Partneralimentatie recht of onrecht?

Emotioneel eerlijk of eerlijk emotioneel

Eerlijk verdelen, eerlijk zeggen, eerlijk leven, eerlijk zijn. Eerlijkheid heeft een positieve smaak en staat hoog in het vaandel van idealisten, relatietherapeuten en misdaadbestrijders.

Schadelijk

Maar zoals met alles, kan eerlijkheid ook doorschieten in een richting die juist schadelijk is. Ja, ook eerlijkheid kan vernietigend zijn, zeker als het als wapen wordt gebruikt om de macht te grijpen in het contact.

Vertrapt

Zo kan het wel mooi klinken om te zeggen ‘tja, eerlijk gezegd ben ik nogal boos omdat ik mijn baan kwijt ben en jij nog wel kunt werken’, maar feit is dat daarmee het geluk van de ander wordt vertrapt.

Persoonlijk

Dezelfde emotioneel eerlijke mensen presteren het vaak ook nog eens om te zeggen: ‘Kijk, het is niet persoonlijk bedoeld, maar elke keer als ik jou zie, doet het mij pijn om te beseffen dat ik er niet meer bij hoor’.

Fatsoen

Onzinnige opmerking natuurlijk: alsof het mogelijk is om een dergelijke uitspraak onpersoonlijk op te vatten. Nee, emotioneel eerlijke mensen missen doorgaans het besef wat de normale grenzen zijn van relationeel fatsoen.

Smakeloos

Zo kan het best zijn dat u bij vrienden een maaltijd nuttigt en denkt ‘wat een smakeloze vette hap’. Dat mag u denken en dat mag u voelen. Smakeloos is het pas echt wanneer u hardop zegt wat u denkt. Erger nog, het is ronduit onbeschoft. Normaler en socialer is een leugentje om bestwil: ‘hmm, ik had niet zoveel pinda’s vooraf moeten eten; nu ben ik al vol’.

Vraag

Een gestelde vraag: ‘Moet je niet emotioneel eerlijk zijn en je partner gewoon vertellen hoe vaak je over andere relaties fantaseert en dat jij jezelf  daar ook zo schuldig over voelt?’

Mogelijk antwoord is tweeledig:

1) zeg alles wat je denkt als je de verhouding om zeep wilt helpen; vooral als je de ander zo wilt kwetsen dat hij/zij er een punt achter zet.

2) nee, niks zeggen als de relatie je lief is; je kunt de ander niet gebruiken om jouw geweten te sussen. Emotionele eerlijkheid is ook de reden waarom ruzies zo gierend uit de hand kunnen lopen.

Geen moordkuil

Onder het motto ‘ik maak van mijn hart geen moordkuil’ worden uitspraken gedaan (‘zoals je nu kijkt, ben je net je moeder’) die zo krenkend zijn dat het vrijwel ondoenlijk is om de ander op een later tijdstip te ontkrenken. De schade is dusdanig dat het opgeslagen blijft in het emotionele geheugen (‘ik kan het je misschien vergeven, maar niet vergeten’).

Mooi

De mens is zo gemaakt dat hij in zijn eigen hoofd alles kan denken wat hij wil, zonder dat de ander daar weet van heeft. En dat is mooi. Want, als elke gedachte hoorbaar was, zou niemand meer met elkaar bevriend willen zijn.

Emotioneel eerlijk  door Jeffrey Wijnberg. Bron: Telegraaf

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.