smeren in de zon

Eropuit? Denk aan je huid

Heerlijk, zo’n middagje zonnebaden op het strand of op je balkon. De zon is naast onze vriend ook onze vijand. Het is goed om rekening te houden met het goede en gevaarlijke van de zon. Dit geldt natuurlijk ook voor de vakantie tijd die aanbreekt. Je hebt niet altijd door dat de zon je raakt. Ga je er op uit denk dan aan je huid.

Eropuit? Denk aan je huid

De slogan “Eropuit? Denk aan je huid” is het 12e wist-je-datjes op de folder van KWF Kankerbestrijding, die iedere donateur ontvangt. Ze willen met de mensen duidelijk maken dat de zon wel degelijk een andere kant heeft dan alleen de fijne warmte. Want niets is fijner dan genieten van de zon. Het voelt gezond en goed.De UV-stralen beschadigen je huidcellen waardoor op termijn huidkanker kan ontstaan. Het is daarom van grootste belang om op de juiste manier van de zon te genieten. Niet alleen bij het zonnebaden maar ook gewoon bij het fietsen en wandelen.

zonnebrandcreme

Weetjes over de zon op je huid

1. Het is een misverstand te denken dat schadelijke UV-straling alleen op warme dagen de kop op steekt. Ook op koele zomerdagen kan de zonkracht hoog zijn. De temperatuur heeft daar niks mee te maken.

2. Zonkracht geeft de mate van schadelijke UV-straling aan die de aarde bereikt. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht hoog en heb je al aan een kwartiertje genoeg om een lichte roodheid te veroorzaken.

3. Ook als je niet verbrandt kan de huid flink beschadigen. Ook in de schaduw kun je verbranden.

4. Je huid herstelt niet meer na een beschadiging door UV-bestraling. Hoe vaker je verbrandt in je leven hoe groter de kans op huidkanker.

5. Van de 10 terrasbezoekers smeren er 9 zich in.

6. Vooral een jonge huid is gevoelig voor de beschadiging. Omdat de kinderhuis nog in de groei is, heeft de huid soms te weinig tijd om beschadigde huidcellen te herstellen. Flink insmeren en niet de hele dag in een zwembroekje rondlopen. Een t-shirt en petje zijn het halve werk.

7. Een melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

8. Ongeveer 2/3 van onze vitamine D komt van de zon. Vitamine D is belangrijk voor ons immuunsysteem. Per dag zo’n 15-30 minuten zon is voldoende voor de vitamine D aanmaak.

9. Te lang in de zon kan schadelijk zijn voor de huid maar kan ook versnelde veroudering te weeg brengen.

Zon slim, smeer jezelf in, bedek je huid en zoek de schaduw op.

Voor meer tips kijk op site van KWF.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.
seksspeeltjes
By Moniek ·
10 april 2021

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van Nederland gelanceerd, Temple of Love.
By Moniek ·
15 maart 2021

Singles ontmoeten singles tijdens deze Paaswandeling

Ben je single en ben je het beu? De 2e editie van de Hike for Love staat gepland! Op Tweede Paasdag