fietsen

Er op uit met je fiets

Nergens in Europa wordt er zoveel gefietst als in Nederland. De OV-fiets, die je kan huren bij NS-stations, is razend populair. De Wandel- en Fietsbeurs trekt jaar in jaar uit duizenden bezoekers en het aanbod aan fietsroutes, fietsknooppunten en fietsvakanties is nog nooit zo groot geweest.

Gezondheid

Intussen toont het ene na het andere onderzoek aan dat fietsen direct veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zo meldde TNO dat fietsen naar het werk het ziekteverzuim vermindert. Door het naar huis fietsen is er tijd om het werk achter je te laten en daardoor met een beter humeur thuis komen. Tussen haakjes blijkt uit een ander onderzoek dat ze op hun werk beter presteren door vaker te fietsen. Een derde voelt zich creatiever, omdat ze tijdens het fietsen vaak goede ideeën krijgt. Ze hebben daardoor meer aandacht voor hun partner, vrienden en familie. Ruim 65% van de deelnemers zegt door het fietsen een betere relatie te hebben met hun partner en rond de 40% denkt door het fietsen zelfs een beter seksleven te hebben.

De Fietsersbond bracht een aantal positieve effecten van fietsen samen in een boekje met de titel Fietsen als Medicijn.

Fietsen als medicijn

1.  Fietsen houdt diabetes op afstand

Bijna de helft van alle Nederlanders kampt met overgewicht. Door overgewicht en weinig beweging is diabetes type 2 een groeiend probleem. Het proces van een beginnende diabetes type 2 is echter omkeerbaar.

Als je meer eet dan nodig, wordt de overtollige energie opgeslagen als vet. De rest blijft aanwezig als glucose in het bloed. Door de overvloed aan glucose worden lichaamscellen er minder gevoelig voor en stijgt ook het insulinegehalte. Wie op tijd gaat bewegen, kan die foute energiehuishouding weer herstellen. Bewegen is daarbij erg belangrijk en werkt bovendien sneller dan je eetpatroon verminderen. De spieren worden door bewegen gevoeliger voor insuline, ze nemen suiker op en er is vervolgens minder insuline nodig. Dat effect duurt ook na een fietstocht nog even voort. Nog een voordeel: het actieve spierweefsel neemt door het fietsen toe, waardoor de energiehuishouding verder verbetert.

2.  Fietsen verbrandt vet direct

Je kunt lichaamsvet zien als een levend orgaan dat slechte stoffen produceert en daardoor bijvoorbeeld de hormoonhuishouding verstoort. Diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen gevolgen zijn van te veel vet op de verkeerde plek. Bewegen stimuleert de vetverbranding direct. Een half uur per dag fietsen is al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden. Mensen die veel fietsen zullen vaak slanker en gezonder zijn.

3.  Fietsen houdt de bloedvaten schoon

Regelmatig fietsen verbetert de samenstelling van het bloed en de stroming ervan. Het  is ook goed voor de flexibiliteit van de bloedvaten en de toestand van de vaatwanden. Door beweging worden afvalstoffen beter afgevoerd en neemt de kans op dichtslibbende vaten af. Een half uur fietsen per dag is voldoende, maar als de vaatwanden al zijn aangetast, is het beter elke dag een uur te fietsen. Als je vindt dat dat te veel tijd kost, bouw fietsen dan in je dagelijks leven in, zoals fietsen naar het werk. Met fietsen win je ook weer tijd terug. De uitleg daarbij is dat je je fitter gaat voelen en meer zin hebt om dingen aan te pakken.

4.  Fietsen vermindert stress

Chronische stress maakt dat het lichaam hormonen aanmaakt zoals adrenaline en cortisol. Voor korte tijd is dat niet erg. Maar chronische stress leidt uiteindelijk tot dezelfde soort ontstekingsreacties in de bloedvaten als te veel vet. Langdurige stress is ook slecht voor de hersenen. Regelmatig actief bewegen helpt je lichaam en je geest goed te ontspannen.

5.  Fietsen beschermt je hersenen

Bewegen gaat het verval van ouder wordende hersenen tegen, blijkt uit een onderzoek. Het is bovendien gunstig voor de plasticiteit van het brein, het vermogen om zich aan te passen aan de omstandigheden. De verschillende delen van de hersenen kunnen dankzij actieve lichaamsbeweging ook beter onderling communiceren.

Bewegen is verder gunstig voor het geheugen en het vermogen om te plannen. Het heeft ook effect op de stemmingen die je brein produceert, doordat blij makende neurotransmitters zoals endorfinen vrijkomen. Het voordeel van fietsen boven andere sporten is volgens de Fietsersbond dat je je gewrichten er niet mee belast, zoals dat bijvoorbeeld met hardlopen wel het geval is.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.