Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
seks eerste date
26 juni 2014

Er is niks mis met casual seks

Er zijn veel vragen die je kunt stellen over seks. Let’s talk about sex. Zeker niet van deze eeuw. Er lijkt meer openheid over te komen. Wat vroeger echt niet kon, was seks hebben met jan en alleman als je geen vaste relatie had. Sletterig gedrag kon je dan verweten worden. Is mogelijk nog steeds zo, maar dat idee is toch minder van deze tijd zijn, mag ik hopen. 

Casual seks en ons welbevinden

Dat seks ons bezighoudt, blijkt wel uit studies die met regelmaat uitgevoerd worden en die op enige wijze samenhangen met seks en ons welbevinden.

Zo ook over casual seks, wat vaak negatief benaderd wordt. De kern van het onderzoek was: Is seks goed voor je als je geen vaste relatie hebt? Uit dit onderzoek aan de universiteiten van Ithaca en New York blijkt dat casual seks juist goed kan zijn voor ons mentaal welbevinden.

Losse sekscontacten zijn slecht voor je
Eerdere studies hadden echter het tegendeel vastgesteld, namelijk dat losse sekscontacten slecht voor je zijn. Van casual seks zou je minder plezier ervaren dan bij romantische seks, het zou schuldgevoelens veroorzaken en tot ongewenste emotionele afhankelijkheid kunnen leiden.

Meer zelfvertrouwen

Niet geheel tot ieders verbazing, neem ik aan, werd deze aanname in een nieuw onderzoek weerlegd. Onderzoek onder leiding van wetenschapster Zhana Vrangalova toont dus aan dat onenightstands zeker niet altijd voor negatieve effecten zorgen, integendeel. Casual seks kan je net meer zelfvertrouwen geven, angstgevoelens verminderen en het geluksgevoel doen toenemen.

Socioseksualiteit

Vrangalova en haar team onderzoekers hebben de socioseksualiteit, een wetenschappelijke term die gebruikt wordt om de mate van interesse in losse seks weer te geven, van 371 jongeren gemeten. Over een periode van negen maanden ondervroegen ze de seksueel actieve studenten over hun vrijgedrag en psychisch welbevinden.

Hogere zelfwaardering

Uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat 42 procent van hen ervaring heeft met casual seks. De deelnemers die niet negatief staan tegenover onenightstands, hebben een hogere zelfwaardering en zijn gelukkiger in het leven. Ze hebben minder kans om een depressie of een angststoornis te ontwikkelen.

Geen negatieve effecten

Verrassend genoeg vonden de onderzoekers geen negatieve effecten op het welbevinden van deelnemers die weinig open staan voor casual seks, maar zich toch eens aan een onenightstand hadden gewaagd.

Beleving van seks persoonlijk

Deze bevindingen impliceren niet dat casual seks beter is dan vrijen in een relatie. De resultaten bewijzen wel dat casual sex een veel complexer gegeven is dan andere onderzoeken vaak suggereren.

Onze studie bewijst dat onenightstands niet altijd goed of slecht zijn, maar dat hoe je losse seks ervaart voor een stuk afhangt van persoonlijke, interpersoonlijke en situationele factoren’, zegt Vrangalova.

Wij wachten af

Meer onderzoek zal nodig zijn om deze verschillende factoren te analyseren. Wij zijn benieuwd of er echt iets nieuws naar voren komt.

Bron: Nieuwsblad

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Tinder ingezet als soort escortservice

Wanneer je in een langdurige relatie zit dan lijken datingapps als...

Waarom het soms moeilijk is om te daten in New York als single vrouw

New York heeft de grootste warenhuizen, de meest trendy restaurants en...

Condooms passen op Utrecht Centraal

Soa Aids Nederland opende onlangs de eerste pop-up condoomwinkel ter wereld...

Several onenightstands is de nieuwe trend

Bij millennials is er nu een nieuwe trend gaande: de several-night-stands.

Deze vooroordelen over overspel bij vrouwen kloppen niet

Vreemdgaan is iets van alle tijden en alle types van mensen....

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie