breakup site

Einde relatie: de drie fases

Je relatie is ten einde gekomen. Heel jammer, of juist niet. Het scheelt natuurlijk of jij degene bent geweest die er een punt achter heeft gezet of je partner. Hoe dan ook, je moet verder maar hoe doe je dat? Wie de knoop ook heeft doorgehakt, je ontkomt niet aan deze drie fases.

Fase 1: verbazing

Ook al heb je na lang wikken en wegen zelf de beslissing genomen om een einde aan de relatie te maken dan kom je in de eerste tijd na de breuk toch terecht in de fase van verbazing. De weg naar het moment van stoppen is vaak een lange en op het moment dat de knoop is doorgehakt denk je dat je ‘er bent’. Maar dan begint het pas. De periode erna zal je doen verbazen. Over je tomeloze energie om dingen geregeld te krijgen zoals het vinden van een nieuwe woning, een verhuizing of het boze, nare gedrag van je ex die je in al die jaren nog nooit eerder zo hebt gezien of gehoord. Verbazing over hoe de kinderen reageren (in de eerste instantie vaak vlak) en verbazing over je eigen emoties die alle kanten uit schieten. Tip: laat het komen zoals het komt. Leg jezelf geen onmogelijke ‘eisen’ op en neem de tijd om zowel het praktische als emotionele een plek te laten krijgen.

Fase 2: berusting

Als het stof is neergedaald, de scheiding is afgerond, de verhuizing geregeld, de kinderen gewend zijn aan twee huizen en je praktisch gezien niets extra’s meer om handen hebt dan het ‘gewone leven’ dan ontstaat er met de tijd berusting. Je accepteert langzaam maar zeker dat jouw leven anders is gelopen dan je had gehoopt, gewenst, gepland en dat je nu niet opeens overal alleen voor staat, maar ook nog alleen naar toe moet. Dat is wennen en het kost tijd, maar dat gaat je lukken. Je berust in het feit dat je niet meer met tweeën, maar alleen bent en dat de relatie echt voorbij is. Dit gaat met horten en stoten, ups en downs, goede en slechte dagen. Maar na een aantal maanden merk je dat het je steeds beter af gaat. Tip: probeer actief een nieuw sociaal leven op te bouwen. Ontmoet nieuwe mensen door te gaan sporten, volg een cursus of spreek vaker met vrienden of vriendinnen af.

Fase 3: Gewenning

Nog een poosje later (denk in maanden) merk je ineens dat je er niet meer ‘dag en nacht’ mee bezig bent. Je bent langzamerhand gewend aan je single bestaan en denkt steeds minder vaak terug aan de tijd dat je nog samen was. Je raakt gewend aan je nieuwe leven, ritme en geniet steeds meer van de voordelen die deze levensfase je te bieden heeft. Het kan zelfs doorslaan naar de andere kant, dat je er niet meer aan moet denken je ooit nog eens te binden! Ook dat gaat over. Het is een natuurlijke reactie op een heftige, ingrijpende periode in je leven. Je bloeit op, staat steeds meer open voor andere mensen. Jouw blik is niet langer naar binnen maar naar buiten gericht. Zodra je merkt dat je niet langer loopt te tobben wanneer de kids bij je ex zijn maar geniet van je rustmomentje, niet langer vol schiet wanneer je ‘dat liedje’ op de radio hoort dan weet je dat het ergste voorbij is. Tip: Nu ben je klaar voor een nieuw begin. Of dit alleen is of met een nieuwe liefde, dat is aan jou! Mogelijkheden te over, de wereld is van jou!

Meer tips over daten & relaties: vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvangt tijdelijk het E-book van 1e date tot echte relatie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.