vakantie liefst met partner

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.

Nog verliefder terug

Wat blijkt: zowel mannen (84%) als vrouwen (75%) geven massaal aan nog verliefder terug te komen dan voor de datevakantie het geval was. Ook hoeven verliefde stelletjes niet lang te wachten om een datevakantie te boeken. Het merendeel (45%) van de ondervraagden zegt namelijk dat zij daar al na drie maanden daten klaar voor zijn.

Nederland is ook goed

Moet er worden uitgepakt met een champagnevakantie in het pittoreske badplaatsje Saint Tropez? Nee, volgens de geënquêteerden niet. Als het gaat om een datevakantie zeggen zowel de meeste mannen (37%) als vrouwen (43%) het liefst in Nederland te blijven. Mocht het toch mis gaan dan wordt op deze manier een pijnlijke lange reis vermeden.

De vrouw zoekt datevakantie uit

Naast de eerste verliefde vakantiedagen samen in Nederland doorbrengen zijn ook een stedentrip in het buitenland (31%) en een vliegvakantie (23%) populair. Samen in een tentje (4%) of een georganiseerde reis boeken (3%) wordt over het algemeen wat suf gevonden. Hoe pril ook, als het gaat om het uitzoeken van een datevakantie zijn de vrouwen direct al aan zet. Van de mannen geeft driekwart (76%) aan dit over te laten aan zijn vriendin.

De nieuw verliefden gaan veelal op ontdekkingstocht.  Bijna 90% van de ondervraagden gaat het liefst naar een bestemming waar zij nog nooit zijn geweest.

Cultuur verantwoord daten hip

Wat betreft tijdsbesteding tijdens een datevakantie gaan de geliefden het liefst wat ‘cultuur opsnuiven’ (35%) door bijvoorbeeld de plaatselijke musea te bezoeken. Ook een avontuurlijke boswandeling (25%) of gewapend met een stapel magazines naar het strand (17%) doet het tijdens de datevakantie goed. De behoefte om nieuwe mensen te leren kennen lijkt spontaan verdwenen wanneer men aan het daten is: slechts 1% van de ondervraagden heeft dit dan nog als prioriteit. Overigens zien de mannen (11%) wat extra uurtjes ‘ontspannen’ in een hotelkamer vaker zitten dan de vrouwen (8%).

Objectiviteit kwijt door verliefdheid

Tijdens een datevakantie zijn stelletjes vaak voor het eerst meerdere dagen bij elkaar op een vreemde plek. Hierbij ontstaat nogal eens het idee dat dan vervelende karaktereigenschappen worden blootgelegd. Toch geven de door Relatieplanet.nl ondervraagden aan hier bijna geen ervaring mee te hebben (81%). Daarbij geven zelfs meer mannen (85%) dan vrouwen (78%) aan dat zij door verliefdheid de objectiviteit helemaal lijken te zijn verloren. Daardoor worden eventuele nare trekjes gewoonweg niet meer gezien. Het lijkt erop dat men met een datevakantie vooral de leuke kanten van elkaar beter leert kennen.

Andere opvallende onderzoeksfeiten:

– Eén op de tien combineert een datevakantie het liefst met sport
– Vrouwen (29%) zijn angstiger voor gespreksstofgebrek dan mannen (23%)
– 53% van de ondervraagden stemt in met een ongewenste bestemming om de net veroverde partner te pleasen
– Een deel (17%) vindt dat de eerste vakantie samen al binnen een maand mogelijk moet zijn

Over dit onderzoek
Dit onderzoek is in opdracht van Relatieplanet.nl uitgevoerd onder 4.306 Nederlandse singles van 18 jaar en ouder en is representatief op geslacht.

Over Relatieplanet
Relatieplanet.nl is de grootste online datingsite van Nederland en België. Sinds de lancering van de website in 2002 hebben meer dan 4 miljoen singles zich ingeschreven. Met continu duizenden singles online is Relatieplanet.nl de meest interessante datingsite van Nederland en België. Relatieplanet.nl werd in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 benoemd tot website van het jaar.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen. 
instagram vakantiefoto
By Moniek ·
15 maart 2022

De meest geïnstagramde eilanden ter wereld

Waar zijn de meest fotogenieke eilanden ter wereld? Van Bali tot Bora Bora is het delen van vakantiefoto's op sociale media een essentieel onderdeel van de reiservaring zelf geworden.
singles kamperen
By Tijmen ·
21 februari 2022

Samen kamperen als single? Doen! 

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!