Jaren geleden was er niet zoveel bekend over emotionele veiligheid wanneer je ging zoeken in professionele literatuur. Wanneer je nu opzoek gaat naar dit onderwerp dan kom je al snel tot het inzicht dat veiligheid een fundamentele behoefte is voor mensen. Dus ook in relaties.
Piramide van Maslow
Door Maslow, een deskundig psycholoog en persoonlijke theoreticus, is een behoefte piramide ontwikkeld. Veiligheid betekent volgens Maslow beveiliging. Namelijk de bescherming tegen fysieke en emotionele beschadigingen.
Wat nodig is voor emotionele veiligheid is dat je empathie in je hart voelt. Empathie helpt emotionele veiligheid te creëren, door de overtuiging dat het goed is om af en toe innerlijke gevechten te hebben met jezelf.
Veilig in een relatie
Het houden van innerlijke strijd helpt je om negatieve vooroordelen en barrières los te laten. Wanneer je je als kind veilig voelt, ga je je omgeving verkennen. Wanneer jij je veilig voelt in de klas, dan steek je met een gerust gevoel je hand op om iets te vragen. Wanneer jij je veilig voelt in een relatie, dan ben je in staat jouw emotionele behoeft te tonen. Dan pas kun je er ook naar leven. Dit is emotionele veiligheid en dat is een mooi goed.
Verandering in affectie en toon
Vaak wordt het gevoel van emotionele veiligheid binnen een relatie neergehaald doordat één van de twee van mening is in zichzelf een verandering in affectie en toon te voelen over hun relatie. Het betreft de gevoelens over elkaar, over zichzelf en over hun relatie . Er komt vaker een soort van onbehagen boven die bij de ander op onbegrip kan stuiten, omdat meestal één van de twee vervelende gevoelens begint te krijgen.
Behoud van emotionele veiligheid in de relatie
1. Sta open voor positiviteit
Krijg voor jezelf boven water wat je nare gedachten zijn over je partner en probeer die gedachten te veranderen. Probeer ze niet steeds te bevestigen, maar sta open voor positieve kanten. Van deze nare gedachten afkomen is noodzakelijk om een emotionele veilige relatie te bouwen.
Een valkuil bij lange relaties is dat je precies denkt te weten wat er in de ander omgaat. Stop met aannemen van veronderstellingen, dat de ander iets doet met kwade opzet. Focus je op wat je lief vindt aan je partner en waarin je de ander bewondert. Geef vertrouwen en je ontvangt het terug.
2. Wees consistent
Het is emotioneel uitputtend en onveilig voor uw partner (en voor u, ook) als je humeurig en onvoorspelbaar zijn. De partner is waarschijnlijk niet veranderd de laatste tijd, maar in jouw heeft er een verandering plaats gevonden waardoor je partner niet veel meer goed kan doen. Dat is niet eerlijk ten op zichten van de nietsvermoedende partner. Dergelijk gedrag kan het gevoel van emotionele veiligheid ondermijnen. Ook het ene zeggen en het ander doen, haalt de basis uit duurzame relaties.
3. Toon verbondenheid
Bescherm je relatie. Maak je partner niet volledig zwart bij je vrienden en familie. Ben tijdens jouw momenten van onzekerheid toch trouw en behulpzaam. Door je zo op te stellen kun je jullie schip in deze woelige wateren boven water houden en mogelijk navigeren naar een rustiger vaarwater.
Wees alert dat jaren van saamhorigheid en gedeelde ervaring de kans vergroten op irritaties, omdat de partners vaak (ten onrechte) geloven dat jaren bij elkaar zijn automatisch betekent dat ze weten hoe de ander zich voelt. Zet uit je hoofd dat de ander expres iets doet om jou te zieken.
4. Neem tijdelijk afstand
Probeer tijd te nemen om alles goed op een rijtje te krijgen. Mogelijk werkt dit het beste door elkaar even niet te zien, of in ieder geval niet constant op elkaars lip te zitten, wat waarschijnlijk de negatieve gevoelens van de een alleen maar gaat versterken. Je gaat de ander mogelijk meer waarderen wanneer die er niet meer is.
5. Angst is signaal
Natuurlijk sluipt er op zijn tijd een soort onzekerheid in een relatie. Gebruik dan je angst als een signaal om te kijken naar de sterke punten die je als paar hebt. Geef je niet meteen over aan negatieve spinsels in je hoofd, zo van: “ zie nu wel, dacht ik het niet, dat doet hij alleen maar om mij in de weg te zitten .” Je kunt niet bij iemand in zijn hoofd kijken, doe dan dan ook niet.
6. Praat met elkaar
Voedt elkaar niet met negatief gedrag. Het is niet moeilijk daarin mee te gaan. Wanneer de ander iets doet wat je niet zint, zou je dat op een normale toon moeten uitspreken. Alleen maar reageren door iets negatiefs terug te doen, is funest. Spreek uit wat je dwars zit, met welke gevoelens jij worstelt.
7. Gevoel zit in jou
Probeer op momenten dat je gaat twijfelen over het gedrag van de ander, niet alleen negatieve bevestiging te krijgen. Bedenk je dat zaken waar je nu over valt, je in de tijd dat je verliefd was op de ander, je niet opvielen, maar er mogelijk ook al waren. Het veranderde gevoel zit in jou. Dat kun je de ander niet kwalijk nemen.