mode blunder eerste date

Eerste indruk is secondenwerk

Dat je maar een keer een eerste indruk kunt maken is geen nieuws. Maar wist je dat je slechts een tiende van een seconde nodig hebt om over iemand anders te oordelen?

Succesvolle eerste indruk is secondewerk

Een eerste indruk achterlaten doe je niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek of een toevallige ontmoeting, maar als single natuurlijk ook tijdens een eerste date. Wist je dat jouw hersenen razendsnel aan de slag gaan bij het ontmoeten van een nieuw persoon?

Uit een onderzoek van de befaamde Princeton Universiteit blijkt dus dat het slechts een tiende van een seconde duurt om een oordeel over een ander te vormen. Die beoordeling maken we vooral op basis van de uiterlijke kenmerken en gezichtsuitdrukkingen.

Ongewijzigd

Interessant is dat we bij nader inzien onze eerste indruk doorgaans niet wijzigen. Zelfs als de omstandigheden anders zijn, we iemand in een andere setting ontmoeten dan blijft de eerste indruk nagenoeg dezelfde. De onderzoekers toonden aan dat we kwaliteiten als aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid het snelst beoordelen.

Eerste indruk krachtiger dan voorkennis

Het is zelfs zo dat onze eerste indruk van iemand krachtiger is dan feiten of voorkennis. Die worden zonder blikken of blozen van de kaart geveegd. Het werkt als volgt: tijdens een sollicitatiegesprek baseren we onze eerste indruk voornamelijk op basis van kledingstijl en de handdruk. Een slappe handdruk roept doorgaans passiviteit op, iets dat werkgevers liever mijden. Op basis van je stem wordt er bepaald hoe betrouwbaar, warm en ‘agressief’ je bent.

Beeldmateriaal werkt negatief

Een foto of video van jezelf posten op Youtube, of zelfs insturen als visitekaartje voor bij je profiel op een datingsite kun je beter achterwege laten als je een goede eerste indruk wilt maken. Uit het onderzoek blijkt dat beeldmateriaal doorgaans een negatievere indruk achterlaat dan bij een eerste echte kennismaking.

Bron: HLN

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
uitgaan
By Margret ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!