drank en ouderen

En we nemen er nog een

Het pensioen is een valkuil voor gezelligheidsdrinkers. Op dinsdagochtend een glaasje sherry na een uurtje tennis, op woensdag een biertje na de training van de veteranen hockey, op donderdag  een flesje wijn op een verjaardagsfeestje. Het nuttigen van een extra glaasje in de avond is geen bezwaar als je de volgende ochtend niet al te vroeg fris en fruitig moet zijn.

Eeuwig weekend

Gingen mensen een generatie geleden met pensioen, toen was alcohol veel minder een onderdeel van hun leefstijl. Gepensioneerden van nu hebben meer tijd en meer geld te besteden.  De weekenden worden omgezet tot een eeuwig weekend. Onder deze titel heeft ouderenbond afgelopen jaren campagne gevoerd om senioren te waarschuwen dat sociaal drinken snel kan omslaan in probleemdrinken.  Bij alleenstaande ouderen is dat risico extra groot.

Bestrijden van eenzaamheid

Het is niet zo moeilijk te bedenken hoe dat in zijn werk gaat. “Je zit alleen op de bank, je hebt niks omhanden, op tv is ook niks te beleven, dus pak je nog maar een borrel.” Voor ouderen wordt alcohol vaak als middel aangewend om de eenzaamheid te bestrijden.  Volgens de directeur van een verslavingskliniek RoderSana verdooft het de emoties. Deze kliniek heeft speciaal programma’s voor ouderen.

Gezondheidsvoorlichting

Een beginnende verslaving loopt bij alleenstaanden sneller uit de hand, omdat er niemand is die corrigeert. Mensen komen al snel in een negatieve spiraal terecht. Slapen gaat ook minder, vallen vaak midden in de dag in slaap en hebben in de avond een slaapmutsje nodig om de slaap te pakken. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van slaaptabletten en kalmeringsmiddelen baart zorgen. De 65 -plussers in deze groep zijn oververtegenwoordigd. Huisartsen schrijven wel erg makkelijk herhalingsrecepten voor, zegt de Unie KBO. De ouderenbond vindt dat de overheid in gebreken blijft bij het geven van gezondheidsvoorlichting voor ouderen. Het zou de overheid veel kosten besparen als senioren gezond blijven.

Schaamte en schuldgevoel

Oudere alcoholisten komen zelden in actie om iets aan hun problemen te doen. Ze weten dat ze te veel drinken maar houden dat onder de pet, omdat de schaamte en het schuldgevoel groot zijn. Vaak zijn het familieleden die aan de bel trekken. Het afkicken van alcohol lost een deel op, maar niet alle problemen. Als de eenzaamheid of andere onderliggende problemen niet  worden opgelost, is de kans op terugval groot.

Vrijwilligerswerk

Het gevoel er niet meer bij te horen, afgeschreven te zijn, vergroot het risico op verslaving. Ben daarom alert voor het beruchte zwarte gat. Stel je zelf een ander doel in je leven of ga je in zetten met vrijwilligerswerk. Dit is de beste vorm van preventie voor enige verslaving. Je hoeft met vrijwilligerswerk natuurlijk niet te wachten tot je al met pensioen bent. Het geeft je leven een wijdere blik en verschaft je veel nieuwe kennissen, die mogelijk vrienden kunnen worden.

Er is van alles te beleven voor ouderen, of je nu 50, 55 of 65 bent. Kijk eens op onze 50 plus gids.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!