seks eerste date

Er is niks mis met casual seks

Er zijn veel vragen die je kunt stellen over seks. Let’s talk about sex. Zeker niet van deze eeuw. Er lijkt meer openheid over te komen. Wat vroeger echt niet kon, was seks hebben met jan en alleman als je geen vaste relatie had. Sletterig gedrag kon je dan verweten worden. Is mogelijk nog steeds zo, maar dat idee is toch minder van deze tijd zijn, mag ik hopen. 

Casual seks en ons welbevinden

Dat seks ons bezighoudt, blijkt wel uit studies die met regelmaat uitgevoerd worden en die op enige wijze samenhangen met seks en ons welbevinden.

Zo ook over casual seks, wat vaak negatief benaderd wordt. De kern van het onderzoek was: Is seks goed voor je als je geen vaste relatie hebt? Uit dit onderzoek aan de universiteiten van Ithaca en New York blijkt dat casual seks juist goed kan zijn voor ons mentaal welbevinden.

Losse sekscontacten zijn slecht voor je
Eerdere studies hadden echter het tegendeel vastgesteld, namelijk dat losse sekscontacten slecht voor je zijn. Van casual seks zou je minder plezier ervaren dan bij romantische seks, het zou schuldgevoelens veroorzaken en tot ongewenste emotionele afhankelijkheid kunnen leiden.

Meer zelfvertrouwen

Niet geheel tot ieders verbazing, neem ik aan, werd deze aanname in een nieuw onderzoek weerlegd. Onderzoek onder leiding van wetenschapster Zhana Vrangalova toont dus aan dat onenightstands zeker niet altijd voor negatieve effecten zorgen, integendeel. Casual seks kan je net meer zelfvertrouwen geven, angstgevoelens verminderen en het geluksgevoel doen toenemen.

Socioseksualiteit

Vrangalova en haar team onderzoekers hebben de socioseksualiteit, een wetenschappelijke term die gebruikt wordt om de mate van interesse in losse seks weer te geven, van 371 jongeren gemeten. Over een periode van negen maanden ondervroegen ze de seksueel actieve studenten over hun vrijgedrag en psychisch welbevinden.

Hogere zelfwaardering

Uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat 42 procent van hen ervaring heeft met casual seks. De deelnemers die niet negatief staan tegenover onenightstands, hebben een hogere zelfwaardering en zijn gelukkiger in het leven. Ze hebben minder kans om een depressie of een angststoornis te ontwikkelen.

Geen negatieve effecten

Verrassend genoeg vonden de onderzoekers geen negatieve effecten op het welbevinden van deelnemers die weinig open staan voor casual seks, maar zich toch eens aan een onenightstand hadden gewaagd.

Beleving van seks persoonlijk

Deze bevindingen impliceren niet dat casual seks beter is dan vrijen in een relatie. De resultaten bewijzen wel dat casual sex een veel complexer gegeven is dan andere onderzoeken vaak suggereren.

Onze studie bewijst dat onenightstands niet altijd goed of slecht zijn, maar dat hoe je losse seks ervaart voor een stuk afhangt van persoonlijke, interpersoonlijke en situationele factoren’, zegt Vrangalova.

Wij wachten af

Meer onderzoek zal nodig zijn om deze verschillende factoren te analyseren. Wij zijn benieuwd of er echt iets nieuws naar voren komt.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.