mode blunder eerste date

Eerste indruk is secondenwerk

Dat je maar een keer een eerste indruk kunt maken is geen nieuws. Maar wist je dat je slechts een tiende van een seconde nodig hebt om over iemand anders te oordelen?

Succesvolle eerste indruk is secondewerk

Een eerste indruk achterlaten doe je niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek of een toevallige ontmoeting, maar als single natuurlijk ook tijdens een eerste date. Wist je dat jouw hersenen razendsnel aan de slag gaan bij het ontmoeten van een nieuw persoon?

Uit een onderzoek van de befaamde Princeton Universiteit blijkt dus dat het slechts een tiende van een seconde duurt om een oordeel over een ander te vormen. Die beoordeling maken we vooral op basis van de uiterlijke kenmerken en gezichtsuitdrukkingen.

Ongewijzigd

Interessant is dat we bij nader inzien onze eerste indruk doorgaans niet wijzigen. Zelfs als de omstandigheden anders zijn, we iemand in een andere setting ontmoeten dan blijft de eerste indruk nagenoeg dezelfde. De onderzoekers toonden aan dat we kwaliteiten als aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid het snelst beoordelen.

Eerste indruk krachtiger dan voorkennis

Het is zelfs zo dat onze eerste indruk van iemand krachtiger is dan feiten of voorkennis. Die worden zonder blikken of blozen van de kaart geveegd. Het werkt als volgt: tijdens een sollicitatiegesprek baseren we onze eerste indruk voornamelijk op basis van kledingstijl en de handdruk. Een slappe handdruk roept doorgaans passiviteit op, iets dat werkgevers liever mijden. Op basis van je stem wordt er bepaald hoe betrouwbaar, warm en ‘agressief’ je bent.

Beeldmateriaal werkt negatief

Een foto of video van jezelf posten op Youtube, of zelfs insturen als visitekaartje voor bij je profiel op een datingsite kun je beter achterwege laten als je een goede eerste indruk wilt maken. Uit het onderzoek blijkt dat beeldmateriaal doorgaans een negatievere indruk achterlaat dan bij een eerste echte kennismaking.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.