verboden voor vrouwen

Eerste keer solo op vakantie: durf jij het aan?

Je bent er al tijden over aan het fantaseren en soms ook piekeren maar uiteindelijk heb je de knoop doorgehakt! Je gaat alleen op vakantie. Ondanks alle mitsen en maren van vooral (over)bezorgde familie en vrienden als ‘je zult je wel alleen voelen hoor’ of ‘je wilt je belevenissen toch met anderen delen’ of hoe zie je dat voor je iedere avond alleen eten’, heb je toch geboekt!

Eerste keer

De dag van vertrek komt als maar dichterbij. Beetje zenuwachtig? Kan zijn, heel normaal maar niet echt nodig. Jij bent heus niet de enige die dit dappere besluit heeft genomen. Steeds meer vrouwen reizen solo en zijn daar hartstikke enthousiast over. Ook al is de eerste keer natuurlijk extra spannend.

Zelfstandigheid

Vanuit het ‘thuisfront’ krijg je als vrouw vaak te maken met al dan niet stille protesten. Want… alleen reizen, dat betekent: zelfstandigheid, van niemand afhankelijk zijn. Soms is het voor mensen om je heen moeilijk te accepteren dat je op eigen bent kunt staan en onbekende, nieuwe situaties prima kunt hanteren. Laat je niet belemmeren door waarschuwingen en allerlei commentaar, hoe goed bedoeld ook. Als iemand je wijst op de ‘gevaren’ van het land van jouw keuze (ziektes, slechte wegen, berovingen) bedenk dan dat deze opmerkingen vaak zijn ingegeven door jaloezie, onbegrip of door onbehagen bij de mensen om ons heen.

Objectieve info

Laat je daarom goed informeren door professionals, reisagenten, websites van officiële instanties en overheid. Ga alleen af op objectieve informatie. Je zal zien dat alarmerende waarschuwingen vooral afkomen van mensen die dat land nog nooit zelf hebben bezocht en het enkel kennen van de TV of wereldkaart. Laat merken dat je vastberaden bent, goed voorbereid en dat niemand je van gedachten kan doen laten veranderen!

Geen schuldgevoel

Put niet uit in verontschuldigen, verklaringen of excuses. Dat is nergens voor nodig. Laat je verder geen schuldgevoelen aanpraten. Het is jouw vakantie en jij gaat daarvan genieten. Dat er thuisblijvers zijn, doet daar niets aan af. Nu is het jouw beurt! Vanaf het moment dat je in het vliegtuig (trein, bus of auto) stapt, begint het feest. Zet gedachten aan thuis en aan je werk van je af, maar zorg er wel voor dat men weet waar je te bereiken bent. Dat geldt vooral nu je alleen reist.

9 super tips voor solo reizigers

1# Het is de eerste keer dat je alleen reist, dus verwen jezelf. Kies het mooiste hotel of appartement dat je je kunt permitteren en reis – als het budget het toelaat – eerste klas. Niet alleen omdat je het verdient, maar ook omdat een zielig hotelletje of een ongezellige hotelkamer je eerste vakantie alleen er niet gemakkelijker op maakt. Maak het gezellig voor jezelf en doe dat vanaf het allereerste begin.

2# Neem niet teveel bagage mee. Ten eerste omdat je alles zelf moet dragen (!) en ten tweede omdat je dan een extra excuus hebt om aankopen ter plekke te doen.

3# Vind je het vervelend om alleen te lunchen of dineren, dwing jezelf er dan niet toe. Koop in de plaatselijk supermarkt of delicatessenwinkel wat ‘fingerfood’ en geniet ervan op een bankje in de zon of op een plekje waar je rustig kunt genieten van de mooie omgeving (en van je lunch of diner). Eenmaal een beetje aan de omgeving gewend, kun je de stap wagen en alleen aan dat tafeltje gaan zitten. Zorg wel dat je iets te lezen bij je hebt. Dat geeft afleiding.

4# Zorg ervoor dat je, voordat je vertrekt, al een paar uitstapjes hebt georganiseerd om de kleine dip, die zich net na aankomst kan voordoen, het hoofd te bieden. Plan de uitstapjes daarom bij voorkeur in de eerste dagen van je vakantie, maar laat de rest van de tijd vrij zodat je in alle rust van de omgeving en misschien wel van nieuw opgedane vrienden kunt genieten.

5# Sta open voor nieuwe kennissen, maar kies ze wel met zorg uit. Beter alleen dan in slecht gezelschap.

6# Er kunnen momenten zijn dat je je alleen voelt. Omdat je op jezelf aangewezen bent en geen verplichtingen hebt die je gedachten in beslag nemen, word je tijdens een reis alleen met jezelf geconfronteerd. Het is een goed moment om een nader kennis met jezelf te maken. Schrik er niet van als je het af en toe niet naar je zin hebt of dingen moet verwerken. Laat alles op je afkomen. Sta jezelf emoties toe… maar vergeet vooral niet om de zon en de mooie dingen in je vakantieomgeving op te zoeken!

7# Kleed je niet al te veel als toerist. Een charmant voorkomen bevordert het contact met de plaatselijke bevolking die de toeristen gewoonlijk met open armen ontvangt (business) maar verder iedere diepere kennismaking met de ‘doorsnee toerist’ maar al te graag mijdt.

8# Vertel vrienden en kennissen van tevoren dat je in noodgevallen op je mobiele telefoonnummer te bereiken bent, maar laat ze ook weten dat je daarbuiten niets van je zult laten horen. Anders riskeer je dat je de hele vakantie aan het sms’en bent naar nieuwsgierige vrienden die graag willen weten hoe je het maakt (om van lastige collega’s met vragen nog maar niet te spreken) en dat is nu juist niet de bedoeling van vakantie. Loslaten en relaxen is het motto.

9# Kies je als vakantiebestemming een ressort in een toeristisch plaatsje, wees je er dan wel van bewust dat je je ‘blootstelt’ aan de avances van het mannelijk schoon. Wil je deze toenaderingen liever voorkomen, denk dan eens aan een stedentrip of een culturele reis. Maak je keuze in ieder geval bewust.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.