Mars en Venus

En Mars en Venus dan?

Vrouwen kunnen beter multitasken en mannen kunnen beter auto rijden. Het zijn in ieder geval standaard clichés die steeds opnieuw gebruikt worden bij het vergelijken van mannen en vrouwen.  Maar volgens Amerikaanse wetenschappers kloppen de verschillen in seksen niet en zijn we echt niet zo verschillend als vaak wordt gedacht.

En Mars en Venus dan?

Hoe zit het dan met Mars en Venus? Komen we dan toch gewoon allemaal van de Aarde? Ja, eigenlijk lijkt het daar wel op. Om daar voor eens en voor altijd een sluitend antwoord op te vinden is er een super groot onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Iowa, waarover is gepubliceerd in ‘American Psychologist’. Hierin werden analyses van verschillende studies rond genderverschillen en -gelijkenissen bestudeerd waaraan in totaal ruim 12 miljoen mensen deelnamen.

Wat tonen die analyses dan aan? Die laten zonder omwegen zien dat ruim driekwart van de psychologische kenmerken bij mannen en vrouwen het zelfde zijn. Slechts bij 10 psychologische kenmerken is er een kloof tussen mannen en vrouwen. Er zijn natuurlijk ook bestaande stereotypes die bevestigd worden.

We komen allemaal van planeet Aarde

Een kenmerk dat bevestigd wordt, en dat is wel jammer, is dat mannen vaker agressief zijn en dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn. “Als je naar alle psychologische kenmerken kijkt, lijkt het er niet op dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars. We komen allemaal van de planeet Aarde”, zegt hoofdonderzoeker Zlatan Krizan.

Verschillen overschat

“Er zijn duidelijke anatomische en biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, dus gaan mensen er automatisch van uit dat beide seksen ook op psychologisch vlak anders in elkaar zitten. We hebben ook de neiging om in extremen te denken, waardoor die verschillen vaak worden overschat. Daarnaast krijgen we al sinds onze kindertijd te maken met vooroordelen op basis van genderverschillen”, aldus Krizan. Dit draagt er ook aan bij dat we geloven dat stereotypes kloppen.

Verschil zit in opvoeding

Cordelina Fine, die verbonden is aan de Universiteit van Melbourne, schreef erover in ‘Delusions of Gender’. Daarin beweert ze dat mannen niet geboren worden met een beter oriëntatiegevoel of betere parkeervaardigheden, net zomin dat de hersenen van vrouwen beter in staat zouden zijn om te multitasken. Er zijn geen grote neurologische verschillen. Waar het verschil in zit is dat we anders opgevoed worden. Het zit gewoon in mensen, dat we als ouders of leerkrachten een andere houding aan nemen tegenover jongens en meisjes. Dat we daarmee de genderverschillen in de hand werken moge duidelijk zijn.

Zijn we hier nu blij mee?

Heel veel groter dan met 12 miljoen deelnemers zullen de onderzoeken niet worden naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, dus dan moeten we er mogelijk toch maar gewoon in gaan berusten. Het zijn dus meer de vooroordelen die maken dat we anders lijken. De gedachten van “Hij zal wel dit” of “Zij zal wel dat”, bepalen meer ons gevoel en ons handelen dan onze genetische verschillen of onze verschillen van afkomst.  Er is namelijk geen verschil in afkomst.  Ik weet niet of we hier allemaal blij mee zijn. Het was vaak ook wel makkelijk om elkaars tekortkomingen te kunnen scharen achter het man of vrouw zijn. We zijn dus gewoon allemaal mensen en we komen allemaal van de Aarde. Punt uit.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.