met respect uit elkaar
4 September 2019

Einde relatie de enige uitweg?

Het is al jaren bekend dat, na vakanties en feestdagen, de meeste echtscheidingen plaatsvinden. Waarom juist in die periode, vraag je je misschien af? Vakantie kan een moment zijn waarop je als gezin of koppel dichterbij elkaar komt. Maar het kan ook net die ene druppel zijn die de emmer doet overlopen. Kleine irritaties kunnen uitgroeien tot grote frustraties. Dan is er op enig moment geen rek meer, en de enige uitweg lijkt je relatie te moeten beëindigen. Misschien is dat ook de juiste keuze, maar weet dat dit niet de énige keus is.

Gelijkwaardigheid

In relaties ontmoet je jezelf in relatie tót die ander. Hoe speel jij dit spel? In een gezonde relatie is er sprake van gelijkwaardigheid. Je hoeft niet altijd dezelfde dingen leuk te vinden, en ook hoef je niet altijd alles samen te doen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar. Je hoeft niet hetzelfde opleidingsniveau te hebben, al botsen sommige culturen ogenschijnlijk met elkaar.

Eigenwaarde

In het woord gelijkwaardigheid ligt een ‘waarde’. Het gaat hier om een stukje eigenwaarde. Die waarde is jouw inbreng in jullie relatie. Het zegt iets over waar jíj voor staat. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook wat je tot elkaar aantrekt en wordt gerespecteerd.
Je kunt wel een stukje meegaan in andermans verhalen, doch let op dat je jezelf daarin niet verliest. Eigenwaarde helpt je paal en perk te stellen. Je moet het echter wel zelf doen.

Kwaliteit van gesprekken

‘Je moet met elkaar in gesprek blijven’, wordt er weleens gezegd. Daar ben ik het mee eens, maar ik plaats daarbij ook een kanttekening. Kijk eens naar de kwaliteit van jullie gesprekken. Wanneer je elkaar alleen maar spreekt om te vertellen wat er gedaan moet worden en wat je van elkaar verwacht, of erger nog, wanneer je elkaar alleen nog maar te vertellen hebt wat de ander niet goed doet, dan kun je misschien beter even je mond houden en eens goed kijken wat er werkelijk speelt. Begin dan eerst eens om elkaar elke dag een compliment te geven.

Bemoeizucht

Ik merk vaak dat mensen zich veel te veel met elkaar bemoeien, zo ook in liefdesrelaties. Laat die ander zijn eigen pad lopen en gun jou hetzelfde. Wanneer je continue rekening houdt met de ander omdat je misschien de neiging hebt conflicten te vermijden, kom je uiteindelijk in conflict met jezelf. Je ontneemt daarmee niet alleen jezelf de kans om je te ontwikkelen maar ook die van de ander. Zo ontstaat er eerder een zekere mate van afhankelijkheid, in plaats van dat ieder op eigen benen leert staan van waaruit je jullie relatie kunt laten groeien. Dit geldt overigens niet alleen voor liefdesrelaties. 

Wijzen

Vaak wordt er in eerste instantie met de vinger naar de ander gewezen. Het gaat echter niet om die ander. Een relatie laat je, naast alle mooie dingen die er zijn, ook haarscherp zien waar jouw pijnpunten liggen (en die van de ander). Wanneer je dat ziet kun je er iets aan veranderen. Ben je bijvoorbeeld bewust dat je altijd de lieve vrede wilt bewaren en daarom conflicten vermijdt (meestal met de beste bedoelingen), dan kom je waarschijnlijk keer op keer in situaties terecht die je uitdagen om paal en perk te stellen. Totdat je het hebt geleerd en jullie allebei weer verder kunnen.  

Klanten horen me weleens zeggen: Het is niet de vraag of je de ruimte krijgt, want die is er. Het is eerder de vraag of je die ruimte ook inneemt en daarmee je plek in de wereld claimt.

Bron: Nederweert / Lisette Poel

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie