EET met je hart

Eet met je hart

De actie ‘EET met je hart’ is vanaf dinsdag 3 november ook in Breda van start gegaan. In totaal 25 restaurants doen mee aan het project waarbij op vrijwillige basis één euro bij de rekening van de gasten wordt bijgeteld. De opbrengst van deze extra euro’s wordt besteed aan het organiseren van bijeenkomsten voor kwetsbare en eenzame ouderen.

EET met je hart ook in Breda

In BN DeStem wordt met een goed gevoel gemeld dat het initiatief van EET met je hart, dat enkele jaren geleden startte in Utrecht, nu ook in Breda van start gaat.  Breda is de 11e gemeente die gaan participeren. De enige stad nog uit West-Brabant. Het is een tijdelijke actie die loopt tot 20 december. Natuurlijk kan niemand verplicht worden tot het geven van deze extra euro, maar de praktijk leert dat mensen die het beter hebben best extra stil willen staan bij kwetsbare ouderen. Dit zegt Marieke Eising, een van de vrijwilligers bij het project in Breda.

Eenzaamheid van ouderen

Wat de opbrengst zal zijn is niet te voorspellen. De eerste bijeenkomst is in ieder geval al wel gepland, namelijk een kerstlunch in Breda. De lijst met deelnemende restaurants is te vinden op de website: www.eetmetjehart.nl. Op deze site kun je ook het verhaal lezen van Greet die tijdens het maken van een fotodocumentaire over de eenzaamheid van ouderen, de inspiratiebron werd voor de oprichting van EET met je hart.

Gevoel dat je raakt in je hart

Greet, een bijzondere, slimme maar ook zeer eenzame vrouw. Greet woont zelfstandig en is astmatisch. Dat maakt haar extra kwetsbaar. Omdat haar gezondheid zo verzwakt was kwam zij bijna niet meer uit huis. Haar dag bestond uit puzzelen en tv detectives kijken. Ze was geheel afhankelijk van anderen. En Greet is ook trots. Te trots om een beroep te willen doen op anderen. Ze wil niet steeds om hulp hoeven te vragen. De initiatiefnemer Babs was door haar ontmoeting met Greet zo geconfronteerd geraakt met de eenzaamheid van het ouder worden, die ze zag in haar ogen, een gevoel van eenzaamheid die haar recht door het hart ging.

Belang van verbinding

Het verhaal van Greet is kenmerkend voor vele ouderen in Nederland. Gevoelens van eenzaamheid zijn vaak nog groter als je zelfstandig woont, moet rondkomen van je AOW en fysiek beperkt bent. Cijfers laten zien dat we in 2030 kunnen spreken van 1 miljoen kwetsbare ouderen. De politieke agenda liegt er niet om en ook onze nieuwe koning benadrukt het belang van verbinding, verbinding op buurtniveau, verbinding tussen verschillende groepen en verbinding tussen generaties. Dankzij Greet wist Babs welke verbinding zij wilde leggen met EET met je hart. Die verbinding met eenzaamheid is zo raak!

Ga jij ook graag uit eten?

Uit eten staat voor genieten, plezier, samen zijn met geliefden en vrienden en geluk delen met elkaar, en dit alles in een warme sociale context. Zou het nu niet mooi zijn als we een beetje van dit gevoel kunnen delen met ouderen die in eenzaamheid door het leven gaan? Draag je steentje bij door naar een restaurant te gaan die mee doet aan dit initiatief. Kijk of het ook bij jou in de buurt kan. Ken je ouderen mensen die eenzaam zijn en die je graag een plezier doet, kijk dan hoe je die kunt aanmelden voor een  EET met je hart actie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.