janny van der heijden
18 October 2016

Er is niks zieligs aan alleen zijn

De laatste weken staan in &Magazine van BN DeStem regelmatig interviews met vrouwen die alleen zijn. Trouwens niet alleen vrouwen, ook alleenstaande mannen, waarvan Hans van der Togt en Jaap jongbloed, kwamen aan het woord. Is dit bijzonder? Het is eerder het echte leven. En er is niks zieligs aan alleen zijn.

Ik heb alles wat ik wil

“Ik heb alles wat ik wil”, kopt Janny van der Heijden in haar interview met BN DeStem. Bekend om haar kookboeken, recepten voor kranten, maar op het moment vooral door haar jureren bij Heel Holland Bakt. Waar zou zij de tijd vandaan moeten halen om een man te vinden? En die vraag stelt ze zelf: “Is je leven zoveel beter als je altijd met iemand samen bent?

Liefde voor eten

Het interview begint natuurlijk over Janny haar liefde voor eten. Ze heeft die passie van haar moeder meegekregen die tijdens haar bevalling eigenlijk niet achter het fornuis vandaan kon omdat ze net konijn in de pan had liggen. Haar moeder werd door haar vader liefkozend Mina Bakgraag genoemd. Dat eten voor haar ook een belangrijke rol is gaan spelen, is dus niet verbazend.

Eten is om te delen en te verbinden

De angst om dik te worden van al het eten wat haar moeder maakte, was er niet. Haar moeder maakte alles vers. De suikers die tegenwoordig overal kunstmatig aan toegevoegd worden, daar was geen sprake van. Of ze eten niet te seriues neemt nu? Je kunt het niet serieus genoeg nemen, zegt ze. Ze ergert zich wel mateloos aan het narcisme van sommigen die publiceren over eten, die uitventen dat je zo moet eten als hem of haar omdat je dan ook zo slank en mooi blijft. Wat zij mist daarin is het wij gevoel. Eten is bedoeld om te delen en om te verbinden.

Koken is een cadeau aan mezelf

Janny heeft twee zoons, die al lang het huis uit zijn. Zo’n 15 jaar geleden is ze gescheiden en woont ze alleen. Ze kookt elke dag voor zichzelf. “Dat is een cadeau aan mezelf,” zegt ze, “het gaan zien als een verplichting is zo jammer. Er is niets mooier dan voor je zelf iets lekkers te maken en daar van te genieten.”

Wat is er zielig aan alleen zijn?

Het wordt als een mislukking gezien te leven zonder partner, er zou iets ontbreken. Janny weerlegt dit voor haar leven. “Ik heb het leukste werk van de wereld, vrienden, twee kinderen waar ik heel fier op ben, twee kinderen waar ze mogelijk nog trotser op is, en ik heb alles wat ik wil.” Zij stelt een tegenvraag, namelijk of haar leven zo veel beter zou zijn als je altijd met iemand samen bent? Wat is er zielig aan alleen zijn? Natuurlijk zijn er mensen die graag een partner naast zich hebben, maar dat is iets anders. Er wordt gedaan alsof je niet gelukkig kunt zijn als je geen partner hebt en dat wil Janny ten zeerste bestrijden.

Intimiteit in relatie niet vanzelfsprekend

Of je intimiteit van met iemand zijn niet mist? Daarop geeft Janny het antwoord dat een relatie hebben met iemand niet automatisch wil zeggen dat er dan ook intimiteit is. Er zijn zoveel mensen die juist in een relatie blijven doorsukkelen. Niet voor even, maar voor jaren, dat is pas vervelend.

Een relatie vraagt tijd

Het is niet dat Janny perse geen relatie wil, maar ze is zich er van bewust, dat je in een relatie ook tijd moet steken. Al haar tijd is nu al op een prettige manier gevuld. Een nieuwe man zou vooral zichzelf moeten zijn en begrip moeten opbrengen voor haar drukke leven. Als hij komt, dan komt het.

Afgelegde pad niet minder dierbaar

Terugkomend op de scheiding wordt haar gevraagd of ze zichzelf daarin iets verwijt. Het antwoord is kort en krachtig: Nee. Natuurlijk had ze haar zonen ook graag ouders gegund die 50 jaar getrouwd zijn, zoals haar eigen ouders. Maar dat heeft niet zo mogen zijn. Ze heeft de jongens wel meegegeven niet in wrok terug te kijken. Zaken lopen nu eenmaal zoals ze lopen, levens groeien uit elkaar. Het gedeelte van het levenspad dat je samen hebt afgelegd, is ook niet minder dierbaar als een van de twee een andere kant op gaat. Dat vind ik heel mooi gezegd.

Het kan nog

Vijftien jaar na haar scheiding zijn de gevoelens duidelijk anders. Natuurlijk voelde ze frustratie over zaken die niet lopen zoals zij ze ooit bedacht had. Jaloers is ze niet, maar wanneer ze een ouder echtpaar hand in hand ziet zitten op een bankje, dan raakt haar dat. Je kinderen laten zien dat je voor altijd samen kunt blijven en daar een modus in vinden, dat vindt ze knap. “Het kan nog”, beantwoordt ze met een gulle lach.

Foto van Omroep Max.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Gezonder eet en leefpatroon volhouden blijkt lastig

Gezonder leven, gewicht verliezen, meer sporten, uitgebalanceerder eten.. het klinkt makkelijker...

Healthy taart tip: volkoren bananentaart met walnoten

Heb je (over)rijpe bananen over die waar niemand meer trek in...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie