Mars en Venus

En Mars en Venus dan?

Vrouwen kunnen beter multitasken en mannen kunnen beter auto rijden. Het zijn in ieder geval standaard clichés die steeds opnieuw gebruikt worden bij het vergelijken van mannen en vrouwen.  Maar volgens Amerikaanse wetenschappers kloppen de verschillen in seksen niet en zijn we echt niet zo verschillend als vaak wordt gedacht.

En Mars en Venus dan?

Hoe zit het dan met Mars en Venus? Komen we dan toch gewoon allemaal van de Aarde? Ja, eigenlijk lijkt het daar wel op. Om daar voor eens en voor altijd een sluitend antwoord op te vinden is er een super groot onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Iowa, waarover is gepubliceerd in ‘American Psychologist’. Hierin werden analyses van verschillende studies rond genderverschillen en -gelijkenissen bestudeerd waaraan in totaal ruim 12 miljoen mensen deelnamen.

Wat tonen die analyses dan aan? Die laten zonder omwegen zien dat ruim driekwart van de psychologische kenmerken bij mannen en vrouwen het zelfde zijn. Slechts bij 10 psychologische kenmerken is er een kloof tussen mannen en vrouwen. Er zijn natuurlijk ook bestaande stereotypes die bevestigd worden.

We komen allemaal van planeet Aarde

Een kenmerk dat bevestigd wordt, en dat is wel jammer, is dat mannen vaker agressief zijn en dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn. “Als je naar alle psychologische kenmerken kijkt, lijkt het er niet op dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars. We komen allemaal van de planeet Aarde”, zegt hoofdonderzoeker Zlatan Krizan.

Verschillen overschat

“Er zijn duidelijke anatomische en biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, dus gaan mensen er automatisch van uit dat beide seksen ook op psychologisch vlak anders in elkaar zitten. We hebben ook de neiging om in extremen te denken, waardoor die verschillen vaak worden overschat. Daarnaast krijgen we al sinds onze kindertijd te maken met vooroordelen op basis van genderverschillen”, aldus Krizan. Dit draagt er ook aan bij dat we geloven dat stereotypes kloppen.

Verschil zit in opvoeding

Cordelina Fine, die verbonden is aan de Universiteit van Melbourne, schreef erover in ‘Delusions of Gender’. Daarin beweert ze dat mannen niet geboren worden met een beter oriëntatiegevoel of betere parkeervaardigheden, net zomin dat de hersenen van vrouwen beter in staat zouden zijn om te multitasken. Er zijn geen grote neurologische verschillen. Waar het verschil in zit is dat we anders opgevoed worden. Het zit gewoon in mensen, dat we als ouders of leerkrachten een andere houding aan nemen tegenover jongens en meisjes. Dat we daarmee de genderverschillen in de hand werken moge duidelijk zijn.

Zijn we hier nu blij mee?

Heel veel groter dan met 12 miljoen deelnemers zullen de onderzoeken niet worden naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, dus dan moeten we er mogelijk toch maar gewoon in gaan berusten. Het zijn dus meer de vooroordelen die maken dat we anders lijken. De gedachten van “Hij zal wel dit” of “Zij zal wel dat”, bepalen meer ons gevoel en ons handelen dan onze genetische verschillen of onze verschillen van afkomst.  Er is namelijk geen verschil in afkomst.  Ik weet niet of we hier allemaal blij mee zijn. Het was vaak ook wel makkelijk om elkaars tekortkomingen te kunnen scharen achter het man of vrouw zijn. We zijn dus gewoon allemaal mensen en we komen allemaal van de Aarde. Punt uit.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

trouwen
By Margret ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.
willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.