijk dat je positief over jezelf denkt en probeert dat ook uit te stralen. Let daarbij ook op je houding. Recht je rug en open je schouders zodat je de wereld met meer moed tegemoet kunt treden. En verder is het natuurlijk heel belangrijk dat je je wendt tot een ervaren en kundige psycholoog of psychotherapeut om het probleem te analyseren en de sleutel naar meer eigenwaarde te vinden.

Bron: Trendstyle

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Aan deze vijf signalen kan je een narcist herkennen op een eerste date

Een wolf in schaapskleren laat natuurlijk niet meteen zijn ware aard...

Deze 10 gewoontes hebben mannen wanneer ze vrouwen appen

Of je het nou leuk vindt of niet, WhatsApp is een...

Dit zeggen relatie-experts over de terugkeer van André naar Monique

Relatietherapeuten zetten vraagtekens bij de stap, maar begrijpen hem wel. ,,We...

Nederlander vindt innerlijk partner mooier dan het uiterlijk

De gemiddelde Nederlander is enthousiaster over het karakter (8,5) dan de...

Waarom geweldige vrouwen soms moeilijker de liefde vinden

Andere vrouwen lijken altijd moeiteloos van de een in de andere...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie