smeren in de zon

Eropuit? Denk aan je huid

Heerlijk, zo’n middagje zonnebaden op het strand of op je balkon. De zon is naast onze vriend ook onze vijand. Het is goed om rekening te houden met het goede en gevaarlijke van de zon. Dit geldt natuurlijk ook voor de vakantie tijd die aanbreekt. Je hebt niet altijd door dat de zon je raakt. Ga je er op uit denk dan aan je huid.

Eropuit? Denk aan je huid

De slogan “Eropuit? Denk aan je huid” is het 12e wist-je-datjes op de folder van KWF Kankerbestrijding, die iedere donateur ontvangt. Ze willen met de mensen duidelijk maken dat de zon wel degelijk een andere kant heeft dan alleen de fijne warmte. Want niets is fijner dan genieten van de zon. Het voelt gezond en goed.De UV-stralen beschadigen je huidcellen waardoor op termijn huidkanker kan ontstaan. Het is daarom van grootste belang om op de juiste manier van de zon te genieten. Niet alleen bij het zonnebaden maar ook gewoon bij het fietsen en wandelen.

zonnebrandcreme

Weetjes over de zon op je huid

1. Het is een misverstand te denken dat schadelijke UV-straling alleen op warme dagen de kop op steekt. Ook op koele zomerdagen kan de zonkracht hoog zijn. De temperatuur heeft daar niks mee te maken.

2. Zonkracht geeft de mate van schadelijke UV-straling aan die de aarde bereikt. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht hoog en heb je al aan een kwartiertje genoeg om een lichte roodheid te veroorzaken.

3. Ook als je niet verbrandt kan de huid flink beschadigen. Ook in de schaduw kun je verbranden.

4. Je huid herstelt niet meer na een beschadiging door UV-bestraling. Hoe vaker je verbrandt in je leven hoe groter de kans op huidkanker.

5. Van de 10 terrasbezoekers smeren er 9 zich in.

6. Vooral een jonge huid is gevoelig voor de beschadiging. Omdat de kinderhuis nog in de groei is, heeft de huid soms te weinig tijd om beschadigde huidcellen te herstellen. Flink insmeren en niet de hele dag in een zwembroekje rondlopen. Een t-shirt en petje zijn het halve werk.

7. Een melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

8. Ongeveer 2/3 van onze vitamine D komt van de zon. Vitamine D is belangrijk voor ons immuunsysteem. Per dag zo’n 15-30 minuten zon is voldoende voor de vitamine D aanmaak.

9. Te lang in de zon kan schadelijk zijn voor de huid maar kan ook versnelde veroudering te weeg brengen.

Zon slim, smeer jezelf in, bedek je huid en zoek de schaduw op.

Voor meer tips kijk op site van KWF.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.