breakup site

Einde relatie: de drie fases

Je relatie is ten einde gekomen. Heel jammer, of juist niet. Het scheelt natuurlijk of jij degene bent geweest die er een punt achter heeft gezet of je partner. Hoe dan ook, je moet verder maar hoe doe je dat? Wie de knoop ook heeft doorgehakt, je ontkomt niet aan deze drie fases.

Fase 1: verbazing

Ook al heb je na lang wikken en wegen zelf de beslissing genomen om een einde aan de relatie te maken dan kom je in de eerste tijd na de breuk toch terecht in de fase van verbazing. De weg naar het moment van stoppen is vaak een lange en op het moment dat de knoop is doorgehakt denk je dat je ‘er bent’. Maar dan begint het pas. De periode erna zal je doen verbazen. Over je tomeloze energie om dingen geregeld te krijgen zoals het vinden van een nieuwe woning, een verhuizing of het boze, nare gedrag van je ex die je in al die jaren nog nooit eerder zo hebt gezien of gehoord. Verbazing over hoe de kinderen reageren (in de eerste instantie vaak vlak) en verbazing over je eigen emoties die alle kanten uit schieten. Tip: laat het komen zoals het komt. Leg jezelf geen onmogelijke ‘eisen’ op en neem de tijd om zowel het praktische als emotionele een plek te laten krijgen.

Fase 2: berusting

Als het stof is neergedaald, de scheiding is afgerond, de verhuizing geregeld, de kinderen gewend zijn aan twee huizen en je praktisch gezien niets extra’s meer om handen hebt dan het ‘gewone leven’ dan ontstaat er met de tijd berusting. Je accepteert langzaam maar zeker dat jouw leven anders is gelopen dan je had gehoopt, gewenst, gepland en dat je nu niet opeens overal alleen voor staat, maar ook nog alleen naar toe moet. Dat is wennen en het kost tijd, maar dat gaat je lukken. Je berust in het feit dat je niet meer met tweeën, maar alleen bent en dat de relatie echt voorbij is. Dit gaat met horten en stoten, ups en downs, goede en slechte dagen. Maar na een aantal maanden merk je dat het je steeds beter af gaat. Tip: probeer actief een nieuw sociaal leven op te bouwen. Ontmoet nieuwe mensen door te gaan sporten, volg een cursus of spreek vaker met vrienden of vriendinnen af.

Fase 3: Gewenning

Nog een poosje later (denk in maanden) merk je ineens dat je er niet meer ‘dag en nacht’ mee bezig bent. Je bent langzamerhand gewend aan je single bestaan en denkt steeds minder vaak terug aan de tijd dat je nog samen was. Je raakt gewend aan je nieuwe leven, ritme en geniet steeds meer van de voordelen die deze levensfase je te bieden heeft. Het kan zelfs doorslaan naar de andere kant, dat je er niet meer aan moet denken je ooit nog eens te binden! Ook dat gaat over. Het is een natuurlijke reactie op een heftige, ingrijpende periode in je leven. Je bloeit op, staat steeds meer open voor andere mensen. Jouw blik is niet langer naar binnen maar naar buiten gericht. Zodra je merkt dat je niet langer loopt te tobben wanneer de kids bij je ex zijn maar geniet van je rustmomentje, niet langer vol schiet wanneer je ‘dat liedje’ op de radio hoort dan weet je dat het ergste voorbij is. Tip: Nu ben je klaar voor een nieuw begin. Of dit alleen is of met een nieuwe liefde, dat is aan jou! Mogelijkheden te over, de wereld is van jou!

Meer tips over daten & relaties: vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvangt tijdelijk het E-book van 1e date tot echte relatie.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

trouwen
By Margret ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.
willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.