Het zou geen slecht idee zijn, de allereerste partij voor singles in Nederland. Met de slogan ‘Alleen staan we sterk” is ook niet veel mis. Helaas, het idee van de journaliste Maartje Duin om een partij voor alleenstaanden op te richten is fictief.
Misleidend
In de Volkskrant stond deze misleidende kop boven een artikel “Maartje Duin richt een partij op voor alleenstaanden, de nieuwe hoeksteen van de samenleving”. Maar het bleek slechts om een idee te gaan. De journaliste is dit voorlopig niet van plan maar hoopt wel at iemand het idee overneemt. Volgens haar tonen de reacties op het artikel aan dat dit echt wel een issue is.
Single de nieuwe norm
Volgens duin zijn alleenstaanden in Nederland zo langzamerhand wel een groep geworden. Eentje die te weinig zichtbaar is maar volgens haar wel steun verdient. “Singles zijn immers meer dan mensen die per definitie op zoek zijn naar een partner en niet iedereen wil tegen elke prijs een nieuwe relatie. Singles hebben wel eigen behoeften en dito verwachtingen” aldus Duin. Singles hebben volgens haar geen eigen identiteit, op hun ID staat ‘ongehuwd’.
Identiteit
Duin was zelf jarenlang single tot ze anderhalf jaar geleden, bij een zoektocht naar het boek ‘Singled Out’ van de Amerikaanse schrijfster Bella DePaulo, een relatie kreeg met de boekhandelaar bij wie ze het kocht. Een geluk dus (“ik vond het niet leuk om alleen te zijn”), mooi voor de anekdote, maar vooral ging dit boek over ‘single-emancipatie’.
“In de Verenigde Staten leefde dat nog iets meer dan bij ons”, zegt ze. “Omdat de druk om er in een relatie als gehuwden te zitten nog groter is dan bij ons. Maar ook hier hebben singles geen eigen identiteit. Op hun identiteitskaart staat ‘ongehuwd’.”
Unieke partner
Volgens Duin mag het wat meer zijn. Omdat, zo was haar eigen ervaring, ze als single bij verschillende vrienden haalde wat anderen bij hun unieke partner zoeken. “Men vergeet vaak dat het principe van het kerngezin hooguit honderd jaar oud is. Maar vanuit dat kerngezindenken wordt bepaald hoe naar alleenstaanden gekeken wordt. En die geraken geïsoleerd. Zo worden ze niet uitgenodigd op feestjes. Of ze hebben zelf schroom om alleen uit te gaan eten. Het idee van ontwerpster Marina van Goor die ‘Eenmaal’ bedacht, een pop-uprestaurant met tafeltjes van één persoon waar een heerlijk viergangenmenu werd geserveerd, was alleen daarom al schitterend. Alleen zijn hoeft niet zielig te zijn.”
Het hele bericht lezen doe je hier.