uit eten met kerst

Eerste date: weet jij waar je hygiënisch eet?

Binnenkort een leuke date? Dan is de kans groot dat je samen in een knus restaurantje terecht komt. Maar hoe staat het daar eigenlijk met de hygiëne? Kan je daar wel veilig genieten van een romantisch diner?

Consumenten kunnen van steeds meer horecazaken zien hoe het er met de voedselveiligheid is  gesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een kaart waarop de actuele resultaten van inspecties in de horeca te zien zijn.  Vanaf komende maandag is de beoordeling van alle bezochte zaken in Den Haag daarop te zien.

Lunchrooms & ongedierte

Eerder maakte de NVWA al inspectieresultaten van lunchrooms openbaar. Maar uiteindelijk wil de voedselwaakhond dat van alle horecazaken in heel Nederland inzichtelijk wordt of ze op de juiste manier omgaan met voedsel, hygiënisch werken en genoeg doen aan ongediertebestrijding.

Grote steden in kleur

Van de gemeente Utrecht is dat al te zien op de website van de NVWA en op een mobiele app. Amsterdam en Rotterdam moeten volgend jaar volgen, daarna de rest van het land. Op de kaart krijgen alle bedrijven een kleur. Groen betekent dat geen problemen zijn gevonden. Geel betekent dat verbeterpunten zijn gevonden, bij oranje zijn die dusdanig dat de NVWA verscherpt toezicht heeft ingesteld. Rood betekent dat een bedrijf is stilgelegd.

Transparantie

“We hopen vooral dat dit de naleving bevordert. Bedrijven willen graag groen kleuren”, legt een woordvoerder van de NVWA uit naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Daarnaast gaat het om transparantie. “We willen zoveel mogelijk van onze informatie openbaar maken, uiteraard wel binnen de kaders van de wet.”

Herkeuring

Een gele, oranje of rode beoordeling blijft drie maanden staan op de website en de app, ook als binnen een week bij een nieuwe inspectie is gebleken dat het probleem is verholpen. “Daar hebben we voor gekozen om het eerlijk te houden. Het ene bedrijf krijgt sneller een herkeuring dan het andere”, zegt de woordvoerder.

Als een bedrijf onder verscherpt toezicht staat, dus een oranje beoordeling krijgt, wil dat overigens nog niet zeggen dat er gevaren dreigen voor de volksgezondheid. “Als dat zo is, dan sluiten wij de boel namelijk direct.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.